• Latest

Κρούσματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχαναγκασμός και στη μετά καραντίνας εποχή

14 Ιουνίου 2020
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

ΕΣΑμεΑ : Με βαριά καρδιά και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Μήγγο

26 Ιανουαρίου 2026
ΚΚΕ

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη: Το άσπρο μαύρο προσπάθησε να κάνει η Υπουργός Παιδείας για να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς

26 Ιανουαρίου 2026
Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων

Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων

26 Ιανουαρίου 2026
Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, με αφορμή την αποστράτευση του  Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Μακεδονιας , Κωνσταντίνου Σπανούδη.

Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, με αφορμή την αποστράτευση του  Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Μακεδονιας , Κωνσταντίνου Σπανούδη.

26 Ιανουαρίου 2026
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Κοπή βασιλόπιτας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / τμήματος Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 30/1

26 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα για τον θάνατο του Μιχάλη Μήγγου

26 Ιανουαρίου 2026

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την απώλεια του Μιχάλη Μήγγου

26 Ιανουαρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

150 τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

26 Ιανουαρίου 2026
Πένθος

ΕΣΑμεΑ : Με βαριά καρδιά και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Μήγγο  

26 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε η καθηγήτρια που φίμωσε και έδεσε μαθητή με χαρτοταινία

26 Ιανουαρίου 2026
πυροσβεστικη φωτια

Τέσσερις εργαζόμενες νεκρές στη «Βιολάντα», αναζητείται η πέμπτη – Η ανακοίνωση της εταιρίας

26 Ιανουαρίου 2026
χρημα

Ίδρυμα Σωσσίδου: Βοήθημα γάμου σε ανύπαντρες κοπέλες από τη Σιάτιστα

26 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρούσματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχαναγκασμός και στη μετά καραντίνας εποχή

sierafm by sierafm
14 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
7
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος, μιλά στο ethnos.gr

Σχεδόν σίγουρο θεωρείται το ενδεχόμενο να σημειωθεί αύξηση των περιστατικών ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, ακόμα και στη μετά καραντίνας εποχή, όταν οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο δύσκολες καταστάσεις, την πανδημία και την οικονομική δυσχέρεια που θα επιφέρουν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, αυξημένα θα είναι και τα κρούσματα μετατραυματικού στρες, κυρίως μεταξύ ατόμων που διασωληνώθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού, «αντικρίζοντας» το θάνατο και των μελών των οικογενειών τους, ενώ κάποια άτομα, για καιρό και μέχρι να νοιώσουν και πάλι ασφάλεια με την εύρεση του εμβολίου, θα έχουν φοβικά σύνδρομα, για παράδειγμα, μήπως αγγίξουν κάποια επιφάνεια και κολλήσουν τον ιό.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να εμφανιστούν σε μαζικό βαθμό.

Παράλληλα, ο ίδιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αναφορικά με τα ψυχολογικά – ψυχιατρικά συμπτώματα που προκαλεί και θα προκαλέσει ο κορονοϊός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο άνθρωπος θα καταφέρει να προσαρμοστεί και όλα θα αποτελέσουν παρελθόν, μόλις κερδηθεί η μάχη με τον ιό.

«Μας αγχώνει η έννοια του απρόβλεπτου και η αβεβαιότητα για το πώς θα διαχειριστούμε τα διάφορα στάδια. Τώρα δίνουμε μία μάχη με τον εχθρό, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, τι απώλειες θα υπάρχουν, αν θα μεταλλαχθεί ο ιός και λοιπά. Επίσης, δεν ξέρουμε, πόσο θα κρατήσει η ευτυχία που θα νοιώσουμε με το τέλος της καραντίνας. Αυτή η αβεβαιότητα αλλάζει ποιότητα από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα και από εποχή σε εποχή. Άλλοι την αντιμετωπίζουν ψυχραιμότερα, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του και άλλοι λιγότερο ψύχραιμα. Ο μέσος όρος δε θα φοβάται υπερβολικά, δε θα τρέχει να κρυφτεί στο σπίτι του.

