• Latest
γυμναστικη

Κοροναϊός: Μπορεί η γυμναστική να τονώσει το ανοσοποιητικό μας;

21 Απριλίου 2020
Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης

Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης

15 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)

Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)

15 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)

15 Μαΐου 2025
O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά

O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά

15 Μαΐου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κατερίνα Πολέμη & Στάθης Άννινος 2et «Ήχοι του Κόσμου»

15 Μαΐου 2025
Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
Οι νέοι Γεωπόνοι φύτεψαν “γνώση και ελπίδα” στο Γυμνάσιο Εράτυρας

Οι νέοι Γεωπόνοι φύτεψαν “γνώση και ελπίδα” στο Γυμνάσιο Εράτυρας

15 Μαΐου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

22η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

15 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 18 Μαΐου

15 Μαΐου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Δεσμεύτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την άμεση επανασύσταση και στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

Στάθης Κωνσταντινίδης: Δεσμεύτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την άμεση επανασύσταση και στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στη Δυτική Μακεδονία την Παρασκευή 16 Μαΐου

15 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοροναϊός: Μπορεί η γυμναστική να τονώσει το ανοσοποιητικό μας;

sierafm by sierafm
21 Απριλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γυμναστικη
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ γυμναστικής και ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι πρέπει να μένουμε σπίτι, προκειμένου να αποτρέψουμε τη διασπορά του κοροναϊού, κορυφαίοι οργανισμοί όπως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την τακτική άσκηση.

Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2019 στο Journal of Sport and Health Science διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σας ανταπόκριση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να μειώσει τη φλεγμονή.

Η μελέτη εξέτασε την «οξεία άσκηση», που σημαίνει μέτρια έως έντονη ένταση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Ο συγγραφέας της μελέτης David Nieman, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Appalachian, ισχυρίζεται ότι συνήθως, οι άνθρωποι έχουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανοσοκυττάρων που κυκλοφορούν στο σώμα. Αυτά τα κύτταρα προτιμούν να κυκλοφορούν σε λεμφοειδείς ιστούς και όργανα όπως η σπλήνα, όπου το σώμα σας σκοτώνει ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.

Επειδή η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και της λέμφου καθώς οι μύες σας συστέλλονται, αυξάνει επίσης την κυκλοφορία των ανοσοκυττάρων, κάνοντάς τα να περιπλανηθούν στο σώμα με υψηλότερο ρυθμό και σε υψηλότερους αριθμούς, λέει ο Nieman. Συγκεκριμένα, η άσκηση βοηθά στη «στρατολόγηση» εξαιρετικά εξειδικευμένων ανοσοκυττάρων – όπως τα Τ κύτταρα – ώστε να εντοπίζουν παθογόνα (όπως ιούς) και να τα εξαλείφουν. Στη μελέτη του Nieman, οι συμμετέχοντες που έκαναν έναν γρήγορο περίπατο 45 λεπτών βίωσαν αυτήν την αύξηση των ανοσοκυττάρων για έως και τρεις ώρες μετά τον περίπατο, εξηγεί ο Nieman.

Ενώ λαμβάνετε άμεση ανταπόκριση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα όταν ασκείστε, αυτό τελικά θα εξαφανιστεί – εκτός εάν, δηλαδή, συνεχίζετε να γυμνάζεστε με συνέπεια. «Αν βγαίνετε για 45 λεπτά άσκησης την επόμενη μέρα, όλα αυτά συμβαίνουν ξανά», λέει ο Nieman. «Όλα αυξάνονται καθώς γυμνάζεστε για περισσότερο καιρό.»

Στην πραγματικότητα, μια άλλη μελέτη από τον Nieman και την ομάδα του – αυτή που δημοσιεύθηκε το 2011 στο British Journal of Sports Medicine – διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν αερόβια άσκηση πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μείωσαν τον αριθμό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (όπως το κοινό κρύωμα) για περίοδο 12 εβδομάδων κατά περισσότερο από 40%.

Σκεφτείτε το αποτέλεσμα της άσκησης το ανοσοποιητικό σας κάπως έτσι, εξηγεί ο Nieman: «ας πούμε ότι έχετε μια βοηθό που έρχεται για να καθαρίσει το σπίτι σας για 45 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το σπίτι θα φανεί πολύ καλύτερο εκείνη την πρώτη ημέρα από ό,τι αν κάποιος δεν ερχόταν ποτέ, αλλά όσο πιο συχνά επιστρέφει η οικονόμος, τόσο καλύτερο και πιο καθαρό θα φαίνεται το σπίτι».

«Η άσκηση είναι πραγματικά μια δραστηριότητα καθαρισμού του οργανισμού, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατεύει το σώμα και να εντοπίζει και να αποφεύγει τα βακτήρια και τους ιούς», λέει ο Nieman.

Με λίγα λόγια, δεν μπορείτε να ασκηθείτε μία φορά σήμερα και μία μετά από δύο εβδομάδες και να περιμένετε να τονωθεί σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πρέπει να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημειρνότητά σας, ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι καλύτερα προετοιμασμένο να εξαλείψει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένεια. Αυτό ισχύει, ακόμη και όταν μεγαλώνετε, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της άσκησης είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα – κάτι το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί επίσης να βελτιώσει το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα, κάποιες έρευνες, όπως η μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, συνδέει τα μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών με εκείνους που ασκούνται πιο συχνά και έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όπως ισχύει με όλα τα πράγματα στη ζωή, η επιστήμη λέει ότι πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική άσκηση. Το να πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά για πολύ καιρό μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσει τον οργανισμό σας, αλλά πρέπει να περάσετε πολύ πέρα ​​από αυτό το «οξύ» επίπεδο άσκησης για να έχετε αρνητικές παρενέργειες.

Πηγή:vita.gr

Tags: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Previous Post

Κορονοϊός – Ο ΠΟΥ «κόβει» τα σενάρια για εργαστήριο της Γουχάν: Προήλθε από ζώα

Next Post

ΕΟΔΥ για θάνατο 35χρονου: Μπορεί να συμβεί -Σε τι οφείλεται

Next Post
ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ για θάνατο 35χρονου: Μπορεί να συμβεί -Σε τι οφείλεται

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)
  • Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)
  • O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κατερίνα Πολέμη & Στάθης Άννινος 2et «Ήχοι του Κόσμου»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr