Η εκτίμηση του λοιμωξιολόγου για τον τρόπο που «χτυπά» ο φονικός ιός.
«Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται συχνά ότι ο κορονοϊός είναι ένας “δημοκρατικός ιός” που μολύνει τους πάντες, φαίνεται τελικά ότι μάλλον δεν είναι. Κάτι που δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα και προκαλεί απορίες, είναι η επικράτηση των ανδρών έναντι των γυναικών ως προς τους θανάτους, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», τόνισε δημοσιογράφος σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στη χθεσινή ενημέρωση και ο λοιμωξιολόγος έδωσε την εξής απάντηση:
«Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες.
Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι “ξαδερφάκια” αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο.
Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες.
Και σας είπα πριν από λίγες ημέρες, ότι το κάπνισμα, ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα.
Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα.
Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό. Στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο από ότι συνέβη στην Κίνα. Και στην Πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Αλλά τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο, όσον αφορά το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό.
Παρόλα αυτά βέβαια, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν. Δεν είναι άνοσες στον ιό. Και αυτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και φυσικά, όπως είδατε και στους θανάτους σιγά-σιγά βλέπουμε και μερικές γυναίκες».
Πηγή:Newsbeast.gr