Ενόχους έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας τους δυο από τους τρεις ιερείς που κατηγορούνταν για ασέλγεια ανηλίκου αγοριού, αποφασίζοντας την 3ετή φυλάκιση τους με αναστολή.
Αθώος κηρύχθηκε ο τρίτος ιερέας, με ψήφους 5-2.
Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία που διήρκησε δυο ημέρες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δυο ιερείς που προέβησαν σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικου με διανοητική στέρηση, κατά πλειοψηφία με ψήφους 6 έναντι μίας (1). Τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς τους μετά την πράξη. Επίσης λήφθηκε υπόψη από το Δικαστήριο και αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντική περίσταση και η υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των κατηγορουμένων.
Οι ασελγείς πράξεις έλαβαν χώρα σε βάρος του ανηλίκου κατά τα έτη 2002 μέχρι 2008, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη από το 2010 και μάλιστα υπήρξε αθωωτική η πρωτόδικη απόφαση για τους τρεις ιερείς. Ωστόσο, ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου, με συνέπεια να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι καταδικασθέντες προέβησαν σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του ανηλίκου, ο οποίος σύμφωνα με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, είχε πνευματική ανωριμότητα και ψυχική αδυναμία και ανικανότητα να αντισταθεί στις πράξεις των κατηγορουμένων.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο συνήγορος του ανηλίκου τότε θύματος, για την υποστήριξη της κατηγορίας, Χρήστος Σαββίδης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα επιβεβαιώθηκε στο πρόσωπο των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, η ταυτότητα τους ως δράστες των αξιόποινων πράξεων. Εκδικάστηκε ένα έγκλημα που αφορούσε στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του ανθρώπου που στον χρόνο τέλεσης των πράξεων, το άτομο ήταν ανίκανο να αντισταθεί στην προσβολή που δέχτηκε. Οι συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές κινούνται διαχρονικά μεταξύ σιωπής, ανοχής και συγκάλυψης».
Ο κ. Σαββίδης στην αγόρευσή του έκανε αναφορά στις σκέψεις του αείμνηστου καθηγητή του ποινικού δικαίου, Ιωάννη Μανωλεδάκη: «Οι θεσμοί θίγονται όταν υπάρχουν επίορκοι λειτουργοί που τους διαβρώνουν με την συμπεριφορά τους, κι όχι όταν αποκαλύπτεται η συμπεριφορά οπότε ενισχύεται η κοινωνική πίεση για κάθαρση».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας τους οι ιερείς έκαναν λόγο για σκευωρία δείχνοντας κύκλους της Μητρόπολης και τον ίδιο τον Μητροπολίτη αρνούμενοι όλες τις κατηγορίες, πέφτοντας ωστόσο σε αντιφάσεις, αμφισβητώντας μάλιστα, ο ένας ιερέας, τις καταθέσεις ακόμα και των αστυνομικών οι οποίοι διαπίστωσαν την ύπαρξη πορνογραφικού υλικού που βρέθηκε στον υπολογιστή του ενός κατηγορουμένου.
Ertnews.gr