Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να μην κολλήσετε τον κορωνοϊό.
Κάθε μέρα μαθαίνετε από τις ειδήσεις ότι όλο και περισσότερα άτομα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Δυστυχώς, με τραγικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις με βεβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σήμερα, θα σας δώσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να μην κολλήσετε και πώς να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας.
Τι είναι ο κορωνοϊός ή αλλιώς COVID-19;
Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών άγνωστης προέλευσης. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι. Επιπλέον, είναι υπεύθυνοι για διάφορες ασθένειες, από ένα απλό κοινό κρυολόγημα έως μια σοβαρή πνευμονία. Ομοίως, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια στην πιο σοβαρή μορφή τους.
Ένας νέος τύπος κορωνοϊού ανιχνεύθηκε στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, η εξάπλωσή του από μολυσμένους ανθρώπους σε υγιείς ήταν δραματική.
Επί του παρόντος, περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και περίπου 8.000 από αυτές τις περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο. Ωστόσο, παρόλο που ο αριθμός των ατόμων με επιβεβαιωμένη διάγνωση του κορωνοϊού είναι πολύ υψηλός, η θνησιμότητα είναι επί του παρόντος χαμηλή.
Κορωνοϊός: Συμπτώματα και τι να κάνετε για να μην κολλήσετε
Τα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Μερικά από αυτά είναι:
- Καταρροή από τη μύτη
- Γενική δυσφορία
- Κούραση
- Μυϊκός πόνος
- Βήχας
- Πυρετός και ρίγη
- Πονόλαιμος και κεφαλαλγία
Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί να εκδηλωθεί μέσω των γενικών συμπτωμάτων που αναφέραμε παραπάνω αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Γενικά, πιο επιρρεπείς είναι τα ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς εξαπλώνεται;
Ένας από τους κύριους λόγους συναγερμού οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο. Στην πραγματικότητα, μπορεί και να εξαπλωθεί προτού ένα μολυσμένο άτομο εμφανίσει συμπτώματα.
Επίσης, δεν υπάρχει επί του παρόντος ειδική θεραπεία γι’ αυτή την ασθένεια, ούτε φάρμακα αλλά ούτε και κάποιο εμβόλιο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη μετάδοσή της όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τι να κάνετε για να μην κολλήσετε και να μην μεταδώσετε τον ιό
Μερικά από τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να μην κολλήσετε και να αποφύγετε τη διάδοση αυτού του είδους και άλλων ιών είναι:
- Αποφύγετε την επαφή με τους μολυσμένους ανθρώπους.
- Διατηρήστε επαρκή υγιεινή. Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό πλύσιμο των χεριών.
- Διατηρήστε απόσταση περίπου ενός μέτρου από τους άλλους.
- Χρησιμοποιήστε μάσκες ακολουθώντας τις συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε τύπο μάσκας, ιδιαίτερα σε μέρη όπου η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη.
- Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε και όταν φτερνίζεστε.
Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα για να μην κολλήσετε τον κορωνοϊό
Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι ένας αποδεδειγμένα, αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος να μειωθεί η εξάπλωση των βακτηρίων και των ιών. Η διαδικασία για το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι η εξής:
- Βρέξτε τα χέρια σας.
- Ρίξτε λίγο σαπούνι.
- Τρίψτε τις παλάμες σας μαζί.
- Στη συνέχεια, τρίψτε την παλάμη από το δεξί σας χέρι στο πίσω μέρος του αριστερού σας χεριού, ενώνοντας τα δάχτυλά σας και αντίστροφα.
- Τρίψτε τις παλάμες των χεριών σας και τα δάχτυλά σας μεταξύ τους.
- Πλύνετε το πίσω μέρος των δακτύλων του χεριού σας με την παλάμη του άλλου χεριού κρατώντας τα ενωμένα.
- Πλύνετε τους αντίχειρές σας ξεχωριστά.
- Τρίψτε τα άκρα των δακτύλων σας.
- Ξεπλύνετε τα χέρια σας.
- Στεγνώστε τα χέρια σας με πετσέτα μιας χρήσης ή με μια καθαρή πετσέτα.
- Κλείστε τη βρύση με την πετσέτα.
Εν συντομία
Είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να εμπιστευτείτε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα του συστήματος υγείας μας.
Παρόλα αυτά, πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα προληπτικά μέτρα, ειδικά αν πρέπει να συναναστρέφεστε με πολύ κόσμο.
Πηγή:meygeia.gr