• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Σχετικά με τους εργαζόμενους σε Τεχνικές–Μελετητικές Εταιρείες και τις ενέργειες του μεγαλύτερου Κατασκευαστικού Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ παραβίασης κατοχυρωμένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων – ελευθεριών

15 Μαρτίου 2019
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

27 Ιουνίου 2025
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη

27 Ιουνίου 2025
Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025

Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025

27 Ιουνίου 2025
Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

27 Ιουνίου 2025
Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

27 Ιουνίου 2025
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ WC ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ»

Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ WC ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ»

27 Ιουνίου 2025
Ο Δήμος Γρεβενών στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Κ16 – Υψηλού επιπέδου φιλοξενία και συνεργασία με μέλλον.

Ο Δήμος Γρεβενών στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Κ16 – Υψηλού επιπέδου φιλοξενία και συνεργασία με μέλλον.

27 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00 στο Άλσος Κουρί λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς  καθώς και σε άλλα δασικά οικοσυστήματα

Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00 στο Άλσος Κουρί λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και σε άλλα δασικά οικοσυστήματα

27 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 2-7-2025 για τον ισολογισμό

27 Ιουνίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, χωρίς εκλογικό το Βόιο

27 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Κοζάνη και Φλώρινα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία

27 Ιουνίου 2025
Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το  Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα  «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

27 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Σχετικά με τους εργαζόμενους σε Τεχνικές–Μελετητικές Εταιρείες και τις ενέργειες του μεγαλύτερου Κατασκευαστικού Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ παραβίασης κατοχυρωμένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων – ελευθεριών

sierafm by sierafm
15 Μαρτίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Σχετικά με τους εργαζόμενους σε Τεχνικές–Μελετητικές Εταιρείες και τις ενέργειες του μεγαλύτερου Κατασκευαστικού Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ παραβίασης κατοχυρωμένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων – ελευθεριών

Είναι γνωστή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμα την καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών Μηχανικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που εργάζονται στους κλάδους Κατασκευών–Μελετών Έργων, Επιστημονικών–Τεχνικών Υπηρεσιών, Ενέργειας κλπ. όπου χιλιάδες μισθωτοί Τεχνικοί εργάζονται με το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ – μπλοκάκι). Ένα εργασιακό περιβάλλον πλήρους ευελιξίας, όπου ο εργαζόμενος καλείται να στερηθεί όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (νόμιμο ωράριο εργασίας, αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, άδειες ανάπαυσης – τοκετού & λοχείας – ασθένειας, 13ος-14ος μισθός, επιδόματα, προστασία από ομαδικές απολύσεις, αποζημίωση απόλυσης, επίδομα ανεργίας, ασφαλιστική κάλυψη ανέργου κ.ά.).

Μάλιστα ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), αφού «νομιμοποίησε» πλήρως το μπλοκάκι, έφερε νέες απώλειες στους μισθούς καθώς πολλοί εργοδότες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη συμμετοχή τους στην ασφάλιση και μετακύλησαν στη μεικτή αμοιβή των εργαζόμενων την εργοδοτική εισφορά προς ΕΦΚΑ όπως προέκυπτε από την παρ.9, Άρθρου 39, του νόμου 4387/2016.

Έχει απασχολήσει ξανά την κοινοβουλευτική διαδικασία (Απρίλης 2016) το ζήτημα με τα εργασιακά δικαιώματα των Μηχανικών αλλά και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο μεγαλύτερο Κατασκευαστικό Όμιλο της χώρας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιχείρησε τότε να επιβάλλει νέο τύπο συμβάσεων εργασίας για τα μπλοκάκια, αρχικά στους μηχανικούς μιας θυγατρικής του (της BIOSAR) και στη συνέχεια να τις επεκτείνει στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου. Με τις τότε προτεινόμενες συμβάσεις ο όμιλος επιχείρησε να εισάγει το Αγγλικό Εμπορικό Δίκαιο στις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών με ΔΠΥ. Η προτεινόμενη σύμβαση περιλάμβανε σειρά καταχρηστικών όρων.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος Κατασκευαστικός Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση και τον Απρίλη του 2018 αξίωσε την υπογραφή και συμφωνία των υπαλλήλων του, ανεξαρτήτως ειδικότητας, σε ένα «Κώδικα Δεοντολογίας». Ο «Κώδικας» του ομίλου “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” καλούσε τους υπαλλήλους τους να συμμορφωθούν σε καταχρηστικές προβλέψεις που αντίκεινται σε κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές – συνταγματικές ελευθερίες

Ο κώδικας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Ότι οι εργαζόμενοι δεσμεύονται να μην ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του Ομίλου.
  • Ότι ποινικοποιείται άμεσα η συνδικαλιστική δράση με την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε καταγγελίας μπορεί η εργοδοσία να θεωρήσει ότι βλάπτει τον Όμιλο.
  • Ότι ποινικοποιείται έμμεσα η συνδικαλιστική δράση υπό τον τίτλο «σύγκρουση συμφερόντων» που προκύπτει όταν «ο εργαζόμενος κληθεί να υπερασπίσει τα δικά του συμφέροντα ή και άλλου νομικού προσώπου» (βλέπε σωματείο ή συνδικαλιστική οργάνωση).
  • Αναδεικνύει το χαφιεδισμό σε επίσημη πολιτική του Ομίλου με την υποχρέωση καταγγελίας στην εργοδοσία οποιουδήποτε εργαζόμενου «προσβάλλει» τον Όμιλο, ενώ ταυτόχρονα εισάγει και το θεσμό του κουκουλοφόρου με «ανώνυμες» καταγγελίες για όποιον δε «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις».
  • Ότι απαγορεύεται η διατύπωση πολιτικών απόψεων στο χώρο δουλειάς.
  • Ότι δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ενισχύουν οικονομικά οργανώσεις ή εκπρόσωπους τους, δηλαδή να μην ενισχύουν τα συνδικάτα, ούτε επίσης να ενισχύουν πολιτικά κόμματα.
  • Θεσπίζει μια ιδιότυπη «ομερτά» καθώς θεωρεί ότι σε περίπτωση κρίσεων (π.χ. εργατικό ατύχημα ή τεχνική αστοχία με επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια) ο εργαζόμενος απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με τη δημοσιότητα.
  • Οι εργαζόμενοι παραιτούνται από την προστασία προσωπικών τους δεδομένων, ζητώντας τους να αναφέρουν αν συγγενικά τους πρόσωπα δουλεύουν σε ανταγωνιστικές εταιρείες.
  • Δίνει οδηγίες για το πώς να συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους, στις απλές ανθρώπινες επαφές, όπως το να βγουν να πιουν ένα ποτό.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών προσωρινά πήρε πίσω την απαίτηση υπογραφής του «Κώδικα». Ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο μετά (7-8-12 Μάρτη 2019) επανήλθε εκβιάζοντας καταρχάς τους Μηχανικούς εργαζόμενους στο έργο του ΚΕΛ Ψυττάλειας της ΕΥΔΑΠ, να υπογράψουν αναδρομική (από 1/1/2019) τρίμηνη Σύμβαση στην οποία περιέχεται ως νέος όρος στα «ψιλά γράμματα»: ότι έχουν διαβάσει τον Κώδικα (μέσω παραπομπής στο site της εταιρείας), συμφωνούν και «συμμορφώνονται» με αυτόν, προκειμένου να πληρωθούν για Φλεβάρη και Μάρτη.

