Εμβόλια: Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών για το επόμενο διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Τετάρτης.
Έτσι, από τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες 30 έως 39 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς υπάρχει απόθεμα εμβολίων από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Επίσης, από τις 5 Μαΐου ξεκινούν και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν γίνει γνωστές οι προϋποθέσεις χορήγησής του.
Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, οι εμβολιασμοί που ακολουθούν είναι οι εξής:
- Σάββατο, 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50 – 54 ετών
- Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 30-39 με ΑstraZeneca
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμβολιασμοί για αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα ανοίξουν μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή.
Ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρέθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, και αναφορικά με τις ομάδες όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:
- 85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
- 80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
- 75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
- 70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
- 65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
- 60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού
Μέχρι σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι 1.826.628 ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί.
Στη μάχη το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είχαν «παγώσει» εξαιτίας 6 περιστατικών θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ.
Μετά το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκινούν κανονικά οι εμβολιασμοί και με τα εμβόλια της Johnson & Johnson στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδώσει και επισήμως την απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία θα κινηθεί στις οδηγίες του ΕΜΑ.
Εξαδάκτυλος: Μπορούμε να αποκλείσουμε το 4ο κύμα μέσω του εμβολιασμού
Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αλλά και τους εμβολιασμούς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι για να κερδίσουμε την ελευθερία μας θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «το 4ο κύμα μπορούμε να το αποκλείσουμε μέσω του εμβολιασμού».
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο φαίνεται να αποφεύγει ο κόσμος, ο γιατρός υπενθύμισε ότι οι Βρετανοί με αυτό κέρδισαν την ελευθερία τους, καθώς έχουν εμβολιαστεί στην πλειοψηφία τους.
«Η σπανιότητα μιας επιπλοκής όταν πρωτοακούγεται πάντα δημιουργεί μια ασάφεια», προσέθεσε για την ανησυχία γύρω από τα περιστατικά θρομβώσεων.
Σχετικά με το σχέδιο ανοίγματος δραστηριοτήτων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «έχουμε μια κοινωνία που δε μπορεί να μας ακολουθήσει περαιτέρω και πρέπει να βρούμε μια μέση οδό. Ο χάρτης είναι ρεαλιστικός. Είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε».
Για την Ανάσταση στις εκκλησίες, τόνισε πως έχει βρεθεί μια χρυσή τομή και πως μια πιο σκληρή απόφαση δεν θα την τηρούσε κανείς.
Μαγιορκίνης: Σε 60-80 μέρες το τείχος ανοσίας
Για την άρση των μέτρων που εξαγγέλθηκε εχθές, το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας μετά το Πάσχα, αλλά και τους εμβολιασμούς μίλησε νωρίς το πρωί σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «Η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ».
«Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική», συνέχισε σχετικά με τον προβληματισμό γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Για τις γυναίκες που εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο εμβολιασμός δε φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ασφαλές. Για τα παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια», είπε ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης, απαντώντας στο ποια θα είναι η συνέχεια για όσους εμβολιαστούν, πόσο διαρκεί η ανοσία, και αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν εκ νέου σε κάποιο χρονικό διάστημα, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε απόλυτες απαντήσεις, ωστόσο σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις, η επανάληψη του εμβολίου φαίνεται πως θα χρειαστεί να γίνει μετά από 1-2 χρόνια.
«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για ανάσταση στις 21.00, ο ίδιος σημείωσε ότι «Έγινε εισήγηση της εκκλησίας όπως αντιλαμβάνομαι, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τις πολύ βραδινές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι η βραδινή κυκλοφορία έχει συσχετιστεί με πάρτι. Γενικά έχουμε πει ότι δε θέλουμε να επεκτείνουμε την κυκλοφορία μετά τις 23.00»
Τι οδήγησε στο άνοιγμα της εστίασης: Απαντώντας στους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις για σταδιακό άνοιγμα, αλλά και στο γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε μιλώντας στο Mega ότι «Το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα. Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self tests. Επίσης, για το Πάσχα, δεν θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια. Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος».
«Μας προβλημάτισαν τα κορωνοπάρτι σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του κόσμου. Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορωνοπάρτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι βέβαια τα κορωνοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δεν νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να περάσουμε άμεσα στη φάση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, είναι νωρίς να μιλήσουμε για κλειστούς χώρους, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό που έχουμε στο έπακρο», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την αποσυμπίεση: «Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τις επόμενες κινήσεις αποσυμπίεσης.
«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα. Θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με self tests με τη βοήθεια των γονιών για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self tests, πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια», συνέχισε ο ίδιος.
Πηγή: eleftherostypos.gr