• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: Οι 9 λόγοι για να μην κυριευόμαστε από πανικό

11 Μαρτίου 2020
ΤΣΙΓΑΡΑ

Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ, για προστασία ανηλίκων -Οι υποχρεώσεις, τι αναφέρει το ν/σ

8 Νοεμβρίου 2025
σχολειο

Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς

8 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε νικηφόρα ο Μακεδονικός Σιάτιστας από τα Σέρβια

8 Νοεμβρίου 2025
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

8 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)

8 Νοεμβρίου 2025
Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

8 Νοεμβρίου 2025

Μητρικός θηλασμός: θεμελιώδης πράξη αγάπης- υγείας- φροντίδας

8 Νοεμβρίου 2025
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Βόρεια Ελλάδα

Ενημερωτική Ημερίδα της Saga Furs για τους Έλληνες Εκτροφείς Mink την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

8 Νοεμβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

8 Νοεμβρίου 2025
Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

8 Νοεμβρίου 2025

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Οι 9 λόγοι για να μην κυριευόμαστε από πανικό

sierafm by sierafm
11 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλος ο πλανήτης εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.  Μέσα στις λίγες εβδομάδες έχουν καταγραφεί κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες, με πάνω από 4.000 θανάτους παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συστήνουν να μην μας κυριεύει πανικός. Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής  Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία, Ιγκνάθιο Λόπεθ – Γκόνι, ο οποίος παρουσιάζει τα μέχρι τώρα εννέα καθησυχαστικά δεδομένα.

  • Γνωρίζουμε τι είναι. Μόλις επτά μέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας στην πόλη Γουχάν, ο ιός αναγνωρίστηκε και, τρεις μέρες αργότερα, γνωρίζαμε τη γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του COVID-19, όπως έγραψε ο Λόπεθ – Γκόνι στην Conversation France. Για να κάνουμε τη σύγκριση, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο HIV το 1982, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια προτού αναγνωριστεί.
  • Έχουμε διαγνωστικό τεστ. Τρεις μέρες αφού δημοσιεύτηκε η γονιδιακή ακολουθία του ιού, κυκλοφόρησε μια αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση, που είχε αναπτυχθεί από επιστημονική ομάδα από το Βερολίνο, το Ρότερνταμ, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ.
  • Ξέρουμε ότι μπορεί να ελεγχθεί (αν και με αξιοσημείωτο κόστος). Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η καραντίνα στην Κίνα φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει τάση μείωσης.
  • Δεν είναι τόσο εύκολο να προσβληθούμε – αρκεί να προσέξουμε. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, σε συνδυασμό με την απολύμανση των επιφανειών. Υψηλό κίνδυνο προσβολής έχουμε αν συμβιώνουμε με φορέα, έχουμε άμεση σωματική επαφή μαζί του, εκείνος φτερνίζεται ή βήχει κοντά μας (ή αγγίζουμε ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλό του) ή έχουμε φυσική επαφή, σε απόσταση δύο μέτρων, για περισσότερα από 15 λεπτά. Δεν κινδυνεύουμε, για παράδειγμα, από έναν περαστικό στο δρόμο.
  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με μελέτη σε 45.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, το 81% είχε ήπια συμπτώματα, το 14% συμπτώματα που περιγράφηκαν ως «σοβαρά», το 5% βρέθηκε σε «κρίσιμη κατάσταση». Από το τελευταίο ποσοστό (5%), οι περίπου μισές περιπτώσεις οδήγησαν στον θάνατο. Η θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 40 ετών ανέρχεται μόλις στο 0,2%, ενώ ανεβαίνει σημαντικά μετά τα 65 έτη και φθάνει στο 15% για τους άνω των 80 ετών.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναρρώνουν καθημερινά από τον κορονοϊό.
  • Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν ήδη γραφτεί γι’ αυτόν. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αναγνώρισή του, μόνο στην αμερικανική ιατρική βιβλιοθήκη PubMed συναντάμε 539 αναφορές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες στο κοινό.
  • Ήδη δοκιμάζονται εμβόλια. Διάφορες εταιρείες όπως οι Moderna, Inovio, Sanofi, Novavax και επιστημονικές ομάδες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, αναπτύσσουν εμβόλια για ιούς, παρόμοιους με τον Sars (σ.σ. που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον COVID-9) και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.
  • Ήδη δοκιμάζονται δεκάδες θεραπείες. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το περιοδικό Nature, πάνω από 80 κλινικές δοκιμές ήταν σε εξέλιξη, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί επιτυχημένα στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Πληρώνεται του 2018 – Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ

Next Post

Δύο νεκρά βρέφη εντοπίστηκαν σε απόβλητα νοσοκομείου

Next Post
παιδι

Δύο νεκρά βρέφη εντοπίστηκαν σε απόβλητα νοσοκομείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ, για προστασία ανηλίκων -Οι υποχρεώσεις, τι αναφέρει το ν/σ
  • Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε νικηφόρα ο Μακεδονικός Σιάτιστας από τα Σέρβια
  • Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης
  • Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr