Η Εβδομάδα Κλιματικής Ουδετερότητας χτίστηκε μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων που στόχο είχε να αφυπνίσει, να ενημερώσει φορείς και επιχειρήσεις και να διδάξει και να ψυχαγωγήσει το κοινό και ευρύτερα την τοπική κοινωνία γύρω από πολλά θέματα που άπτονται της κλιματικής ουδετερότητας. Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τη ΔΙΑΔΥΜΑ, την ΑΝΚΟ, την CSCP, την Hellabiom και την Enterprise Europe Network. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της CIVINET (CIVITAS NATIONAL NETWORK Greece-Cyprus), καθώς και του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμφώνου.
Στην αρχή της Εβδομάδας Κλιματικής Ουδετερότητας, η Συνέντευξη Τύπου έθεσε το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινηθεί η εβδομάδα, μέσα από μία εξαιρετική παρουσίαση για τα επακόλουθα, φιλοδοξώντας να δώσει τροφή για σκέψη και περαιτέρω κινητοποίηση, με σκοπό δράσεις παρόμοιου αποτυπώματος και συνεπειών να υλοποιούνται τακτικά στη χώρα μας και ειδικότερα στην Περιφέρειά μας.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Καθαρή ενέργεια, τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και σε αγροτικές περιοχές. Ειδικότερα, έγινε κατ’ αρχάς ένα εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων (Capacity Building Workshop) για την Καθαρή Ενέργεια στο Αστικό Περιβάλλον και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Έργου Stardust. Υπό το φως της πρόσφατης ένταξης της Κοζάνης στις πρώτες 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την κτιριακή αναβάθμιση αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την άντληση πόρων, την αλλαγή στα ενεργειακά προφίλ των κτιρίων, αλλά και τις καλές πρακτικές που συμβαίνουν σε πόλεις της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ακολούθησε μια συζήτηση εμπειρογνωμόνων (Panel Discussion) για την Καθαρή Ενέργεια στον Αγροτικό Τομέα, τονίζοντας την άποψη ότι μέσω καθαρότερης ενέργειας θα υπάρξει καλύτερη ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην αξιοποίηση των αποβλήτων αλλά και στον πράσινο τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά, πρώτα πραγματοποιήθηκαν δύο Εργαστήριο που αφορούσαν το πρώτο τη μετατροπή του υπολείμματος χώνευσης σε βιο-λιπάσματα υψηλής ποιότητας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου NOMAD και το δεύτερο ένα πρωτοποριακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για την πρόβλεψη των υπολειμματικών ροών αγροτικών αποβλήτων από τον αγροδιατροφικό τομέα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Model2bio, Και τα δύο αυτά εργαστήρια φιλοδοξούν να στηρίξουν τη γεωργία, τη δασοκομία και την κτηνοτροφία της περιοχής, βοηθώντας τους παραγωγούς βιοαερίου, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το ίδιο απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Πράσινος και Κλιματικά Ουδέτερος Τουρισμός» που σκοπό είχε να δώσει τροφή για σκέψη, να παρουσιάσει πιθανές προτάσεις βελτίωσης και λύσεις, ώστε να υπάρξει αύξηση του τουρισμού στην περιοχή, με εστίαση στον Πράσινο Τουρισμό.
Η τρίτη μέρα αντιμετώπισε συνολικά το ζήτημα της χρηματοδότησης των παρεμβάεων που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας καθώς κάλυψε το θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας και της Αξιοποίησης των Βιοαποβλήτων», στο οποίο οι ομιλητές παρέθεσαν εξαιρετικές τεχνικές ομιλίες που επεξηγούσαν το πλήθος των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το «Συνέδριο Κλιματικής Ουδετερότητας» από τους Δήμους για τους Δήμους. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν κεντρικές πολιτικές και καλές πρακτικές σε τέσσερις μεγάλες θεματικές της Κλιματικής Ουδετερότητας (Ενέργεια, Μεταφορές, Διαχείριση Απορριμμάτων και Ψηφιακή Διακυβέρνηση), ώστε να έχουν την ευκαιρία οι Δήμοι της περιοχής και όλης της χώρας και τελικά όλη η κοινωνία μας να δει έμπρακτα το πώς με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις, τομές και αλλαγές στη νοοτροπία θα μπορέσει να επέλθει η Κλιματική Ουδετερότητα.
Τέλος, η Κλιματική Ουδετερότητα προβλήθηκε απευθείας στην κοινωνία της περιοχής μας και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές μας μέσα από μια μεγάλη γιορτή που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, συμμετέχοντας και στην Ημέρα Περιβάλλοντος που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης με κεντρικούς ήρωες τους μικρούς μας φίλους. Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο παιδικά χαμόγελα, γεμάτο χαρά, γεμάτο όμορφα μηνύματα! Σε συνεργασία με την Διάδυμα και την CSCP δημιουργήσαμε υπέροχα πράγματα! Συμμετείχαμε σε δράσεις δενδροφύτευσης, μεταφέραμε το μήνυμα της ανακύκλωσης, την επαναχρησιμοποίησης, μάθαμε να ξεχωρίζουμε τα υλικά, παίξαμε πολλά διαδραστικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, παίξαμε μουσική με τα πιο ιδιαίτερα μουσικά όργανα από σκουπίδια, παίξαμε φιδάκι, jenga, bowling, memory cards, ζωγραφίσαμε με φυσικό μελάνι από φυτά, σκουπιδομπάσκετ, φτιάξαμε και τα δικά μας origami, αλλά και κερομάντηλα και πόσα ακόμα!!! Απαντήσαμε και όλοι μαζί σε ερωτήσεις όπως: Μα, τι είναι αυτή η Κλιματική Ουδετερότητα; Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε; Γιατί πρέπει να αγαπάμε και να προσέχουμε το περιβάλλον; Τί υπόσχεση δίνουμε για την Κοζάνη του 2030;
Το πρόσωπο των παιδιών γέμισε χαμόγελα, το μέλλον τους μοιάζει λαμπρότερο και για εμάς αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή!
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας! Να θυμάστε πως μαζί μπορούμε πάντα να καταφέρνουμε περισσότερα! Και θα τα καταφέρουμε!
Εις το επανιδείν!