Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα 6/3 στη Βουλή, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) …» αποδεικνύει τη στόχευση της ιδιωτικοποίησης του νερού αφού έρχεται να ρυθμίσει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, να ρυθμίσει αν τηρούνται «οι κανόνες ανταγωνισμού», τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχει ανταγωνισμός αφού το νερό είναι μονοπώλιο του κράτους και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει μια ακόμα ιδιωτικοποίηση τη στιγμή που ακόμα η εργατική τάξη και ο λαός θρηνεί τα θύματα της ιδιωτικοποίησης των τρένων, κάτι που δείχνει την κυνικότητα τους όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών –λαϊκών αναγκών. Άλλωστε, για το παραπάνω νομοσχέδιο έχει «στρωθεί» το έδαφος από την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, που ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ, που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής.
Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των νερών που προωθεί η κυβέρνηση. Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξαν και εναντιώθηκαν στην εμπορευματοποίηση του νερού πριν από αυτή την εξέλιξη που ήταν προδιαγεγραμμένη.
Η λειτουργία των ΔΕΥΑ στη λογική κόστους- οφέλους άνοιξε το δρόμο για αυτή την εξέλιξη. Η εμπορευματοποίηση δεν είναι κάτι νέο. Οι ΔΕΥΑ χρεώνονται με αστικό τιμολόγιο για τις ενεργειακές τους ανάγκες, ενώ στα τιμολόγια τους μπαίνει ΦΠΑ 24%. Τα τιμολόγια ύδρευσης σε όλους τους Δήμους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ενώ μειώνεται το προσωπικό, το δίκτυο συντηρείται πλημμελώς κ.α. Με την παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, μετατρέποντας αυτό το βασικό αγαθό σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, θα επιδεινώσει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, την ποιότητα του νερού κ.α
Για εμάς το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο το λαό.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.
Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Καμιά διακοπή νερού για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, για τους ανέργους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
Παράλληλα, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.
Τσάκωνας Αντώνιος – Περιφερειακός Σύμβουλος.
Καρατζίδης Βασίλειος- Περιφερειακός Σύμβουλος.
Στολτίδης Νόντας – Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης.
Δημαράκη Δώρα – Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης.
Χόλμπα Αντωνία – Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας.
Τορλαχίδης Ρούλης – Δημοτικός Σύμβουλος Φλώρινας.
Τίγκας Γεώργιος – Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς.
Ντάγκα Παναγιώτα – Δημοτικός Σύμβουλος Γρεβενών.
Κλεισιάρης Γιάννης – Δημοτικός Σύμβουλος Γρεβενών.
Καραμπατζιάς Μιχάλης – Δημοτικός Σύμβουλος Βοίου.
Γιγαντίδης Φούλης – Δημοτικός Σύμβουλος Βοίου.
Γεωργακόπουλος Νίκος – Δημοτικός Σύμβουλος Σερβίων.
Νακας Αστέριος – Δημοτικός Σύμβουλος Σερβίων.
Γκαμπράνη Ειρήνη – Δημοτικός Σύμβουλος Βελβενδού.
Ελευθεριάδης Κυριάκος – Δημοτικός Σύμβουλος Αμυνταίου.
Γραμμένου Αννέτα – Δημοτικός Σύμβουλος Άργους Ορεστικού.
Αθανασιάδης Κώστας – Δημοτικός Σύμβουλος Άργους Ορεστικού.
Γαλάνης Δημήτριος – Δημοτικός Σύμβουλος Δεσκάτης.