Η πληρότητα των εντατικών, των κρεβατιών νοσηλείας και η συνολική αντοχή του συστήματος υγείας, ήταν εξαρχής το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας εν μέσω πανδημίας. Πλέον, σύμφωνα με επίσημες αναφορές, υπάρχει πρόβλημα στις εντατικές, κυρίως στην Αττική και την Κοζάνη.
Η Βόρεια Ελλάδα «βράζει» εδώ και εβδομάδες, με την Πέλλα και την Κοζάνη να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με εκατοντάδες κρούσματα, όμως πλέον το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον το γενικό νοσοκομείο Κοζάνης έχει γεμίσει κυριολεκτικά από νοσηλευόμενος ασθενείς με κορωνοϊό και δέχεται εδώ και μέρες μεγάλη πίεση.
Τα 15 κρεβάτια που προορίζονται για νοσηλεία είναι γεμάτα, ενώ το νοσοκομείο δεν είναι ακόμη εφοδιασμένο με κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Πλέον ασθενείς φεύγουν προς το νοσοκομείο αναφοράς στην Πτολεμαϊδα, ενώ για πρώτη φορά χθες, ήρθε και στη Θεσσαλονίκη ασθενής από την Κοζάνη, για να νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ.
«Η Κοζάνη είναι στο κόκκινο και δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχουμε τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά, σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Ντεντής. «Τα κρεβάτια έχουν γεμίσει και οι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, αλλά και αυτοί που περιμένουν να εξεταστούν, περιμένουν 6-7 ώρες στο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των υπόλοιπων ασθενών, αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών», καταλήγει.
Στο όριο οι εντατικές σε Κοζάνη και Αθήνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Για τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Στην Κοζάνη, η οποία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων, η κλινική κοροναϊού στο νοσοκομείο της πόλης γέμισε, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να διακομίζονται στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και στο ΑΧΕΠΑ. Επίσης, δύο υγειονομικοί του νοσοκομείου Κοζάνης νόσησαν από τον ιό και ο ένας μάλιστα νοσηλεύεται.
Επίσης, ελάχιστες είναι οι ΜΕΘ κοροναϊού στην Αττική, καθώς οι κενές κλίνες είναι σε καθημερινή βάση 25 με 30.
Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι οι αρχές αναφέρουν ποσοστά για να κρύβουν τον πραγματικό αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ.
Προσθέτει ότι συνεχώς ανακοινώνονται θάνατοι από κοροναϊό σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19.
«Ειδικά ηλικιωμένοι. Δεν θα έπρεπε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους σε ΜΕΘ. Γιατί δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ όλα τα επιβαρυμένα περιστατικά κοροναϊού ανεξαρτήτως ηλικίας. Προφανώς για να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ. Κάθε χειμώνα ζούμε τέτοιες καταστάσεις με την εποχική γρίπη.», τονίζει.
Επίσης, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
«Εφέτος θα είναι χειρότερα τα πράγματα εάν δεν υπάρξει ύφεση της πανδημίας. Δεν είναι λύση να μετατρέπονται γενικές ΜΕΘ και καρδιοχειρουργικές μονάδες σε ΜΕΘ κοροναϊού.(π.χ. Ελπίς, Γεννηματάς, Αττικό). Προσαρμόζεται το σύστημα στην αντιμετώπιση μιας νόσου και θα χάνουμε ασθενείς από άλλες αιτίες», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
SOS από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διατύπωσε την ανησυχία της ότι την εκτόξευση που καταγράφεται πρόσφατα παγκοσμίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19 θα ακολουθήσει ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός θανάτων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 5.000 την ημέρα.
Τα κρούσματα εκτοξεύονται, με σχεδόν 20.000 μολύνσεις να εντοπίζονται στη Βρετανία και την Ιταλία, ενώ η Ελβετία και η Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των κρατών που καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό παγκοσμίως και 1,1 εκατομμύριο έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
«Οι αυξήσεις στη θνησιμότητα καθυστερούν πάντα σε σύγκριση με την άνοδο των κρουσμάτων κατά περίπου δύο εβδομάδες», δήλωσε η Σουμία Σουαμινάταν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης του ΠΟΥ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Χάνουμε αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα… επομένως δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε ότι τα ποσοστά θανάτων μειώνονται».