Το νέο κτίριο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Κοζάνης και του απονεμήθηκε, από το δήμαρχο Κοζάνης, το Κλειδί της πόλης.
Την κυβέρνηση στην τελετή των εγκαινίων εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.
Η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 17ου αιώνα, καρδιά της πνευματικής κίνησης στην περιοχή κατά την περίοδο του διαφωτισμού και πνευματική εστία του Ελληνισμού της περιοχής, φιλοξενεί στα ράφια της περισσότερους από 100.000 τόμους και ανεκτίμητης αξίας αρχέτυπα και παλαίτυπα.
Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε υποδειγματικό το νέο κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης και τόνισε ότι από πλευράς δομής και λειτουργίας, αλλά και λόγω των θησαυρών που φιλοξενεί, αποτελεί τη δεύτερη εθνική μας βιβλιοθήκη.
Μετά τη βιβλιοθήκη στο πολιτιστικό ίδρυμα Νιάρχου, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, το τελειότερο κτήριο βιβλιοθήκης που έχουμε στην Ελλάδα είναι αυτό της Κοζάνης.
Η δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα απόκτημα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τον τόπο μας. Ένα απόκτημα για τη συντήρηση της ίδιας της εθνικής μας συνείδησης.
ερτ