Ωστόσο, μελέτες έδειξαν ότι έχει αυξηθεί το άγχος και η κατάθλιψη. Επίσης, άλλες μελέτες μεταξύ φοιτητών στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι αυξήθηκε ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Σίγουρα θα είναι δύσκολα για κάποιους να αντιμετωπίσουν μαζί την οικονομική δυσχέρεια και τον κορονοϊό. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα δε θα παρουσιαστούν σε μαζικό βαθμό και θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε», σημειώνει ο κ. Σίμος.

Μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άγχος

Κατά τον ίδιο, δε θα καταφέρουμε να αποφύγουμε κοινωνικής φύσης ψυχολογικά – ψυχιατρικά προβλήματα, ωστόσο, δε θα παρουσιαστούν πολλές υπερβολικές αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών, με την έννοια ότι δε θα τα χάσουν, μην ξέροντας πώς να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ποτήρι θα είναι μισογεμάτο. Θα δούμε διαταραχές μετά από τραυματικό στρες. Υπάρχουν άνθρωποι, που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, που διασωληνώθηκαν στα νοσοκομεία. Αυτοί και οικογένειές τους θα παρουσιάσουν μετατραυματικό στρες. Ούτε και αυτό, όμως, θα παρατηρηθεί σε μαζικό επίπεδο. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, διότι στην Ιταλία και στην Ισπανία θα κάνουν πολύ καιρό να το ξεπεράσουν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και στη μετά καραντίνας εποχή αύξηση συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και θυμού, ωστόσο, δεν μπορώ να προβλέψω τη συχνότητα των κρουσμάτων. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κρούσματα εξαιτίας των καταστάσεων που βιώνουμε, αλλά και πάλι όχι σε μαζικό βαθμό», σημειώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής.

Ψυχαναγκαστικές διαταραχές

Σε ό,τι αφορά τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές που αναπτύξαμε ή θα αναπτύξουμε σχεδόν όλοι οι πολίτες αυτήν την περίοδο, προσέχοντας πού θα ακουμπήσουμε, τι είναι καθαρό ή μολυσμένο κτλ., ο καθηγητής Ψυχιατρικής σημειώνει ότι μόλις αισθανθούμε ξανά ασφαλείς, θα επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού κατάσταση, ωστόσο, κάποια άτομα θα συνεχίσουν να προσέχουν περισσότερο.

«Αυτό παρατηρήθηκε και στην εποχή μετά τη γρίπη των πτηνών. Έβλεπα, για παράδειγμα, φοιτήτριες να έχουν στις τσάντες τους υγρά μαντηλάκια, ακόμα και μπουκαλάκια με αντισηπτικό. Αν λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα που καθορίζει ο ΕΟΔΥ, θα αποφύγουμε κρούσματα άγχους και ψυχαναγκαστικών διαταραχών. Για παράδειγμα, το αίσθημα της αβεβαιότητας μειώνεται και δεν έχουμε λόγο να αγχωνόμαστε, αν όλοι φοράμε μάσκες μέσα στα σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο κ. Σίμος.

Πηγή:ethnos.gr

Tags: ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ
Previous Post

Από το… 1983 χωρίς διπλό στον Πειραιά o Αρης

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Απολυμάνσεις των εξεταστικών κέντρων ενόψει των πανελλαδικών

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Απολυμάνσεις των εξεταστικών κέντρων ενόψει των πανελλαδικών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΣΑμεΑ : Με βαριά καρδιά και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Μήγγο
  • Το ΚΚΕ για την επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη: Το άσπρο μαύρο προσπάθησε να κάνει η Υπουργός Παιδείας για να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς
  • Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων
  • Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, με αφορμή την αποστράτευση του  Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Μακεδονιας , Κωνσταντίνου Σπανούδη.
  • Κοπή βασιλόπιτας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / τμήματος Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 30/1

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr