Καμία έκπτωση στην ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.
Τα σχέδια για τη δημιουργία ΧΥΤΑμιάντου στην περιοχή Ζιδανίου ξεδιπλώνονται σε μια περίοδο που η αστική τάξη προσπαθεί να επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδιασμών για τη διαχείριση των αποβλήτων, προωθώντας χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, εχθρικές όμως για το περιβάλλον, την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, το εισόδημά τους. Η νέα καπιταλιστική κρίση, η ανάγκη για επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, οδηγεί στην αντιμετώπιση του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος σαν πεδίο κερδοφορίας αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα δικαιώματα και την υγεία του λαού.
Τα σχέδια για το ΧΥΤΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική της απελευθέρωσης – απολιγνιτοποίησης που εξαθλιώνει το λαό της χώρας και ειδικά της περιοχής μας και αξιοποιείται πολύπλευρα για να προωθηθούν σχεδιασμοί του κεφαλαίου που θα επιδεινώσουν παραπέρα την ποιότητα ζωής του.(Ειδικές οικονομικές Ζώνες, ανεξέλεγκτη κατασκευή ΑΠΕ, καύση απορριμμάτων κ.α). Εντάσσονται στην προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος με μεροκάματα πείνας, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.α. Η εξέλιξη αναδεικνύει επίσης ότι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι πυξίδα τους είτε με «προοδευτική» είτε με «συντηρητική» κυβέρνηση η περιφερειακή αρχή μιας και τα σχέδια αυτά ξεκινούν επι της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακής αρχής Καρυπίδη που παρέδωσαν την σκυτάλη στην κυβέρνηση της Ν.Δ και την περιφερειακή αρχή Κασαπίδη.
Η επιχειρηματολογία από εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση για την ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι αποκαλύπτει το κριτήριο με βάση το οποίο προωθείται η συγκεκριμένη λύση. Επιχειρήματα όπως «αφού η περιοχή είχε από πριν Αμίαντο δεν πειράζουν οι επιπλέον ποσότητές» την στιγμή που ακριβώς επειδή είναι επιβαρυμένη θα έπρεπε να προστατευτεί, ότι ενδείκνυται από άποψη «κόστους» θυσιάζοντας την υγεία του λαού για τα κέρδη.
Τα ανταποδοτικά που χρησιμοποιούνται σαν το τυράκι στη φάκα για να προωθηθούν τα σχέδια τους δεν πείθουν τον λαό της περιοχής που αντιδρά και ανησυχεί για την συγκεκριμένη εξέλιξη βλέποντας ότι η περιοχή μας αντιμετωπίζεται σαν ένα σύγχρονο El Dorado όπου οι φυσικοί , πόροι, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν καύσιμή ύλη για τα κέρδη τους. Tο σχέδιο θα υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία που στόχο έχει την κερδοφορία της γεγονός που εγείρει δίκαια ανησυχίες στο λαό της περιοχής.
Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν , τα ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής του λαού. Οι επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων, τη σεισμικότητα της περιοχής, το γεγονός ότι ο Αμίαντος είναι καρκινογόνος και από τα συγκεκριμένα ύδατα υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.
Κάτω από την βιασύνη για γρήγορα κέρδη δεν έχουν παρουσιαστεί ολοκληρωμένες μελέτες
για τον όγκο του Αμιάντου που υπάρχει πανελλαδικά για να θαφτεί, δεν υπάρχουν μελέτες για άλλες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους επεξεργασίας του Αμιάντου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων επιβάλλουν την εύκολη λύση που μεγιστοποιεί τα κέρδη τους. Η λύση διαχείρισης των αποβλήτων μέσα από αλλά σχήματα όπως ΣΔΙΤ δεν αναιρεί την εμπορευματοποίηση που θα έχει τις ίδιες συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό.
Για ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων όπως είναι και ο αμίαντος πρέπει να υπάρχει σημαντική μέριμνα που να λαμβάνει υπόψη κατάλληλα σταθμισμένα κριτήρια που θα παίρνουν υπόψη το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Ειδικό υψηλό βάρος έχει η ποιότητα ζωής των κατοίκων των όμορων περιοχών. Οι περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες πρέπει να αποτελούν περιοχές αποκλεισμού από την εγκατάσταση ανάλογων μονάδων αποβλήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγονται τέτοιες περιοχές. Ο στόχος τους είναι η περιοχή να γίνει μια χαβούζα που δεν θα βγαίνει άκρη για το τι και ποιος φταίει, όταν διαπιστωθεί μόλυνση και επιβάρυνση.
Καλούμε το λαό της περιοχής με την πάλη του να ακυρώσει στην πράξη τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ. Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και στα διλήμματα φτώχια, ανεργία η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης του Αμιάντου όπως και όλων των επικίνδυνων αποβλήτων, ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σ’ έναν τέτοιο ριζικά διαφορετικό τρόπο παραγωγής και κοινωνικής ανάπτυξης η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων θα αντανακλά τις νέες, μη εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, θα αποτελεί τη «χωρική έκφραση» του οικονομικού κεντρικού σχεδίου προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Θα μπορεί να εκπληρώνει στόχους για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,την ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας και των περιοχών της χώρας, φιλολαϊκή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζόμενων
- Όχι στην δημιουργία ΧΥΤΑμιάντου στο πρώην Ορυχείο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.
- Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας, το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Διαχείριση αποβλήτων προς όφελος του λαού.