• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Ποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο

29 Φεβρουαρίου 2020
«Τέρατα!», η νέα ταινία του Νίκου Κουρού – trailer

Τριπλή παρουσία της νέας ταινίας του Νίκου Κουρού «Τέρατα!», στα διεθνή φεστιβάλ-οι πρώτες διακρίσεις

11 Οκτωβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: 81 χρόνια από την εμβληματική Μάχη της Ηλεκτρικής

11 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: 113 Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας γιορτάζει η Κοζάνη (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: 113 Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας γιορτάζει η Κοζάνη (Φωτογραφίες)

11 Οκτωβρίου 2025
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 112ων Ελευθερίων της Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς, η 11η Οκτωβρίου» (Φωτογραφίες)

11 Οκτωβρίου 1912 — Η Απελευθέρωση της Κοζάνης

11 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Φλώρινα: Σύλληψη 29χρονου αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Βελγικών Αρχών

11 Οκτωβρίου 2025
Το Λαογραφικό Μουσείο Εράτυρας

Το Λαογραφικό Μουσείο Εράτυρας

10 Οκτωβρίου 2025
Μικρόκαστρο: 930 ευρώ πρόστιμο για καύση υπολειμμάτων

Μικρόκαστρο: 930 ευρώ πρόστιμο για καύση υπολειμμάτων

10 Οκτωβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες για τις καταστροφές του 2024 και του 2025»

10 Οκτωβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

50η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

10 Οκτωβρίου 2025
Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στον Δήμο Κοζάνης

Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στο Δήμο Κοζάνης

10 Οκτωβρίου 2025

Στις 15 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του δολοφόνου με το τσεκούρι στην Εφορία Κοζάνης – Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των Θ.Πλιατσίδου και Μ.Μαστρανέστη – Βίντεο με δηλώσεις του Ι. Ποδιώτη και του δικηγόρου του αδικοχαμένου Π. Ξανθόπουλου

10 Οκτωβρίου 2025
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη και των Αντιπεριφερειάρχων κ. Σαββόπουλου και κ. Χαρούμενου στη ΓΕΟΚ

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη και των Αντιπεριφερειάρχων κ. Σαββόπουλου και κ. Χαρούμενου στη ΓΕΟΚ

10 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο

sierafm by sierafm
29 Φεβρουαρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ηλικιωμένοι ή όσοι πάσχουν από υποκείμενες, χρόνιες νόσους –όπως διαβήτης, υπέρταση ή άσθμα– είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία του νέου κορωνοϊού, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν καταγραφεί στους άνδρες.

Από τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα η ασθένεια covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.800 ανθρώπων σε σύνολο 83.000 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε τουλάχιστον 53 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφρά ή μέτρια (βήχας, πυρετός, αδυναμία), όμως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Κατά μέσο όρο το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό και παρόλο που δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, εκτιμάται σε 1% με λίγο πάνω από 3%. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης (γύρω στο 0,1%), αλλά μικρότερο από προηγούμενες επιδημίες άλλων κοροναϊών, πολύ πιο μεταδοτικών, όπως ο Mers (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) με ποσοστό 34,5% και ο Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με 9,6%.

Ωστόσο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τις κινεζικές αρχές και στη συνέχεια στις 24 Φεβρουαρίου από το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Jama και δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει με την ηλικία.

Σε περίπου 45.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,3%. Όμως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Ως την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,2% και περνά στο 0,4% για όσους είναι 40-49 ετών. Στη δεκαετία 50-59 φτάνει το 1,3%, αυξάνει στο 3,6% για όσους είναι 60-69 ετών και για τους άνω 70 ετών φτάνει το 8%. Μάλιστα σε όσους είναι άνω των 80 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 14%.

Κανένα παιδί

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των παιδιών προκαλεί ερωτήματα στους ειδικούς, καθώς τα μικρά παιδιά και τα βρέφη θεωρείται συνήθως ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άλλο χαρακτηριστικό της covid-19 είναι ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του νέου κοροναϊού σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και αποτελούν το 51,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι άνδρες αποτελούν τα δύο τρίτα των θανάτων (63,8%).

Αυτό εξηγείται «τουλάχιστον εν μέρει» από το πιο αυξημένο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ανδρών, επισημαίνει ο Σεσίλ Βιμπού επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, καθώς το κάπνισμα είναι μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων.

Εξάλλου υπάρχουν διαφορές στη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών και των γυναικών.

Τα στατιστικά στοιχεία από την Κίνα αναφέρουν και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως υποκείμενες χρόνιες παθήσεις.

Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει στο 6,3% για παράδειγμα για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Επίσης φτάνει το 10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και το 7,3% για τους διαβητικούς.

Οι ασθενείς με υπέρταση ή καρκίνο παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (6% και 5,6% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 0,9% για τους υγιείς ανθρώπους.

Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι εξαιρούνται από τα προληπτικά μέτρα προστασίας που συστήνονται .
Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Η λεία των ληστών ενός ΑΤΜ ήταν… βαμμένα και άχρηστα χαρτονομίσματα

Next Post

Αναβολή εκδήλωσης για το υδρογόνο

Next Post
Κλίμα γη περιβάλλον

Αναβολή εκδήλωσης για το υδρογόνο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τριπλή παρουσία της νέας ταινίας του Νίκου Κουρού «Τέρατα!», στα διεθνή φεστιβάλ-οι πρώτες διακρίσεις
  • Σπάρτακος: 81 χρόνια από την εμβληματική Μάχη της Ηλεκτρικής
  • Δήμος Κοζάνης: 113 Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας γιορτάζει η Κοζάνη (Φωτογραφίες)
  • 11 Οκτωβρίου 1912 — Η Απελευθέρωση της Κοζάνης
  • Φλώρινα: Σύλληψη 29χρονου αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Βελγικών Αρχών

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr