• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορονοϊός: Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα πολλές φορές;

30 Μαρτίου 2020
Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

13 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε

13 Φεβρουαρίου 2026
αυτοκινητο οδηγος

Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς

13 Φεβρουαρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026

13 Φεβρουαρίου 2026

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

13 Φεβρουαρίου 2026
Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

13 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Δύσκολη αποστολή στη Βέροια για την Κοζάνη. Ευκαιρία για διπλό ο Εορδαϊκός

13 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Σε ποια γήπεδα θα πάτε το Σαββατοκύριακο

13 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου Ένταξη δύο προτάσεων του Δήμου στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2025, προϋπολογισμού 1.039.616 ευρώ

Δήμος Βοΐου Ένταξη δύο προτάσεων του Δήμου στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2025, προϋπολογισμού 1.039.616 ευρώ

13 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριά στο Βόιο 2026. Το πρόγραμμα

Δήμος Βοΐου: Αποκριά στο Βόιο – Σάββατο 14/02

13 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριά στο Βόιο 2026. Το πρόγραμμα

Δήμος Βοΐου: Αποκριά στο Βόιο – Παρασκευή 13/02 – Καρναβαλομπάσκετ από τον Όμιλο Φιλάθλων Τσοτυλίου

13 Φεβρουαρίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

7 τροφές που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία

13 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορονοϊός: Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα πολλές φορές;

sierafm by sierafm
30 Μαρτίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Ο κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μεταφέρεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής και μολυσμένων επιφανειών. Έτσι η σωστή χρήση στις μάσκες προσώπου μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον μέτρο ατομικής προστασίας.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κορονοϊός συνοδεύεται -δυστυχώς- και από πανικόβλητες αγορές από τον γενικό πληθυσμό. Έτσι οι μάσκες, μαζί με άλλα προστατευτικά εργαλεία, όπως τα αντισηπτικά και απολυμαντικά χεριών, είναι σε έλλειψη. Αυτό αφορά και τις υφασμάτινες και λεπτές χειρουργικές μάσκες καθώς και τους αναπνευστήρες N95, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές και σε νοσοκομειακούς χώρους, επειδή εμποδίζουν τουλάχιστον το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Αλλά τι γίνεται αν δεν είστε εργαζόμενος στην υγειονομική περίθαλψη και έχετε περιορισμένη πρόσβαση σε μάσκες στο σπίτι;

Προτού να ανησυχείτε για την επαναχρησιμοποίηση μιας μάσκας, σκεφτείτε αν την χρειάζεστε πραγματικά εξαρχής. Αν έχετε μια μάσκα N95 και είστε υγιές άτομο, που δεν φροντίζει κάποιο μολυσμένο άτομο στο σπίτι, θα μπορούσατε να δώσετε την μάσκα σε κάποιον επαγγελματία υγείας διότι δεν τη χρειάζεστε.

Κορονοϊός: Πότε χρειάζεται να φοράμε μάσκα

Εάν είστε υγιείς, πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου οποιουδήποτε είδους μόνο αν φροντίζετε κάποιον που πιθανώς έχει τη νόσο COVID-19, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Φορέστε την μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους, εάν είστε εσείς άρρωστοι, ή είστε στον ίδιο χώρο με κάποιον που είναι άρρωστος.

Η επαναχρησιμοποίηση μίας μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ιδανική. Καλό είναι να ΜΗΝ επαναχρησιμοποιούνται οι μάσκες. Σίγουρα αυτό δεν βοηθάει στην έλλειψη μασκών που υπάρχει, αλλά είναι η σωστή πρακτική. Κανονικά η κάθε μάσκα προορίζεται για μία χρήση.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε μάσκες. Εάν είστε κάποιος που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα επειδή είστε άρρωστος, ή φροντίζετε κάποιον που είναι άρρωστος, μπορείτε να την ξαναβάλετε υπό ορισμένες συνθήκες.

Κορονοϊός: Για να αποφύγετε την μόλυνση, τοποθετήστε και αφαιρέστε την μάσκα πολύ προσεκτικά

Εάν αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά οποιοδήποτε είδος μάσκας, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνει μια ακόμη εστία μόλυνσης για εσάς. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τρεις φορές: πριν βάλετε την μάσκα, προτού την αφαιρέσετε και αφότου την αφαιρέσετε.

Για να δείτε πώς γίνεται αυτό, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Να θυμάστε ότι μετά την χρήση της, η μάσκα είναι μολυσμένη από μπροστά, οπότε αυτό είναι το σημείο που πρέπει να μην ακουμπήσετε με τίποτα! Επίσης, μην αγγίζετε το εσωτερικό της μάσκας, διότι τότε θα μολύνετε το εσωτερικό της, οπότε στη δεύτερη χρήση θα είναι σαν να βάζετε τον ιό απευθείας εκεί που δεν πρέπει και θα μολύνετε τον εαυτό σας!

Κορονοϊός: Εάν η μάσκα σας είναι υφασμάτινη μπορείτε να την πλύνετε

Μια μελέτη του 2015 είχε συμπεράνει ότι πρέπει οι ιατρικές μάσκες μίας χρήσης είναι καλύτερες από τις υφασμάτινες μάσκες. Η κατακράτηση υγρασίας, η επαναχρησιμοποίηση και το ανεπαρκές φιλτράρισμα της υφασμάτινης μάσκας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Όμως τα άτομα που χρησιμοποιούν μεν υφασμάτινες μάσκες, αλλά είναι ατομικές και δεν τις μοιράζονται με άλλους μπορούν να τις πλένουν μετά από κάθε χρήση στο χέρι και συχνά-πυκνά στο πλυντήριο.

Εάν χρησιμοποιείτε μια σπιτική υφασμάτινη μάσκα, να ξέρετε ότι η προστασία που σας παρέχει είναι στο ελάχιστο επαρκής στην πρόληψη της εξάπλωσης μιας μολυσματικής νόσου, σε σύγκριση με μια χειρουργική μάσκα ή με μια μάσκα N95. Μια μελέτη του 2013 σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων μασκών έδειξε ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στην αποτροπή της εξάπλωσης της γρίπης σε σχέση με τις μάσκες από ύφασμα όμοιο με εκείνο ενός t-shirt.

Μια σπιτική υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση για την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα, αλλά θα ήταν καλύτερο από το να μην είχατε καμία προστασία.

Κορονοϊός: Αφήστε οποιουδήποτε τύπου μάσκα να στεγνώσει πλήρως μεταξύ χρήσεων

Αφότου αφαιρέσετε με ασφάλεια μια μάσκα, βάλτε την κάπου που μπορεί να στεγνώσει καλά σε μέρος χωρίς υγρασία. Μια καλή λύση είναι να την βάλετε σε μια χαρτοσακούλα, όπως κάνουν συχνά επαγγελματίες υγείας με τις μάσκες τύπου N95. Επίσης, πρέπει να πετάτε μετά από κάθε τέτοια χρήση την χαρτοσακούλα, ώστε να μην μολύνει την μάσκα σας αργότερα.

Εάν η μάσκα σας δεν είναι κατασκευασμένη από εύφλεκτο υλικό, μπορείτε να την βάλετε σε φούρνο για 30 λεπτά στους 70 βαθμούς Κελσίου, επειδή ο κορονοϊός δεν αντέχει σε τέτοια θερμοκρασία. Κάτι τέτοιο μπορεί να σκοτώσει τον ιό και ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην μάσκα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρεμάσετε την μάσκα πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για περίπου 10 λεπτά. Πιστεύεται ότι και με αυτό τον τρόπο θα καταστραφεί ο κορονοϊός, αλλά θα πρέπει στην συνέχεια να την στεγνώσετε με αέρα (π.χ. με το πιστολάκι μαλλιών).

Κορονοϊός: Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα επιπλέον στρώμα κάλυψης πάνω από τη μάσκα που χρησιμοποιείτε για δεύτερη φορά

Εάν έχετε περιορισμένο αριθμό από μάσκες, μπορείτε να δημιουργήσετε στρώματα με κασκόλ για να προστατεύσετε την κάθε μία καθώς την φοράτε.

Η μάσκα θα μείνει πιο καθαρή αν έχει ένα ακόμα στρώμα πάνω της. Κασκόλ και άλλα υλικά είναι εντελώς ακατάλληλα ως “φίλτρα”, αλλά αποτελούν καλές επιλογές, αλλά αν τα βάλετε πάνω από την μάσκα. Τότε δημιουργείτε κάτι σαν έξτρα φράγμα και προστατεύετε την μάσκα σας από το να μολυνθεί από σταγονίδια.

Πηγή: https://www.huffpost.com

Tags: ΜΑΣΚΑ
Previous Post

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό

Next Post

Κορονοϊός – Σύψας: Έρχεται το δύσκολο κομμάτι της επιδημίας

Next Post
κορονοιος

Κορονοϊός - Σύψας: Έρχεται το δύσκολο κομμάτι της επιδημίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο
  • Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε
  • Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026
  • Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr