Ρεσιτάλ τραγουδιού, με τίτλο «Ρομαντισμός στην κεντρική Ευρώπη», με την υψίφωνο Σοφία Κυανίδου και τον πιανίστα Στέφανο Νάσο, πραγματοποιούν ο ΟΑΠΝ και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, στην Αίθουσα Τέχνης, ώρα 20.00. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν έργα των: Berlioz, Schumann, Messiaen.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Ο ρομαντισμός στο αποκορύφωμά του τον 19ο αιώνα: ο Γάλλος συνθέτης Hector Berlioz και ο Γερμανός συνθέτης Robert Schumann εξυμνούν την αγάπη, με αφορμή τον έρωτά τους για μια γυναίκα, που έμελλε να γίνει μελλοντική τους σύζυγο. Δύο κύκλοι τραγουδιών από το 1840 και 1841, εξηγούν και παρουσιάζουν την αγάπη, όπως την αντιλαμβάνεται ο κόσμος της Κεντρικής Ευρώπης στο αποκορύφωμα τού ρομαντικού κινήματος. Ενδιαμέσως, ένα σύντομο έργο για πιάνο του Γάλλου μυστικιστή συνθέτη, οργανίστα και ορνιθολόγου του 20ού αιώνα Olivier Messiaen.
Σοφία Κυανίδου
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Β. Τσαμπαλή). Συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τους Ε. Καρούσο (τραγούδι), λιντ ορατόριο με τον Kurt Equiluz και Κουρτ Μαλμ (Σχολή Όπερας). Έχει συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή -Φιορντιλίτζι, Αντωνία, Μικαέλα, Ηχώ, Κυρά, Γερτρούδη, Κοντέσα κ.ά.-, με την Ελληνική Πειραματική Όπερα -Φιντέλιο (Λεωνόρα), Ιφιγένεια εν Ταύροις, Medora -Il Corsaro και Lucrezia I due Foscari του G.Verdi, με το ΜΜΑ, με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης ,το Wiener Opern Theater, το συγκρότημα προκλασικής μουσικής Le Monde Classique και με άλλους ανεξάρτητους φορείς. Στo εξωτερικό έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Ντόνα Άννα, Α΄ Κυρία, Ροζαλίντε, Μαρτσελίνα, Φάτιμα, Ευρυδίκη τα Vier Letzte Lieder του R.Strauss, τα Wesendonck του R.Wagner, τα Rueckert Lieder του G.Mahler κ.α.
Η Σοφία Κυανίδου έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Konzerthaus και στο Musikverein της Βιέννης. Έχει λάβει μέρος στα Δημήτρια, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, στο Φεστιβάλ Δελφών, στο Kalidoskop der Nationen και στο Gaude Mater. Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα, την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ, με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων κ.ά . Έχει ερμηνεύσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ευρύ φάσμα έργων από μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα τελευταία χρόνια μελετά με την διάσημη μέτζο-σοπράνο Δάφνη Ευαγγελάτου
Στέφανος Νάσος
Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και τρεις ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του Vieuxtemps και του Σισιλιάνου, και τα έργα για πιάνο του Ριάδη. Ως σολίστας παρουσίασε έργα για πιάνο σύγχρονων συνθετών σε πρώτες εκτελέσεις. Έχει εμφανιστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, προσφάτως με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Beethoven σε φορτεπιάνο (2013). Επιπλέον, παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα το 2008 με την KOA.
Ο Στέφανος έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 2006 (καθηγ. Matti Raekallio), ενώ προηγουμένως σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής της Κολωνίας (καθηγ. Roswitha Gediga) και της Καρλσρούης (καθηγ. Sontraud Speidel), και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (καθηγ. Καλομοίρα Νάσου).
Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival), Παξών, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, τις πολιτιστικές πρωτεύουσες Θεσσαλονίκη (1997) και Πάφος (2017), τα Διεθνή Φεστιβάλ Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Αίγινας, Σύγχρονης Μουσικής Pharos (Λευκωσία), Σύγχρονης Μουσικής Bilgi (Κωνσταντινούπολη), και Átlátszó Hang (Βουδαπέστη), το κοινό συνέδριο ICMC/SMC 2014, τις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, και την Θερινή Ακαδημία Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Στέφανος αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble και του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων, ενώ παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών σε πρώτες εκτελέσεις. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου και από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του».