Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς η μείωση των κρουσμάτων και συνεπακόλουθα της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία – ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα- αποτελεί προαπαιτούμενο για να αρθούν τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης που έως και σήμερα ισχύουν στο σύνολο της χώρας. Ενδεικτικό άλλωστε της κρισιμότητας της κατάστασης, είναι ότι μετά τις δέκα νοσηλεύτριες που ταξίδεψαν από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να συνδράμουν τα νοσοκομεία έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα εθελοντών υγειονομικών, την ώρα που εξετάζεται η διακομιδή των ασθενών ακόμη και με τρένα.
“Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι κι ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους” ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Άλλωστε όπως τόνισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, οι δύο κρίσιμοι παράγοντες για την άρση του lockdown είναι η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου αλλά και οι εισηγήσεις των ειδικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “αξιολογούμε την κατάσταση και τα δεδομένα κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα και μόλις έχουμε νεότερα, τελικά δεδομένα θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας”. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας “ας τηρήσουμε τα μέτρα και η έξοδος από την καραντίνα θα είναι πιο πιθανή”.
Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο και γύρω στις 19 ή με 21 Δεκεμβρίου η εστίαση με πολύ αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Αυτές οι ημερομηνίες βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας και από το κατά πόσο θα μειωθούν τα κρούσματα και θα “αποσυμφορηθεί” το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα “ανοίξουν” οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, που σημαίνει ότι οι γιορτές θα εορταστούν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο καθένας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις όσον αφορά στο λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί στην εστίαση, η οποία αναμένεται να κλείνει έως τις 10 μ.μ. Η ανταλλαγή επισκέψεων σε σπίτια και τα ρεβεγιόν όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα δεν θα υπάρξουν, ούτε και τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά για να αποτραπεί η κινητικότητα του ιού.
Στην ουσία εξετάζονται τα εξής σενάρια: το πρώτο είναι, εάν υπάρχει σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε έναν μήνα από τώρα, εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν οι ναοί, με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την είσοδο των πιστών. Αν όμως μείνουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα, οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς, όπως και το Πάσχα ή μπορεί να υπάρξει και αυστηρότερο πλαίσιο, όπως στο πρώτο lockdown.
Πηγή:enikos.gr