• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ     

3 Μαρτίου 2020
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

28 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

28 Ιουνίου 2025
Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

28 Ιουνίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ

28 Ιουνίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Πήγαν για κατάθεση, έστησαν γλέντι και χόρευαν τσιφτετέλι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας – video

28 Ιουνίου 2025
βια, κακοποιηση

Άγριος καβγάς ζευγαριού με κατηγορίες για ομόφυλη σχέση – Πέταξε γλάστρες και χαλιά από το μπαλκόνι

28 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Πέθανε 70χρονος από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό στην Ελασσόνα

28 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Ανεύρυσμα ανέπτυξε η 18χρονη που κατέρρευσε σε γυμναστήριο στη Λάρισα – Προετοιμαζόταν για να εξεταστεί στα αθλήματα στις Πανελλήνιες

28 Ιουνίου 2025
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

27 Ιουνίου 2025
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη

27 Ιουνίου 2025
Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025

Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025

27 Ιουνίου 2025
Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

27 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΚΚΕ: Για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ     

sierafm by sierafm
3 Μαρτίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ     

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κάθε χρόνο βιώνουν περικοπές τμημάτων, καταργήσεις – συγχωνεύσεις ολόκληρων τάξεων, τομέων και ειδικοτήτων από τα σχολεία, αναγκαστικές μετακινήσεις για χιλιόμετρα, που οδηγούν ακόμη και σε φαινόμενα ολοκληρωτικής διακοπής των σπουδών. Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού τόσο στο «κανονικό» πρόγραμμα όσο και για το πρόγραμμα της «νέας αρχής». Αντίστοιχα, τραγικές είναι οι ελλείψεις σε βιβλία, ακόμη και πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ ο αναγκαίος εργαστηριακός εξοπλισμός παραμένει πεπαλαιωμένος και ανεπαρκής στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι διαρκείς εξετάσεις – πιστοποιήσεις για τους ΕΠΑΛίτες, προκειμένου να πιστοποιήσουν γνώσεις για τις οποίες έχουν ήδη εξεταστεί (άλλωστε το πτυχίο θεωρείται ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά), ο περιορισμός της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η εργασιακή εξάντληση και η δουλειά μακριά από το αντικείμενο, αποκαλύπτουν την υποκρισία των διακηρύξεων περί «αναβάθμισης». Επιπλέον, το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ από 20% που ήταν κάποτε για τις σχολές των ΤΕΙ, περιορίστηκε δραματικά. Τελικά, μετά από κινητοποιήσεις των μαθητών, προσδιορίστηκε στο 10% για όσες από αυτές εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμια, με κατ’ έτος εξαίρεση που η ανανέωσή της είναι διαρκώς υπό αίρεση.

Η ίδια η πείρα αλλά και μια σειρά μελέτες αποδεικνύουν ότι πολλοί μαθητές στα ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ότι υπάρχει ανάγκη για στήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις σύνθετες απαιτήσεις. Επίσης, διαπιστώνουν τα μεγάλα κενά στη γενική παιδεία που αντιμετωπίζει το τμήμα εκείνο των αποφοίτων που συνεχίζει τις σπουδές του. Μεγάλα λόγια ακούγονται για τη μαθητεία και το πρόγραμμα «μια νέα αρχή» για τα ΕΠΑΛ, για «αναβάθμιση». Εντούτοις, η πείρα των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν επιβεβαιώνει τους πανηγυρισμούς των κυβερνήσεων και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται.

Το ΚΚΕ, στηρίζει τις διεκδικήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για σπουδές αναβαθμισμένες, για να λαμβάνουν οι μαθητές ουσιαστική μόρφωση, για να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις υλοποιούμενες πολιτικές κυβερνήσεων που θέλουν τα ΕΠΑΛ δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού και που αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν παιδιά «δεύτερης κατηγορίας».

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  1. Ο κάθε μαθητής και μαθήτρια των ΕΠΑΛ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην επιλογή τους, χωρίς καταργήσεις τμημάτων – τάξεων – ειδικοτήτων, χωρίς εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών και αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών, με εξασφάλιση έγκαιρης έναρξης της ενισχυτικής διδασκαλίας, με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικών, ψυχολόγων κλπ.), με στήριξη των εργαστηριακών κέντρων και σύγχρονα εργαστήρια (χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών) για τη σύνδεση θεωρίας – πράξης, με επαρκή δωρεάν βιβλία από την αρχή της χρονιάς, με μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές).
  2. Να διασφαλιστεί ότι το πτυχίο είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με κατάργηση κάθε πιστοποίησης και επαγγελματικών εξετάσεων, με μαθητεία πάνω σε εργασιακά αντικείμενα που συνδέονται με τον κλάδο των αποφοίτων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση και πληρωμή στο ύψος του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς επίσης και να παραμείνει επ’ αόριστον το ποσοστό 10% της εισαγωγής για τα τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με πανεπιστήμια.
  3. Να έχουν κάλυψη υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την κάρτα μαθητή όλοι οι μαθητές, με 6ωρο 5ήμερο 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται και διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι νηστεύουν – Ποιά τα οφέλη

Next Post

Επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον κ. Δήμαρχο για τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Next Post
Λαϊκή Συσπείρωση

Επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον κ. Δήμαρχο για τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)
  • Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)
  • Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)
  • Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ
  • Πήγαν για κατάθεση, έστησαν γλέντι και χόρευαν τσιφτετέλι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας – video

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr