Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί υποστελεχωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πριν ακόμα το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, από την οποία προέκυψαν επιπλέον ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το υπάρχον προσωπικό το οποίο εργάζεται με αυταπάρνηση.
Συγκεκριμένα το ΤΕΠ πριν την πανδημία είχε ανεπτυγμένες τρεις εξεταστικές κλίνες στο παθολογικό ιατρείο σε πλήρη λειτουργία, ενώ για τις ανάγκες που προκύψαν λόγω covid-19 έχουν αναπτυχθεί άλλες έξι με δυνατότητα για λειτουργία επιπλέον πέντε, καθώς πολλές φορές ο χώρος της βραχείας μετατρέπεται σε εξεταστήριο. Εξυπηρετεί ταυτόχρονα χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, ΩΡΛ περιστατικά κλπ.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 1-7-2021 το ΤΕΠ εξυπηρέτησε 19.864 περιστατικά, εκ των οποίων 4.325 θετικά στην covid-19. Οι εισαγωγές στις απλές κλινικές και στις μονάδες covid-19 ήταν χιλιάδες.
Σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το ΤΕΠ, αποτελείται σήμερα από τη Διευθύντρια, τρεις ιατρούς, εκ των οποίων οι δυο είναι μόνιμοι που μετακινήθηκαν από το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου αφήνοντας κενά στις αντίστοιχες ειδικότητες και τέσσερις αγροτικούς ιατρούς. Κατά διαστήματα υποστηρίζεται από ιατρούς άλλων τμημάτων, ενώ ο ένας μόνιμος ιατρός βρίσκεται σε αναστολή από 1/9.
Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν ελλείψεις αφού αποτελείται από επτά μονίμους, έξι συμβασιούχους και τρεις μαθητευόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόπωση, να συσσωρεύονται δεκάδες χρωστούμενα ρεπό σε κάθε εργαζόμενο.
Επίσης η μία διοικητική υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης τέθηκε σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο προσωπικό.
Με αυτή την κατάσταση και παίρνοντας υπόψη ότι είναι και νοσοκομείο αναφοράς λόγω covid-19, σε ένα τμήμα που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας ενώ ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη.
Είναι φανερό ότι οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, πολιτική της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας, της αύξησης της κίνησης και του όγκου των περιστατικών
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει ώστε:
- Να υπάρξει γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του ΤΕΠ και του ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».
- Να μην υπάρξει κίνδυνος στη λειτουργία του ΤΕΠ του ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».
- Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται.
- Να καλυφθούν οι ανάγκες για διοικητικό προσωπικό και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας