Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις προτεραιότητες των συνδυασμών «Κοζάνη Μπροστά» και «Κοζάνη τόπος να ζεις» είναι η πρόταση που δημοσιεύτηκε για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή μας.
Σε αυτές τις ζώνες το κεφάλαιο εξαιρείται ακόμα κι απ’ αυτήν τη σαθρή εργατική νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια, όπως έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια με τις αντεργατικές παρεμβάσεις κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ, έχοντας τελείως λυμένα τα χέρια για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με την περαιτέρω μείωση μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση της εργασίας, την απαλλαγή από συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ο.κ. Τη δημιουργία,ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου έχει ανοίξει εδώ και χρόνια το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και συγκεκριμένα η Οδηγία Μπολκεστάιν όπου προβλέπεται ότι στα Εργασιακά ισχύει η νομοθεσία του κράτους προέλευσης των εργαζομένων (π.χ. Βουλγαρία).
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά» δημοσίευσε τις 6 πρώτες προτεραιότητες του συνδυασμού του όπου στην έκτη αναφέρεται : «Ένταξη της περιοχής σε ειδική οικονομική ζώνη για τις επιχειρήσεις. Αξιοποιούμε τα εργαλεία της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υπαγωγή της περιοχή μας σε ειδικό φορολογικό καθεστώς.».
Στην απάντηση της η κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζείς» αναφέρει : «η παρούσα δημοτική αρχή έχει κάνει πολλές προσπάθειες με απτά αποτελέσματα, ώστε να υπάρχουν ειδικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις της περιοχής για ν’ ανταποκριθούν στη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ η θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων, είναι διαχρονικό αίτημα της περιοχής……. «Εκτός κι εάν η πρόταση για την ειδική οικονομική ζώνη, αφορά σε μια περιοχή, όπου έχουν καταργηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και, βέβαια, δεν πρόκειται για ένα διαθέσιμο «εργαλείο» που δημιουργείται από τη μία μέρα στην άλλη…..» παραδεχόμενη ότι και στη δική τους αντίληψη επικρατεί η ίδια λογική αφού η κριτική της εστιάζει στο χρόνο προετοιμασίας του πλαισίου και όχι στην ουσία του.
Καλούμε τους δημότες της Κοζάνης να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Αυτοί που ποικιλοτρόπως στήριξαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων με τα καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή με την εκτόξευση της ανεργίας, την περικοπή δικαιωμάτων, σήμερα έρχονται να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για τους μονοπωλιακούς ομίλους που ετοιμάζουν τα σαγόνια τους για την μεταλιγνιτική περίοδο.
Όπως σε κεντρικό επίπεδο δεν υπάρχουν χρήματα για φθηνό πετρέλαιο για τους αγρότες και υπάρχουν για αφορολόγητο στους εφοπλιστές , στην ίδια λογική δεν διεκδικούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες στη βάση του μνημονιακού «ρεαλισμού» άλλα διεκδικούμε μικρότερη φορολογία και ειδικό καθεστώς για τους επενδυτές.