Τα στοιχεία από σήμερα, που θα “καθαρίσει” η επιδημιολογική εικόνα, έως και την Παρασκευή θα είναι καθοριστικά για την εισήγηση ή όχι περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν αποτύπωνε την ακριβή επιδημιολογική εικόνα γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αντιστοιχούσε σε διαγνωστικούς ελέγχους του Σαββατοκύριακου που είναι πάντα μειωμένοι.
Σήμερα, όμως, τα τεστ αναμένονται περισσότερα κατά συνέπεια και τα κρούσματα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει φόβους μην ανέβουν πάνω από τα 1000. Την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, τα περιστατικά κορωνοϊού έφτασαν μία ανάσα από τετραψήφιο αριθμό – 941.
Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 25 έως και τις 31 Ιανουαρίου καταγράφηκε μια αύξηση κατά 48% στο σύνολο των κρουσμάτων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Ειδικότερα, από τις 25 έως τις 31/1 ανακοινώθηκαν 5702 θετικές διαγνώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ από τις 18 έως τις 24/1 τα κρούσματα έφτασαν σε 3435.
Για τη χθεσινή ημέρα τα κρούσματα ήταν αυξημένα κατά 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (543 έναντι 436), με την Αττική σταθερά στο επίκεντρο καταγράφοντας 265 μολύνσεις κορωνοϊού. Η αγωνία ότι το Λεκανοπέδιο θα “οδηγήσει” την επιδημία σε μια εκθετική αύξηση είναι έκδηλη, για αυτό και οι επόμενες ημέρες ιδιαίτερα κρίσιμες σε σχέση με το εάν η χώρα μας θα καταφέρει να αποτρέψει το τρίτο κύμα.
Η επιβάρυνση συνεχίζει να είναι μεγάλη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, με το δυτικό τομέα Αθηνών να βρίσκεται πλέον στην κορυφή, μετά τους δήμους του κέντρου της Αθήνας όπου καταγράφηκαν χθες 64 νέες μολύνσεις. Στο δυτικό τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 46 περιστατικά, στο βόρειο τομέα Αθηνών 32, στην ανατολική Αττική 39, στη δυτική Αττική 14, στο νότιο τομέα Αθηνών 24, στον Πειραιά 41 και στα νησιά του Αργοσαρωνικού πέντε.
Οι προβλέψεις για την Παρασκευή – ημέρα ανακοινώσεων – είναι δυσοίωνες καθώς όπως όλα δείχνουν θα κλείσει και άλλο η “στρόφιγγα” της απελευθέρωσης των μέτρων. Δύο είναι οι βασικοί τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής που έχουν ανοίξει, το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Επομένως, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν περαιτέρω αύξηση είτε κάποιο μέρος των παραπάνω τομέων θα “τραβηχθεί” πίσω, ή θα βρεθούν έξυπνες λύσεις ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να επηρεάζουν την επιδημιολογική καμπύλη.
Παράλληλα με την προσπάθεια αποτροπής του τρίτου επιδημικού κύματος μέσα από μέτρα, τα βλέμματα όλων είναι στο ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη πίεση. Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, και από χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, κ. Δημήτρης Πύρρος, βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα για να επιθεωρήσουν την ετοιμότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Το ίδιο θα κάνουν και στα νοσοκομεία της Ηπείρου, και σταδιακά στα νοσοκομεία των επιβαρυμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Λεκανοπεδίου. Από τα νοσοκομεία ζητείται, μεταξύ άλλων, να εντείνουν την εκπαίδευση χρήσης στα μέσα ατομικής προστασίας και αντιμετώπισης ασθενών με covid-19 σε ιατρικό προσωπικό που δεν είναι “πρώτης γραμμής”, δηλαδή ειδικότητες που δεν έχουν εμπλακεί στη διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό.
Πηγή: eleftherostypos.gr