Κλήσεις Δημοτικής Αστυνομίας
Πολλοί έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα κλήσεις για παράνομη στάθμευση από τη δημοτική αστυνομία.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε κλήσεις πρόσφατες, αλλά και για ειδοποιητήρια που αφορούν παραβάσεις που έγιναν πριν 10 ή ακόμη και 15 χρόνια και οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά.
Ενδεικτικό παράδειγμα, αυτό της Αθήνας, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr .
Αντίστοιχα παραδείγματα συναντήσαμε και σε άλλους Δήμους όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Δήμος απέστειλε ειδοποιητήρια για κλήσεις που κόπηκαν πριν πολλά χρόνια, ακόμη και το 2001 ή το 2002.
Πρόκειται για ένα «τεράστιο αγκάθι» καθώς οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι να διεκδικούν μαζικά συγκεκριμένα ποσά λόγω «πιέσεων» του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Έτσι, δικαίως, πολίτες διαμαρτύρονται για τις κλήσεις παρελθόντων ετών,
όμως όπως λένε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, “είναι αυστηρές οι συστάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο”.
Μια τέτοια «κατάσταση» υπήρξε τους προηγούμενους μήνες με πολλούς Δήμους, κατόπιν εντολής του Ελεγκτικού.
Έστειλαν μπαράζ ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες ακόμη και με… «απειλές» κατασχέσεων!
O ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ
Ο γενικός «κανόνας» είναι ότι οι κλήσεις δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται,
εάν δεν παρέλθει τουλάχιστον εικοσαετία.
Αυτό βέβαια ισχύει υπό προϋποθέσεις.
Δηλαδή, να μην έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, να μην έχει εντοπιστεί ο οφειλέτης στη δηλωθείσα διεύθυνση, να έχει αποβιώσει, να μην υπάρχουν κληρονόμοι κτλ.
Μετά από ένα «ατελέσφορο» χρονικό διάστημα, η «έσχατη» επιλογή είναι να μεταφέρονται στις ΔΟΥ, ειδικά όταν οι κλήσεις αφορούν χρέη άνω των 300 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί Δήμοι δεν επιλέγουν αυτό το δρόμο, προσπαθώντας να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα χρήματα, ως άμεσα έσοδα. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που οι κλήσεις μεταφερθούν στις ΔΟΥ, τα συγκεκριμένα έσοδα πηγαίνουν στο κεντρικό κράτος.
Έτσι πολλές κλήσεις παρελθόντων ετών, στριμώχνονται στα συρτάρια των ταμειακών υπηρεσιών (και λόγω φόρτου εργασίας) και βγαίνουν όταν το επιβάλλει κάποια Αρχή, ή κάποια έκτακτη κατάσταση.
Αυτό, όμως -σύμφωνα με νομικούς κύκλους-, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε καλοθελητές «παραβάτες».
Σε αντίθεση με την πάγια αρχή του νόμου να αναζητείται μια νόμιμη οφειλή σε εύλογο χρονικό διάστημα,
στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πολίτες «δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν είναι αλήθεια αυτό που βεβαιώνεται,
δηλαδή να θυμηθούν πού είχαν παρκάρει πριν από 3-4 χρόνια, και να αποδείξουν το αντίθετο στην περίπτωση που κακώς έχει επιβληθεί αυτή η ποινή».
«Βεβαιωμένα έσοδα»
Στους προϋπολογισμούς των Δήμων οι απλήρωτες κλήσεις στάθμευσης καταγράφονται ως «βεβαιωμένα έσοδα» σε ειδικούς κωδικούς αριθμούς εσόδων, τρέχουσας και παρελθούσας χρήσης.
Εμφανίζουν δηλαδή «εγγραφή» και φαίνονται ως χρήματα ακόμη και όταν αυτά δεν υπάρχουν στο ταμείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάρτιση των προϋπολογισμών και τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις που εγείρουν οι Δήμοι από το ΥΠΕΣ.
Γι’ αυτό το λόγο πολλοί δήμοι προτιμούν να μην συμπεριλαμβάνουν παλιές κλήσεις στον προϋπολογισμό τους, προκειμένου να μην εμφανίζουν αυξημένα έσοδα, τα οποία θα είναι δύσκολο να εισπράξουν.
Παράλληλα, όσο αυτές οι κλήσεις παραμένουν στα συρτάρια απλήρωτες, εμπίπτουν σε προσαύξηση 0,71% το μήνα, κάτι που σε βάθος χρόνου, μπορεί να «βγάλει» ένα ειδοποιητήριο ακόμη και… δεκαπλάσιο σε κόστος από το «πραγματικό» της βεβαιωμένης παράβασης.
Μεγάλο ζήτημα είναι οι ρυθμίσεις και η πληρωμή αυτών των κλήσεων σε δόσεις.
Ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα, για κλήσεις της περιόδου 2016-2017 είχε ανοίξει τις 24 δόσεις (πάγια ρύθμιση) με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.
Οι 24 δόσεις είναι η «γενική ρύθμιση» που μπορούν να υπαχθούν οι συγκεκριμένες οφειλές.
Ωστόσο, πολλοί δήμαρχοι έχουν ζητήσει την επίσπευση νομοθέτησης της ρύθμισης (αναμένεται…) για την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους σε 120 μηνιαίες δόσεις,
προκειμένου να διευκολυνθούν ουσιαστικά όλοι οι οφειλέτες σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας.
«Κορωνο-ρύθμιση»
Εμβόλιμα μπήκε μια… «κορωνο-ρύθμιση» 100 δόσεων οφειλών του υπουργείου Εσωτερικών για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας από φυσικά και νομικά πρόσωπα προς Δήμους.
Η έκτακτη αυτή ρύθμιση σβήνει σε ένα μεγάλο ποσοστό πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 28 Φεβρουαρίου 2021, υπό προϋποθέσεις.
Συνεπώς, αν κάποιος επιλέγει συνειδητά να μην πληρώνει την κλήση που έλαβε από τη δημοτική αστυνομία και ισχυρίζεται ότι αυτή «κάποια…. στιγμή θα παραγραφεί»,
πρέπει να ξέρει ότι το ρισκάρει:
Ναι μεν μπορεί ο δήμος να μην στείλει την σχετική κλήση στη ΔΟΥ, αλλά σε περίπτωση που την στείλει, η επιλογή του αυτή, θα γυρίσει «μπούμερανγκ».
Και εκεί που νόμιζε ότι «ξεμπέρδεψε»… να λάβει ένα ειδοποιητήριο που θα τον κάνει να «τρέχει και να μη φτάνει»…!
Πηγή:aftodioikisi.gr