Η Διοίκηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένου να αποσπάσει μαζικές «δηλώσεις» αποδοχής του Κώδικα Δεοντολογίας και να υποκλέψει την υπογραφή των Μηχανικών δεν πτοείται ούτε από το γεγονός ότι είναι παράνομη η υπογραφή αναδρομικής Σύμβασης, για δεδουλευμένα εισοδήματα που έχουν καταβληθεί με τη μορφή μισθού του Ιανουαρίου του 2019. Ενώ ο Όμιλος ήδη έχει αναρτήσει στον ΕΦΚΑ τις προηγούμενες Συμβάσεις των εργαζόμενων με ΔΠΥ που υπάγονται στην παρ. 9, του Άρθρου 39, του νόμου Κατρούγκαλου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την υπεράσπιση των εργαζόμενων με την ευέλικτη μορφής εργασίας του ΔΠΥ απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.
  2. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για την ουσιαστική κάλυψη των εργαζόμενων με ΔΠΥ με τη μετατροπή των Συμβάσεων «Παροχής Υπηρεσιών» (που συγκαλύπτουν την εξαρτημένη εργασία και σε καθεστώς ομηρίας αναγκάζουν τους εργαζόμενους επαναλαμβανόμενα να υπογράφουν ανά μήνα – τρίμηνο – εξάμηνο ή έτος) σε κανονικές Συμβάσεις Εξαρτημένης Εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη διασφάλιση του μισθού και των υπολοίπων δικαιωμάτων τους.
  3. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ελέγξει τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τους υπόλοιπους ομίλους των Κατασκευών και τις λοιπές εταιρείες όλων των Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας για την παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι εργοδότες προχωρούν σε παράνομη αναθεώρηση προηγούμενων συμβάσεων με την απαίτηση από τους εργαζόμενους, υπό την απειλή μη ανανέωσης της εργασιακής τους σχέσης, της συνυπογραφής Συμβάσεων «Παροχής Υπηρεσιών» με αναδρομική ισχύ για προηγούμενο διάστημα στο οποίο οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές (παράγραφος 9, Άρθρο 39 του Νόμου 4387/2016) έχουν ήδη καταβληθεί.
  4. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται επιτέλους να ελέγξει Ομίλους που ως Υπεργολάβοι τηρούν Συμβάσεις με το Δημόσιο (έργα) ή Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ως προς το χρόνο καταβολής των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις, τον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης των εργαζόμενων και γενικότερα της νομοθεσίας.
  5. Εάν προτίθεται να βάλει ένα τέλος στον εξαναγκασμό των εργαζόμενων, στο σύνολο της «αγοράς εργασίας», σε παραίτηση από συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως: η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών μισθολογικών τους δικαιωμάτων, η δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης πολιτικής άποψης και συμμετοχής στα κοινά.
  6. Εάν προτίθεται να βάλει τέλος στον εξαναγκασμό των εργαζόμενων σε «εθελοντική» παραίτηση από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
  7. Εάν προτίθεται να υπερασπίσει το δικαίωμα στη δημοσίευση της απαραίτητης πληροφόρησης για την υπεράσπιση και προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία από ανασφαλείς καταστάσεις που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων εργαζόμενου με βάση τους κανόνες της Επιστήμης και της Τεχνικής.
  8. Εάν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για την κατάργηση της πρακτικής επιβολής καταχρηστικών όρων μέσω Εσωτερικών Κανονισμών, Κωδίκων Δεοντολογίας και Ατομικών Συμφωνητικών τα οποία υποχρεώνονται να υπογράψουν εργαζόμενοι, που βρίσκονται στην ανάγκη διατήρησης της θέσης εργασίας τους, και ως σκοπό έχουν να περιορίσουν μόνιμα και δραστικά τη συνδικαλιστική – πολιτική δράση και να αφαιρέσουν εργασιακά δικαιώματα.
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιάννης Δελής

Χρήστος Κατσώτης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

Κώστας Στεργίου

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 18-03-2019 έως 24-03-2019)

Next Post

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τη Κυριακή 17 Μαρτίου σε Γρεβενά και Κοζάνη

Next Post
Φώφη Γεννηματά

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τη Κυριακή 17 Μαρτίου σε Γρεβενά και Κοζάνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη
  • Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025
  • Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας
  • Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr