• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Δύο νέα μνημεία αποκαλύπτονται στην περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς

22 Οκτωβρίου 2024
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι στα Καλύβια Καστανιάς Σερβίων – Χωρίς ρεύμα από το Σάββατο εν μέσω καραντίνας για την ευλογιά

15 Φεβρουαρίου 2026
Γαλατινή: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5

Βροχή από αναβολές στην ΕΠΣ Κοζάνης. Νίκη για Σιάτιστα και Κοίλα

15 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Παλληκαρίσιο διπλό της Κοζάνης στη Βέροια, διπλό και ο Εορδαϊκός

15 Φεβρουαρίου 2026
Αδελφοποίηση Δήμου Βοΐου με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

Αδελφοποίηση Δήμου Βοΐου με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Φεβρουαρίου 2026
Κοζάνη: Σήμερα Comedy Magic Show στο Sourdaki, στις 17:30

Κοζάνη: Σήμερα Comedy Magic Show στο Sourdaki, στις 17:30

15 Φεβρουαρίου 2026
ΕΡΓΑΝΗ

«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»: Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 – Τι αλλάζει για εργοδότες, εργαζόμενους

15 Φεβρουαρίου 2026
ταξιδι διακοπες

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ με αιτήσεις ένα μήνα νωρίτερα

15 Φεβρουαρίου 2026
καιρος βροχη

ΕΜΥ – Καιρός: Άστατος έως την Πέμπτη – Φτιάχνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

15 Φεβρουαρίου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Απόψε στις 21:00 στην ΕΡΤ1 ο μεγάλος Τελικός – Πώς ψηφίζουμε

15 Φεβρουαρίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Συγχαρητήρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στον Καπαγιαννίδη Ερμή για διάκριση σε Μαθηματικό Διαγωνισμό

15 Φεβρουαρίου 2026
Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αστυνομικών εν ώρα Υπηρεσίας

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αστυνομικών εν ώρα Υπηρεσίας

15 Φεβρουαρίου 2026
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού  Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού  Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

15 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Δύο νέα μνημεία αποκαλύπτονται στην περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς

sierafm by sierafm
22 Οκτωβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δύο νέα μνημεία αποκαλύπτονται στην περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς

    • Στο χωριό Κώτας Μνημείο στον ομαδικό τάφο των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ στις τελευταίες μάχες του 1949
    • Στο χωριό Καλλιθέα, δίπλα στο Μουσείο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ πλάκες από γρανίτη με τα ονόματα των νεκρών από τα 48 χωριά της περιοχής

Χωριά που σβήστηκαν απ’ τον χάρτη (Βαψώρι, Πυξός, Σφήκα και τόσα άλλα), χωριά που αφέθηκαν να σβήσουν απ’ τη φθορά του χρόνου (όλα της κοιλάδας των Κορέστειων και γύρω απ’ αυτήν), χωριά που έδωσαν το αίμα και τη ζωή των καλύτερων παιδιών τους στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση με τα ονόματά τους να έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στις σελίδες της Ιστορίας της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Χωριά της Πρέσπας, του Βιτσίου και του Βαρνούντα.

Ηρθε ο καιρός να μπορεί πλέον ο επισκέπτης της περιοχής να διαβάσει ένα προς ένα τα ονόματα των μαχητών του ΔΣΕ και των κατοίκων που έπεσαν στις μάχες.

Το ΚΚΕ ολοκλήρωσε την κατασκευή των δύο νέων Μνημείων στην περιοχή των Πρεσπών και τα αποκαλυπτήριά τους θα γίνουν την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2024, ημερομηνία που ταυτίζεται και με την ίδρυση του ΔΣΕ το 1946. Στα αποκαλυπτήρια θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με τα δύο σημαντικά νέα Μνημεία στην περιοχή των Πρεσπών ενισχύεται το δίκτυο Μουσείων και Μνημείων που εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσει το ΚΚΕ σε διάφορους τόπους, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την πορεία του επαναστατικού λαϊκού κινήματος στη διάρκεια του χρόνου.

Η κατασκευή του πρώτου Μνημείου βρίσκεται στο χωριό Καλλιθέα της Πρέσπας, στον περίβολο του χώρου όπου λειτουργεί ήδη από το 2019 το Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Το Μνημείο αναφέρεται στους νεκρούς που έδωσαν τα 48 χωριά της ευρύτερης περιοχής της Πρέσπας την περίοδο 1946 – 1949.

Η κατασκευή του δεύτερου Μνημείου αφορά στους νεκρούς που έπεσαν κατά κύριο λόγο στις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου και ειδικότερα τον Αύγουστο του 1949. Το Μνημείο αυτό στήθηκε στο χωριό Κώτας, στον δρόμο που συνδέει την Καστοριά με την Πρέσπα.

Και τα δύο Μνημεία είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας έρευνας, που αφορούσε στον εντοπισμό των περίπου 2.000 ονομάτων μαχητών και κατοίκων και τη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων και έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό που υπήρχε για αυτό το θέμα.

Ειδικότερα:

Το Μνημείο στην Καλλιθέα Πρεσπών

Στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου έγιναν αρκετές παρεμβάσεις και διαμορφώθηκε μνημειακός χώρος. Συγκεκριμένα, σε μαρμάρινες πλάκες από γρανίτη έχουν γραφτεί τα ονόματα περίπου 1.600 νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν σε μάχη και κατάγονται από 48 χωριά των Πρεσπών και γύρω από τη Φλώρινα.

Έγινε συστηματική δουλειά για να διαμορφωθεί ο κατάλογος των ονομάτων, με βάση τον κατάλογο από το Αρχείο της ΚΕ. Απευθυνθήκαμε σε όλα τα χωριά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιβεβαιώθηκαν και συμπληρώθηκαν με νέα. Έγινε καλή διασταύρωση. Ήδη από το Μουσείο, από τα εγκαίνια και δώθε, έχουν περάσει χιλιάδες επισκέπτες. Με τη νέα του μορφή, το Μουσείο θα γίνει ένας ακόμα πιο σημαντικός χώρος επισκέψεων.

Το Μνημείο στο χωριό Κώτα

Στο χωριό Κώτα, Φλώρινας, που βρίσκεται στη διαδρομή από την Καστοριά προς Πρέσπες, έχει βρεθεί ομαδικός τάφος μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Έχει επισημανθεί εδώ και μερικά χρόνια κι είχε τοποθετηθεί μια μικρή πλάκα από την Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας. Δυο λόγια για την Ιστορία: Έξω ακριβώς από το νεκροταφείο του χωριού είχαν θαφτεί σε λάκκο νεκροί μαχητές του ΔΣΕ. Καθώς ήταν ξέφραγο, αγελάδες άρχισαν να ξεθάβουν σκελετούς. Τότε έγινε μια πρόχειρη περίφραξη από τους χωριανούς. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για το πόσοι ακριβώς είναι θαμμένοι σε αυτό το χωριό. Η τοποθεσία του ομαδικού τάφου όμως είναι στο κέντρο των μαχών που έγιναν στο Βίτσι, αρχές Αυγούστου 1949 και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να αναφερθούν τα ονόματα των νεκρών στα υψώματα που περιβάλλουν την περιοχή. Σε συμφωνία με την Κοινότητα Κώτα και τον δήμο Πρεσπών αποφασίστηκε να διαμορφώσουμε τον χώρο σε μνημείο. Προσφέρθηκε ο Αλέκος Σολομωνίδης, με δικά του υλικά και έξοδα, να τοποθετήσει μνημείο. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Μνημείων, με την επίμονη δουλειά του σ. Κώστα Σταμπολίδη και με αρκετή βοήθεια από τον δήμο και την κοινότητα διαμορφώθηκε ο χώρος και σχεδιάστηκε το μνημείο από την αρχιτέκτονα Δέσποινα Τσιρώνη και τον γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά. Είναι πολύ εντυπωσιακή όλη η κατασκευή: Περιλαμβάνει μεγάλη μαρμάρινη κατασκευή, πλάκες με 300 περίπου ονόματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στις τελευταίες μάχες στα υψώματα γύρω από το χωριό και αρκετοί μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν σε αυτόν τον χώρο. Τα ονόματα συγκεντρώθηκαν από το Αρχείο του Κόμματος και την έκδοση «Έπεσαν για τη ζωή».

***

Στο φυλλάδιο που μοιράζεται στην περιοχή για τις εκδηλώσεις σημειώνεται:

«Πώς να περιγράψεις τη στιγμή που κάτοικος του χωριού Κώτας μας δείχνει ένα χωράφι και λέει: Να, εδώ είναι θαμμένοι οι αντάρτες. Την πρώτη έκπληξη διαδέχεται άλλη. Το χωράφι είναι χωρισμένο απ’ το νεκροταφείο με ένα συρματόπλεγμα. Για χρόνια ήταν ξέφραγο αμπέλι. Μέχρι που τα γελάδια καθώς περπατούσαν και ξαναπερπατούσαν στη γη, άρχισαν να ξεθάβουν τα κόκαλα. Κι έτσι χτίστηκε μια μικρή μάντρα να εμποδίζει τα ζώα να μπούνε μέσα. Κι αφέθηκε το θέμα να ξεχαστεί…

Ε, δεν θα ξεχαστεί!».

***

Στην περίοδο δράσης του ΔΣΕ, πάνω απ΄ το χωριό Καλλιθέα υπήρχαν εργαστήρια ιματισμού, δίπλα στο χωριό Καρυές οι αποθήκες. Στον Λευκώνα ήταν τα έμπεδα. Στο Πλατύ και τον Λαιμό αναπτυσσόταν η Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου, στον Άγιο Γερμανό η τροφοδοσία, πιο πέρα στην Οξυά και τη Μικρολίμνη ήταν τα εργαστήρια και η Σχολή Πυροβολικού. Τα υπόλοιπα χωριά, όπως το Ανταρτικό, η Σφήκα, η Κρυσταλλοπηγή, η Δασερή, το Αγκαθωτό, η Πύλη, ο Πυξός, αλλά και τα χωριά των Κορεστείων είχαν τη συμβολή τους στην τροφοδοσία, ενώ στο Βροντερό ήταν το μεγάλο νοσοκομείο, σε σύνδεση με τα νοσοκομεία στο Περβάλ και το Τίρνοβο.

Το ΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην Ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ως Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό (απόσπασμα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 – 1949).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις 27 Οκτώβρη, είναι το ακόλουθο:

–11.00 το πρωί: Αποκαλυπτήρια του μνημείου στον Κώττα από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ.

–12.30 το μεσημέρι: Ομιλία του Νίκου Χριστάνη, μέλους της ΚΕ & Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Καλλιθέα Πρεσπών. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

Αναχώρηση λεωφορείων

Κοζάνη:        9:00πμ από το Ρολόι

Σέρβια:         8:30πμ από το Πολιτιστικό Κέντρο

Πτολεμαΐδα: 8:30πμ από το Δημαρχείο

Καστοριά:     9:45πμ πάρκινγκ Λαϊκής Αγοράς

Φλώρινα:      9:00πμ από το Νέο Πάρκο

Γρεβενά:       9:00πμ από το Ρολόι

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Στάθης Κωνσταντινίδης, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Διατηρείται η εντοπιότητα και επαυξάνεται η μοριοδότηση για την ΠΕ Κοζάνης στον νόμο του ΑΣΕΠ που ψηφίζουμε σήμερα.».

Next Post

Σε ισχύ από την Δευτέρα 28/10 το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου».

Next Post
Σε ισχύ από την Δευτέρα 28/10 το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου».

Σε ισχύ από την Δευτέρα 28/10 το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου».

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι στα Καλύβια Καστανιάς Σερβίων – Χωρίς ρεύμα από το Σάββατο εν μέσω καραντίνας για την ευλογιά
  • Βροχή από αναβολές στην ΕΠΣ Κοζάνης. Νίκη για Σιάτιστα και Κοίλα
  • Γ Εθνική: Παλληκαρίσιο διπλό της Κοζάνης στη Βέροια, διπλό και ο Εορδαϊκός
  • Αδελφοποίηση Δήμου Βοΐου με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Κοζάνη: Σήμερα Comedy Magic Show στο Sourdaki, στις 17:30

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr