ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Σχετικά με τους εργαζόμενους σε Τεχνικές–Μελετητικές Εταιρείες και τις ενέργειες του μεγαλύτερου Κατασκευαστικού Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ παραβίασης κατοχυρωμένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων – ελευθεριών
Είναι γνωστή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμα την καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών Μηχανικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που εργάζονται στους κλάδους Κατασκευών–Μελετών Έργων, Επιστημονικών–Τεχνικών Υπηρεσιών, Ενέργειας κλπ. όπου χιλιάδες μισθωτοί Τεχνικοί εργάζονται με το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ – μπλοκάκι). Ένα εργασιακό περιβάλλον πλήρους ευελιξίας, όπου ο εργαζόμενος καλείται να στερηθεί όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (νόμιμο ωράριο εργασίας, αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, άδειες ανάπαυσης – τοκετού & λοχείας – ασθένειας, 13ος-14ος μισθός, επιδόματα, προστασία από ομαδικές απολύσεις, αποζημίωση απόλυσης, επίδομα ανεργίας, ασφαλιστική κάλυψη ανέργου κ.ά.).
Μάλιστα ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), αφού «νομιμοποίησε» πλήρως το μπλοκάκι, έφερε νέες απώλειες στους μισθούς καθώς πολλοί εργοδότες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη συμμετοχή τους στην ασφάλιση και μετακύλησαν στη μεικτή αμοιβή των εργαζόμενων την εργοδοτική εισφορά προς ΕΦΚΑ όπως προέκυπτε από την παρ.9, Άρθρου 39, του νόμου 4387/2016.
Έχει απασχολήσει ξανά την κοινοβουλευτική διαδικασία (Απρίλης 2016) το ζήτημα με τα εργασιακά δικαιώματα των Μηχανικών αλλά και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο μεγαλύτερο Κατασκευαστικό Όμιλο της χώρας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιχείρησε τότε να επιβάλλει νέο τύπο συμβάσεων εργασίας για τα μπλοκάκια, αρχικά στους μηχανικούς μιας θυγατρικής του (της BIOSAR) και στη συνέχεια να τις επεκτείνει στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου. Με τις τότε προτεινόμενες συμβάσεις ο όμιλος επιχείρησε να εισάγει το Αγγλικό Εμπορικό Δίκαιο στις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών με ΔΠΥ. Η προτεινόμενη σύμβαση περιλάμβανε σειρά καταχρηστικών όρων.
Ωστόσο ο μεγαλύτερος Κατασκευαστικός Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση και τον Απρίλη του 2018 αξίωσε την υπογραφή και συμφωνία των υπαλλήλων του, ανεξαρτήτως ειδικότητας, σε ένα «Κώδικα Δεοντολογίας». Ο «Κώδικας» του ομίλου “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” καλούσε τους υπαλλήλους τους να συμμορφωθούν σε καταχρηστικές προβλέψεις που αντίκεινται σε κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές – συνταγματικές ελευθερίες
Ο κώδικας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
- Ότι οι εργαζόμενοι δεσμεύονται να μην ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του Ομίλου.
- Ότι ποινικοποιείται άμεσα η συνδικαλιστική δράση με την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε καταγγελίας μπορεί η εργοδοσία να θεωρήσει ότι βλάπτει τον Όμιλο.
- Ότι ποινικοποιείται έμμεσα η συνδικαλιστική δράση υπό τον τίτλο «σύγκρουση συμφερόντων» που προκύπτει όταν «ο εργαζόμενος κληθεί να υπερασπίσει τα δικά του συμφέροντα ή και άλλου νομικού προσώπου» (βλέπε σωματείο ή συνδικαλιστική οργάνωση).
- Αναδεικνύει το χαφιεδισμό σε επίσημη πολιτική του Ομίλου με την υποχρέωση καταγγελίας στην εργοδοσία οποιουδήποτε εργαζόμενου «προσβάλλει» τον Όμιλο, ενώ ταυτόχρονα εισάγει και το θεσμό του κουκουλοφόρου με «ανώνυμες» καταγγελίες για όποιον δε «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις».
- Ότι απαγορεύεται η διατύπωση πολιτικών απόψεων στο χώρο δουλειάς.
- Ότι δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ενισχύουν οικονομικά οργανώσεις ή εκπρόσωπους τους, δηλαδή να μην ενισχύουν τα συνδικάτα, ούτε επίσης να ενισχύουν πολιτικά κόμματα.
- Θεσπίζει μια ιδιότυπη «ομερτά» καθώς θεωρεί ότι σε περίπτωση κρίσεων (π.χ. εργατικό ατύχημα ή τεχνική αστοχία με επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια) ο εργαζόμενος απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με τη δημοσιότητα.
- Οι εργαζόμενοι παραιτούνται από την προστασία προσωπικών τους δεδομένων, ζητώντας τους να αναφέρουν αν συγγενικά τους πρόσωπα δουλεύουν σε ανταγωνιστικές εταιρείες.
- Δίνει οδηγίες για το πώς να συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους, στις απλές ανθρώπινες επαφές, όπως το να βγουν να πιουν ένα ποτό.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών προσωρινά πήρε πίσω την απαίτηση υπογραφής του «Κώδικα». Ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο μετά (7-8-12 Μάρτη 2019) επανήλθε εκβιάζοντας καταρχάς τους Μηχανικούς εργαζόμενους στο έργο του ΚΕΛ Ψυττάλειας της ΕΥΔΑΠ, να υπογράψουν αναδρομική (από 1/1/2019) τρίμηνη Σύμβαση στην οποία περιέχεται ως νέος όρος στα «ψιλά γράμματα»: ότι έχουν διαβάσει τον Κώδικα (μέσω παραπομπής στο site της εταιρείας), συμφωνούν και «συμμορφώνονται» με αυτόν, προκειμένου να πληρωθούν για Φλεβάρη και Μάρτη.
Η Διοίκηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένου να αποσπάσει μαζικές «δηλώσεις» αποδοχής του Κώδικα Δεοντολογίας και να υποκλέψει την υπογραφή των Μηχανικών δεν πτοείται ούτε από το γεγονός ότι είναι παράνομη η υπογραφή αναδρομικής Σύμβασης, για δεδουλευμένα εισοδήματα που έχουν καταβληθεί με τη μορφή μισθού του Ιανουαρίου του 2019. Ενώ ο Όμιλος ήδη έχει αναρτήσει στον ΕΦΚΑ τις προηγούμενες Συμβάσεις των εργαζόμενων με ΔΠΥ που υπάγονται στην παρ. 9, του Άρθρου 39, του νόμου Κατρούγκαλου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την υπεράσπιση των εργαζόμενων με την ευέλικτη μορφής εργασίας του ΔΠΥ απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.
- Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για την ουσιαστική κάλυψη των εργαζόμενων με ΔΠΥ με τη μετατροπή των Συμβάσεων «Παροχής Υπηρεσιών» (που συγκαλύπτουν την εξαρτημένη εργασία και σε καθεστώς ομηρίας αναγκάζουν τους εργαζόμενους επαναλαμβανόμενα να υπογράφουν ανά μήνα – τρίμηνο – εξάμηνο ή έτος) σε κανονικές Συμβάσεις Εξαρτημένης Εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη διασφάλιση του μισθού και των υπολοίπων δικαιωμάτων τους.
- Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ελέγξει τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τους υπόλοιπους ομίλους των Κατασκευών και τις λοιπές εταιρείες όλων των Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας για την παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι εργοδότες προχωρούν σε παράνομη αναθεώρηση προηγούμενων συμβάσεων με την απαίτηση από τους εργαζόμενους, υπό την απειλή μη ανανέωσης της εργασιακής τους σχέσης, της συνυπογραφής Συμβάσεων «Παροχής Υπηρεσιών» με αναδρομική ισχύ για προηγούμενο διάστημα στο οποίο οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές (παράγραφος 9, Άρθρο 39 του Νόμου 4387/2016) έχουν ήδη καταβληθεί.
- Εάν η κυβέρνηση προτίθεται επιτέλους να ελέγξει Ομίλους που ως Υπεργολάβοι τηρούν Συμβάσεις με το Δημόσιο (έργα) ή Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ως προς το χρόνο καταβολής των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις, τον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης των εργαζόμενων και γενικότερα της νομοθεσίας.
- Εάν προτίθεται να βάλει ένα τέλος στον εξαναγκασμό των εργαζόμενων, στο σύνολο της «αγοράς εργασίας», σε παραίτηση από συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως: η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών μισθολογικών τους δικαιωμάτων, η δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης πολιτικής άποψης και συμμετοχής στα κοινά.
- Εάν προτίθεται να βάλει τέλος στον εξαναγκασμό των εργαζόμενων σε «εθελοντική» παραίτηση από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
- Εάν προτίθεται να υπερασπίσει το δικαίωμα στη δημοσίευση της απαραίτητης πληροφόρησης για την υπεράσπιση και προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία από ανασφαλείς καταστάσεις που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων εργαζόμενου με βάση τους κανόνες της Επιστήμης και της Τεχνικής.
- Εάν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για την κατάργηση της πρακτικής επιβολής καταχρηστικών όρων μέσω Εσωτερικών Κανονισμών, Κωδίκων Δεοντολογίας και Ατομικών Συμφωνητικών τα οποία υποχρεώνονται να υπογράψουν εργαζόμενοι, που βρίσκονται στην ανάγκη διατήρησης της θέσης εργασίας τους, και ως σκοπό έχουν να περιορίσουν μόνιμα και δραστικά τη συνδικαλιστική – πολιτική δράση και να αφαιρέσουν εργασιακά δικαιώματα.
Οι βουλευτές |
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιάννης Δελής Χρήστος Κατσώτης Διαμάντω Μανωλάκου Νίκος Μωραΐτης Κώστας Στεργίου |