• Latest
Κλιματικές Καταστροφές: Το κακό είναι ότι έχουμε συνηθίσει

Κλιματικές Καταστροφές: Το κακό είναι ότι έχουμε συνηθίσει

8 Σεπτεμβρίου 2023
Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή

Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή

11 Σεπτεμβρίου 2025
“Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση

“Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση

11 Σεπτεμβρίου 2025
Σοφία Ζαχαράκη

Σοφία Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση και εφόδια για τη ζωή – Επιπλέον 119 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές, 12 ανακαινισμένα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

11 Σεπτεμβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Δευτέρα 15/09/2025

11 Σεπτεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Περιφέρειας για την καύση σκουπιδιών

11 Σεπτεμβρίου 2025
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

11 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Η γνώση, οι εμπειρίες και οι συναναστροφές που αποκτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία είναι το ισχυρότερο εφόδιο ζωής»

Καλλιόπη Βέττα: «Η γνώση, οι εμπειρίες και οι συναναστροφές που αποκτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία είναι το ισχυρότερο εφόδιο ζωής»

11 Σεπτεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Καστοριά: Συνελήφθη 26χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

11 Σεπτεμβρίου 2025
Γρεβενά: Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Γρεβενά: Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

11 Σεπτεμβρίου 2025
Διανεμήθηκαν από αστυνομικούς των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας Ενημερωτικά Φυλλάδια Τροχαίας και Σχολικών Προγραμμάτων

Στους Αγιασμούς των Σχολείων ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

11 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλακοπίτη και Παγούνη για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Παγούνη για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL)

11 Σεπτεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός στο Γυμνάσιο- Λύκειο Σιάτιστας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Μήνυμα Δημάρχου Βοΐου, κ. Χρήστου Ζευκλή, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

11 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλιματικές Καταστροφές: Το κακό είναι ότι έχουμε συνηθίσει

sierafm by sierafm
8 Σεπτεμβρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Κλιματικές Καταστροφές: Το κακό είναι ότι έχουμε συνηθίσει
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας πρωτοπόρος και διορατικός οικονομολόγος, ο Ν. Stern, είχε πει πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια ότι αν η ανθρωπότητα δεν δαπανήσει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης (με πρώτο στόχο τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων), τότε θα έρθει η στιγμή που θα ξοδεύει μέχρι και 20 % του ΑΕΠ για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές καταστροφές και τον καταποντισμό της οικονομίας.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει παγκόσμιο κραχ, δραματική οικονομική κατάρρευση.

Οι προειδοποιήσεις του Stern όμως δεν εισακούστηκαν και φτάσαμε σήμερα, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, πολλοί πλέον οικονομολόγοι να μιλούν για επερχόμενο κραχ τις επόμενες δεκαετίες. Ήδη τα μοντέλα τους λένε ότι τη δεκαετία του 2040 το 10% του ΑΕΠ θα ξοδεύεται στη μαύρη τρύπα των κλιματικών καταστροφών και επιπτώσεων.

(Για να καταλάβουμε τι σημαίνει 10% αναφέρουμε ότι 3,5 % του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι οι υπέρογκες δαπάνες μας για την άμυνα και 4% για την Παιδεία).

Σε λίγες δεκαετίες μάλιστα αυτό το παγκόσμιο 10 % θα φτάσει το τρομακτικό 20% ! Και οι προβλέψεις αυτές είναι υποτιμημένες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη όλη την αλυσίδα των επιπτώσεων και των παρενεργειών, οι οποίες είναι αδύνατο να συνεκτιμηθούν με τα συμβατικά οικονομετρικά μοντέλα.

Με μια κουβέντα, αν δεν βγούμε από την ύπνωση, η νέα γενιά και οι επόμενες δεν γλυτώνουν το κραχ. (Ας διαβάσουν για το κραχ του 1929 για να δουν τι τους περιμένει: Μαζικές χρεωκοπίες επιχειρήσεων και απολύσεις, ακραία φτώχεια και εξαθλίωση σε όλο σχεδόν τον κόσμο).

Ζοφερό λοιπόν το μέλλον. Εκτός αν υπάρξει αντίδραση, κυρίως από τους νέους. Εκτός αν σηκώσουν το ανάστημά τους στην απερχόμενη γενιά (ημών) της ενοχής και της αρπαγής και απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να γίνει πράξη το σύνθημα «Μην αλλάζετε το κλίμα, αλλάξτε πολιτικές».

Δυστυχώς όμως δεν αντιδρούμε. Ούτε οι νέοι ούτε οι παλιοί. Αν αφήσουμε κατά μέρος τους συνωμοσιολόγους και τους αρνητές της ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ κλιματικής αλλαγής (με επικεφαλής τον Τράμπ) που δεν ενδιαφέρονται, οι υπόλοιποι σπεύδουμε βραδέως.

Έχουμε μάθει να γεμίζουμε τις πλατείες γιατί κόπηκε κάποιο επίδομα, αλλά μένουμε στον καναπέ όταν βλέπουμε να κόβεται το μέλλον των επόμενων γενιών. Φωνάζουμε αν φορολογηθούμε λίγο παραπάνω για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά παραβλέπουμε πόσα πληρώνουμε ως φορολογούμενοι για τις ζημιές των κλιματικών καταστροφών. Κλείνουμε τους δρόμους γιατί θέλουμε «όλα τα λεφτά κι όλα τα κιλά» για το βαμβάκι, αλλά μένουμε αδρανείς μπροστά στη γεγονός ότι πριονίζουμε το κλαδί της αγροτικής παραγωγής που απειλείται με εξαφάνιση από την κλιματική κρίση.

Τεράστιες μεγα-πυρκαγιές, πλημμύρες και κατακλυσμοί, καταστροφή σοδειών, περιουσιών και τοπικών οικονομιών (Έβρος, Θεσσαλία, κλπ κλπ), απώλεια δασικού και φυσικού κεφαλαίου μένουν χωρίς απάντηση «από τα κάτω». Το «κίνημα» είναι στο μηδέν. Παρότι κάθε χρόνο η Ελλάδα παραδίνεται στις φλόγες, έχουμε να δούμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ κινητοποιήσεις για τον αφανισμό των δασών μας από το 2007, όταν κάηκε η μισή Πελοπόννησος και η Αττική.

 

Τα καμπανάκια για την υπερθέρμανση της γης έγιναν καμπάνες ! Οι τρεις τελευταίοι μήνες που ζήσαμε είναι οι θερμότεροι εδώ και 120.000 χρόνια. (Παρατηρητήριο Copernicus). Κι όμως εμείς κωφεύουμε.

 

Υπεύθυνοι για τις αναιμικές αντιδράσεις είμαστε όλοι μας : η Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, κόμματα, ακαδημαϊκοί κλπ, χωρίς να εξαιρούμαστε κι εμείς οι Πράσινοι, που οι εσωτερικές τριβές δεν μας αφήνουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όπως παλιά. (Φυσικά ο καθένας ανάλογα με τα ..ποσοστά του).

 

Όχι ότι στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι καλά. Εξαίρεση τα κινήματα στην Ευρώπη και τη Δύση που είναι σαφώς πιο μπροστά (όσο και αν .. ξινίζουν μερικοί), αν και θα μπορούσαν να πατήσουν κι άλλο γκάζι. Η σύγκριση πάντως με την Ελλάδα, που κινείται στο ..ρελαντί, προκαλεί θλίψη: Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Ευρώπη κατακλύστηκε από ένα κύμα φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων που είχε στόχο την αδράνεια των κυβερνήσεων στο θέμα της κλιματικής κρίσης και κύριο αίτημα τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων και την πράσινη μετάβαση. Εδώ όμως δεν κουνήθηκε φύλλο. Βλέπετε έχουμε να ..επιδείξουμε τις «κατ’ έθιμο» μαθητικές καταλήψεις του φθινοπώρου με το ίδιο κλισέ αιτημάτων εδώ και 40 χρόνια. Λες και δεν άλλαξε τίποτα στον κόσμο.

 

Έχουμε συνηθίσει – όλη η κοινωνία- στη νέα «κανονικότητα» των θεομηνιών, της κλιματικής κατάρρευσης και των βιβλικών καταστροφών. Συνηθίσαμε να σιωπούμε. Ό,τι χειρότερο δηλαδή.. Το είπε πολύ παραστατικά και ο Σάμουέλ Μπέκετ : «Η συνήθεια είναι πολύ καλός σιγαστήρας».

 

Λ. Τσικριτζής

 

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Tags: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζω, πού ψηφίζω – Όλες οι αλλαγές

Next Post

Κακοκαιρία Daniel: Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο – 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων

Next Post
πλημμύρα

Κακοκαιρία Daniel: Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο - 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή
  • “Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση
  • Σοφία Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση και εφόδια για τη ζωή – Επιπλέον 119 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές, 12 ανακαινισμένα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Δευτέρα 15/09/2025
  • Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Περιφέρειας για την καύση σκουπιδιών

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr