• Latest

Κουκουλόπουλος: “Παρασκευή και 13 οι επόμενες εκλογές για την κυβέρνηση”

12 Ιουλίου 2018
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή

28 Νοεμβρίου 2025
Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα

Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα

28 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

28 Νοεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

28 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων: Σημαντική θετική εξέλιξη η αποκατάσταση του κύρους των κοινωνικών εταίρων

28 Νοεμβρίου 2025
Οι κάτοικοι είπαν «όχι» στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρανοβάλτου

Οι κάτοικοι είπαν «όχι» στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρανοβάλτου

28 Νοεμβρίου 2025
Αυτοψίες για τη μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας Σερβίων

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων-Κοζάνης

28 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Συνέχεια με δύσκολες αναμετρήσεις για Κοζάνη και Εορδαϊκό

28 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Ντέμπι κορυφής για Σιάτιστα και Αλιάκμων Βοΐου

28 Νοεμβρίου 2025
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Γαλατινή: Αγιασμός για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας

28 Νοεμβρίου 2025
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Παρέμβαση Δημάρχου Γρεβενών για τις επενδύσεις ΑΠΕ στο Δήμο και την απώλεια σημαντικού έργου στο Παλαιοχώρι

28 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Πτολεμαΐδα: Έσπασε το τζάμι αυτοκινήτου και έκλεψε ότι υπήρχε μέσα

28 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κουκουλόπουλος: “Παρασκευή και 13 οι επόμενες εκλογές για την κυβέρνηση”

sierafm by sierafm
12 Ιουλίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

“Η αποφασιστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης και τη θεμελίωση μιας νέας ευημερίας που βασίζεται σε στέρεα θεμέλια, είναι βασική επιλογή που οδηγεί στο σύγχρονο κράτος” τονίζει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει, “επέλεξε μια νέα πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση με όχημα τον εκλογικό νόμο για τους δήμους”, αφού, όπως αναφέρει, “ουσιαστικά προτείνεται η θεσμοθέτηση δημάρχου που μπορεί να είναι πλειοψηφία στον λαό, αλλά μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και από την Παρασκευή 13 Ιουλίου αυτό θα είναι νόμος του κράτους”.

Η κυβερνητική αυτή επιλογή οδηγεί στην καθοριστική αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης σε μια εποχή που όχι μόνο ζητάει, αλλά επιβάλλει ακριβώς το αντίθετο, υποστηρίζει ο κ. Κουκουλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “σε καμία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου δεν συναντάμε μια τέτοια ρύθμιση. Είτε με συστήματα απλής αναλογικής, είτε με πλειοψηφικά παντού ο δήμαρχος συγκεντρώνει έμμεσα ή άμεσα την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών-εκλογέων και διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου”.

“Όσο σίγουρο είναι ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις υπονομεύουν την υπόθεση του σύγχρονου κράτους με ισχυρή αυτοδιοίκηση, άλλο τόσο είναι σίγουρη και η κρίση των πολιτών. Για την κυβέρνηση οι επόμενες κάλπες θα είναι Παρασκευή και 13…” καταλήγει.

   Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Π.Κουκουλόπουλου

«Το σύγχρονο κράτος, όπως κάθε φορά ορίζεται, αποτελεί διαρκές ζητούμενο για την Ελλάδα στη νεότερη ιστορία της και διακαή πόθο του ελληνικού λαού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις εθνικές εκλογές του 2004 η επαγγελία “επανίδρυσης του κράτους” συνέπεσε με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογές από το 1974 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, τότε ψήφισαν 2 εκατομμύρια περισσότεροι πολίτες σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη 2015!

Όσο θλιβερή υπήρξε η κατάληξη της επαγγελίας, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι η προσδοκία μιας ριζικής αλλαγής στο κράτος.

Από την είσοδό μας στην ΕΟΚ και, κυρίως μετά την ένταξη μας στην ΟΝΕ, οι απαραίτητες αλλαγές και στο πεδίο του κράτους προσδιορίζονται από την ανάγκη της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία, η αξιολόγηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι συγκεκριμένες και όλες μαζί αποτελούν τον οδικό χάρτη που οδηγεί στο σύγχρονο κράτος.

Τη μεγαλύτερη απόσταση από όσα ισχύουν στη μεταπολεμική Ευρώπη αλλά και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τη συναντάμε στους τομείς της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

Αυτοί βρίσκονται στον αστερισμό των πόλεων και των περιφερειών κι εμείς επιμένουμε στο υπερτροφικό και συγκεντρωτικό κράτος με καχεκτική και εξαρτημένη αυτοδιοίκηση.

Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης με την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση να ανήκουν στους μεγάλους χαμένους αυτής της περιόδου.

Δεν αναφέρομαι στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ούτε στις ηρωικές προσπάθειες των δήμων στο μέτωπο της κοινωνικής συνοχής, το πρόσημο εδώ είναι αναμφίβολα θετικό.

Το κράτος μας έγινε πολύ πιο συγκεντρωτικό από κάθε άποψη αυτά τα χρόνια, γιατί η ίδια η φύση του ελληνικού προβλήματος επέβαλε την κεντρική διαχείρισή του.

Από το 2010 μέχρι σήμερα η χώρα βαδίζει στους ρυθμούς του Eurogroup, τα υπουργεία στους ρυθμούς των προαπαιτούμενων και η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως τμήμα της γενικής κυβέρνησης.

Όσο επιβεβλημένη ήταν μια τέτοια εξέλιξη άλλο τόσο ήταν και αχρείαστη, γιατί πολύ απλά ο ασφυκτικά συγκεντρωτικός χαρακτήρας του κράτους είναι μια από τις βασικές αιτίες που γέννησαν την κρίση στην Ελλάδα, αν όχι η βασικότερη, καθώς συνδέεται ευθέως τόσο με το παραγωγικό όσο και με το κοινωνικό πρότυπο που χρεοκόπησαν.

Με αυτή την οπτική, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για την Ελλάδα, μετά και πέρα από τα μνημόνια, οι αποφάσεις για το αύριο της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης δεν είναι διευθέτηση σχέσεων κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης ούτε των κομμάτων μεταξύ τους.

Η αποφασιστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης και τη θεμελίωση μιας νέας ευημερίας που βασίζεται σε στέρεα θεμέλια, είναι βασική επιλογή που οδηγεί στο σύγχρονο κράτος.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επέλεξε μια νέα πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση με όχημα τον εκλογικό νόμο για τους δήμους.

Ουσιαστικά προτείνεται η θεσμοθέτηση δημάρχου που μπορεί να είναι πλειοψηφία στον λαό, αλλά μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και από την Παρασκευή 13 Ιουλίου αυτό θα είναι νόμος του κράτους.

Σε καμία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου δεν συναντάμε μια τέτοια ρύθμιση. Είτε με συστήματα απλής αναλογικής, είτε με πλειοψηφικά παντού ο δήμαρχος συγκεντρώνει έμμεσα ή άμεσα την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών-εκλογέων και διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες του κόσμου η σταθερότητα σε τοπικό επίπεδο ορίζεται υψηλότερα από το αντίστοιχο κυβερνητικό. Η δεδηλωμένη στη Βουλή σε όλα τα εκλογικά συστήματα επιτυγχάνεται σε ένα όριο περί το 40-42%,ενώ αντίστοιχα σε τοπικό επίπεδο επιδιώκεται το 50%+1.

Πρόκειται για μείζονα θεσμική ρύθμιση καθολικής ισχύος για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση τόσο με τη μη παροχή δυνατότητας πρόωρων εκλογών στο μέσον της δημοτικής περιόδου που είναι σταθερή, όσο και με τη φύση των τοπικών υποθέσεων.

Οι απαντήσεις σε μείζονα τοπικά ζητήματα δεν μπορεί να είναι μειοψηφικές και η μοναδική εγγύηση γι αυτό είναι η προγραμματική και πολιτική ενότητα της εκάστοτε δημοτικής Αρχής που συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο λαό και στο δημοτικό συμβούλιο και όχι η συνδιαλλαγή με διάφορες μειοψηφίες.

Όσο σημαντικότερη είναι μια τοπική υπόθεση τόσο πιο πιθανός είναι ο τραγέλαφος της ακινησίας με το προωθούμενο σχέδιο της ακυβερνησίας των Δήμων.

Η κυβερνητική επιλογή με δυο λόγια οδηγεί στην καθοριστική αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης σε μια εποχή που όχι μόνο ζητάει, αλλά επιβάλει ακριβώς το αντίθετο.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με κεντρική ιδέα την οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, δηλαδή στους Δήμους, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Το μόνο που αποδεικνύουν οι κυβερνώντες με τις επιλογές τους είναι η πλήρης ανικανότητά τους να οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη μέρα όσα “Ζάππεια” κι αν οργανώσουν αυτοθαυμαζόμενοι.

Και το αποδεικνύουν διπλά με τη μεθόδευση της τελευταίας στιγμής να αναιρέσουν, ειδικά και μόνο για το 2019, μια από τις ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τους, αυτή της αποσύνδεσης των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.

Το Μάιο του 2019 οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και καθόλου απίθανο και με τις εθνικές.

Όσο σίγουρο είναι ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις υπονομεύουν την υπόθεση του σύγχρονου κράτους με ισχυρή αυτοδιοίκηση, άλλο τόσο είναι σίγουρη και η κρίση των πολιτών. Για την κυβέρνηση οι επόμενες κάλπες θα είναι Παρασκευή και 13…»

 

*Ο Πάρις Κουκουλόπουλος έχει διατελέσει δήμαρχος Κοζάνης από το 1991 έως το 2009 και ήταν πρώτος αιρετός πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (1999-2007)

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Γρεβενά: Θανατηφόρο τροχαίο. Έπεσε σε χαράδρα

Next Post

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Ο Μανώλης Λιδάκης «Ζωντανά στην αυλή»

Next Post
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Ο Μανώλης Λιδάκης «Ζωντανά στην αυλή»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή
  • Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα
  • Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.
  • Π. Κουκουλόπουλος για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων: Σημαντική θετική εξέλιξη η αποκατάσταση του κύρους των κοινωνικών εταίρων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr