Ανησυχία για την «εστία» του ιού στον Εχίνο και οι δύο πυλώνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Α. Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ-1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, οφείλεται στις κοινωνικές επαφές των κατοίκων, ωστόσο, έκανε και μία πρώτη εκτίμηση για το πότε θα αναμένουμε πιθανή κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής υπάρχει ανησυχία για τον «πυρήνα» κρουσμάτων στον Εχίνο Ξάνθης, λέγοντας παράλληλα πως ποτέ δεν εξαλείφθηκε η συγκεκριμένη εστία του ιού, ωστόσο, η αναζωπύρωση μπορεί να οφείλεται και σε μη τήρηση των μέτρων από πλευράς των κατοίκων. Τόνισε, πως είναι πολύ εύκολο να «εγκατασταθεί» ο ιός σε μία περιοχή και πόσο δύσκολο είναι μετά να καταπολεμηθεί.
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν δύο πυλώνες για το άνοιγμα του τουρισμού, οι οποίοι είναι οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα και η έγκαιρη άμεση ιχνηλάτιση των επαφών των ασθενών και η απομόνωσή τους.
Ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότερες εξετάσεις στην Ελλάδα και έχουμε αναλογικά πολύ λιγότερα κρούσματα, ενώ υπογράμμισε πως αν είναι να έρθει δεύτερο κύμα είναι πιθανό τα περισσότερα κρούσματα να αρχίσουν να εμφανίζονται τώρα, ενώ είπε πως η ημερομηνία «κλειδί» είναι η 15η Ιουλίου, όπου θα φανούν οι επιπτώσεις από το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου.
Καμπανάκι τα 93 κρούσματα σε λίγες ημέρες
«Καμπανάκι κινδύνου» χαρακτήρισε ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν στη χώρα μας 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ».
«Τα κρούσματα αυτά είναι απόρροια συγχρωτισμού. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν επαναλαμβάνονται αυτές οι συμπεριφορές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις θρησκευτικές τελετές», πρόσθεσε. Ερωτηθείς γιατί επετράπη στη θρησκευτική μειονότητα της Ξάνθης να γιορτάσει το Ραμαζάνι, ο καθηγητής εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε φάση σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.
Αναφορικά με τους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας, ο κ. Σουρβίνος επισήμανε ότι «αν εφησυχαστούμε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κι άλλες τοπικές εστίες» τονίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, στις οποίες παρατηρήθηκε «επανεμφάνιση συρροής κρουσμάτων». Σε ενδεχόμενο lockdown ακόμα και σε κάποιο νησί, δήλωσε ότι είναι ακραία περίπτωση, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να συμβεί.
Πηγή:typosthes.gr