Ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιδημικών εξάρσεων φαίνεται ότι διαδραματίζουν στον έλεγχο των επιδημικών εξάρσεων τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό, μέχρι τουλάχιστον να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό. Οι Έλληνες επιστήμονες ζητούν τον μαζικότερο διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να υπάρχει πιο ευκρινής επιδημιολογική εικόνα και να προλαμβάνονται εξάρσεις. Γι’ αυτό και η στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, είναι προσανατολισμένη στην αύξηση του αριθμού των τεστ και ιδιαίτερα των rapid test και να εντάξουν στη στρατηγική τους και τυχαίους ελέγχους, ειδοποιώντας πολίτες μέσω… SMS.
Η στρατηγική του τέστινγκ για την επόμενη κρίσιμη περίοδο, ειδικά όταν αρθεί το lockdown, είναι κάτι που δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, παρότι αποτελεί πάγιο αίτημα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων. Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, όμως, επεξεργάζονται τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, υπάρχουν σκέψεις, σε επόμενο στάδιο, να επιλέγεται τυχαίο αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών -όπως ακριβώς συμβαίνει για μια δημοσκόπηση- και να ειδοποιείται μέσω μηνύματος στο κινητό για το πού μπορεί να κάνει γρήγορο τεστ κορονοϊού. Η επεξεργασία της ιδέας αυτής βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, γι’ αυτό και οι τεχνικές λεπτομέρειές της δεν έχουν σχεδιαστεί.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι αναμένεται να εφαρμόζονται και στα σχολεία όλων των βαθμίδων, σύμφωνα και με όσα έχει προαναγγείλει για την περίοδο άρσης των περιορισμών και επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο ότι στα πλάνα του Οργανισμού είναι η αύξηση των τεστ το επόμενο διάστημα και ειδικά των rapid tests, που προσφέρουν ευκολία και ταχύτητα. Ο σχεδιασμός, πάντως, περιλαμβάνει μεν την αύξηση του τέστινγκ στον πληθυσμό, χωρίς όμως να κερδίζει έδαφος ένα μοντέλο καθολικού ελέγχου ολόκληρων νομών για παράδειγμα. Σημειώνεται ότι τα σχέδια για αύξηση του τέστινγκ αφορoύν σε αυτήν τη φάση σε διαγνωστικούς ελέγχους, δηλαδή για όσους νοσούν, και όχι για όσους έχουν περάσει τη νόσο, κάτι που φαίνεται με εξετάσεις αντισωμάτων. Κάτι τέτοιο θα έχει νόημα όταν ξεκινήσει να εμβολιάζεται ο πληθυσμός προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα ανοσίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χώρα μας έχει προμηθευτεί τρία εκατομμύρια rapid tests. Σήμερα και εν μέσω lockdown, πραγματοποιούνται περί τα 10.000 rapid tests σε ημερήσια βάση, ως επί το πλείστον από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), που υλοποιούν δράσεις σε κλειστές δομές και σε εξωτερικά σημεία διάφορων περιφερειακών ενοτήτων που συνήθως επιλέγονται με βάση το επιδημιολογικό τους φορτίο. Μετά την επιβολή της καραντίνας και προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός σε πλατείες -όπου στάθμευαν για τις δράσεις τους οι ΚΟΜΥ πριν από το lockdown- η διαδικασία που ακολουθείται είναι το drive through testing, δηλαδή μέσα στο αυτοκίνητο.
Πηγή:enikos.gr