Συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες αξιοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής αλλά και οι αρμόδιοι διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, προτού δώσουν το πράσινο φως για να εφαρμοσθεί σκληρότερο lockdown σε μία περιοχή. Ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι οποίες ενώ εμφανίζονται να μην έχουν πολλά κρούσματα σε σύγκριση με άλλες, τελικώς εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα. Όπως μεταφέρουν ειδικοί επιστήμονες στο ethnos.gr μία τέτοια απόφαση είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται με πολλούς δείκτες που μπορεί να καταστήσουν μία περιοχή «κόκκινη».
Τα «επικίνδυνα ορφανά» κρούσματα
Ένα από τα βασικότερα κριτήρια που φαίνεται πως αξιολογούν οι ειδικοί επιστήμονες για να κρίνουν ότι μία περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο διασποράς κορονοϊού είναι τα λεγόμενα «ορφανά κρούσματα». Είναι εκείνα δηλαδή που δεν φαίνεται να ανήκουν σε συρροή κρουσμάτων όπου η πηγή μετάδοσης είναι γνωστή. Όταν για παράδειγμα σε μία περιοχή υπάρχουν πολλά ορφανά κρούσματα είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, καθώς το κάθε ένα περιστατικό ξεχωριστά μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλους πολίτες.
Αντίθετα λιγότερη ανησυχία προκαλούν κρούσματα που εντοπίζονται από μία πηγή και συνεπώς μπορούν να απομονωθούν. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνυπολογίζονται πάντα στο μαθηματικό μοντέλο που ακολουθούν οι ειδικοί.
Μεταξύ αυτών συνυπολογίζεται:
- Ο δείκτης θετικότητας των τελευταίων 7 ημερών και 14 ημερών
- Ο ρυθμός ανόδου ή πτώσης των νοσηλευομένων
- Η άνοδος ή η πτώση των διασωληνωμένων
- Ο αριθμός ανόδου ή πτώσεως των θανάτων
Όλοι οι δείκτες που αξιοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες είναι εκείνοι που καθορίζουν και το επιδημιολογικό φορτίο μίας περιοχής ή ολόκληρης της χώρας, ώστε να υπάρξει και η σχετική απόφαση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού και για το αν θα έρθει σκληρότερο lockdown.
Πηγή:ethnos.gr