Τις τελευταίες μέρες τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη Δυτική Μακεδονία με χιονοπτώσεις, δυνατό αέρα αέρα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Αν και στην περιοχή τέτοια “ακραία ” καιρικά φαινόμενα (άλλοτε λιγότερο,άλλοτε περισσότερο) είναι συνηθισμένα,οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, είναι εγκλωβισμένοι στα χωριά, αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες είναι αποκλεισμένες,ενώ τα αποθέματα ζωοτροφών τελειώνουν κλπ .
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των πόλεων και των χωριών με το σωρευμένο παγωμένο χιόνι τις βραδυνές και πρωινές ώρες να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους κανονικά.
Προστίθεται,δηλαδή,ακόμα ένα πρόβλημα εκτός της θέρμανσης, της φοροεπιδρομής στο λαϊκό εισόδημα κ.α.
Από την άλλη,οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται με τα μέσα που έχουν.
Είτε είναι στη θέση του συντονιστή, είτε είναι χειριστές των μηχανημάτων δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς Μεσα Ατομικής Προστασίας (αφού ακόμη καρκινοβατεί η ρύθμιση για τη χορήγησή τους), περιορισμένες υπερωρίες κλπ , με μηχανήματα πολλών ετών και ακατάλληλα αρκετές φορές για να αντιμετωπίζουν όλες τις έκτακτες καταστάσεις.
Τι φταίει όμως και βιώνουμε όλοι καταστάσεις που μας πάνε πολλά χρόνια πίσω;
Τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική διοίκηση έφεραν τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” και τώρα τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ”.
Όλες οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους στην τοπική διοίκηση επικέντρωσαν τη συζήτηση στο χωροταξικό των δήμων και στην υποτιθέμενη “αυτοτέλεια” των δήμων και περιφεριών.
Όμως αυτές οι αλλαγές έφεραν τη σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης των περιφερειών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συγχώνευση των υπηρεσιών, που σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων και τις συνταξιοδοτήσεις, άφησαν τις υπηρεσίες χωρίς το αναγκαίο προσωπικό,που θα αντιμετωπίζει σε διάφορες χρονικές στιγμές σημαντικές ζωτικές ανάγκες για τη λειτουργία των πόλεων και των χωριών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με “ενα σμπάρο δυο τριγώνια”. Και να περισσεύουν, δηλαδή, χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότιση μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων (πχ μη μισθολογικό κόστοςκλπ) και να δημιουργείται χώρος ζωτικός για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους επιχειρηματικά συμφέροντα .
Προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Όσο συνεχίζεται η πολιτική που υποτάσσεται στη λογική του “κόστους-οφέλους”, τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο που θα εμφανίζεται στην περιοχή μας.
Όσο εφαρμόζεται η πολιτική που σχεδιάζει την οικονομία της χώρας με βάση το κέρδος των λίγων, τόσο δεν θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.
Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, που διαχρονικά συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δέχεται και εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οι εργαζόμενοι , τα λαϊκα στρώματα, μέσα από τα εργατικά σωματεία και τις άλλες μαζικές οργανώσεις της περιοχής, να απαιτήσουν: άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης(χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό), στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, συντήρηση και ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων.
Το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει άμεσα ότι οι εργαζόμενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους, μπορούν ΝΟΜΙΜΑ και χωρίς καμιά επίπτωση από τους εργοδότες, να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια.