Κορωνοϊός: Τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού (στέλεχος Β.1.617.1) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Κυριακής ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το περιστατικό βρέθηκε από Κινητή Μονάδα και πρόκειται για αλλοδαπή 33 ετών, που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στο Ντουμπάι, όπου είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ το οποίο είχε βγει αρνητικό.
Όπως τονίζεται, εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει ήδη την ιχνηλάτηση των επαφών της.
Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Πάτρα και είχε ανάλογη επιδημιολογική εξέλιξη, χωρίς νοσηλεία, ενώ δεν είχε δείξει ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το δεύτερο κρούσματα ινδικής μετάλλαξης
«Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.
Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος».
Πηγή: eleftherostypos.gr