• Latest
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Κυβέρνηση: Περνά «κόσκινο» κοινωνικά επιδόματα 14 δισ. ευρώ -Μειώσεις δικαιούχων

8 Ιουνίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

ΕΠΣ Κοζάνης: Εξάσφαιρος ο Μακεδονικός, έπεσε ξύλο στην Ξηρολίμνη

17 Ιανουαρίου 2026
Το Μικρόκαστρο γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο και τηρεί το έθιμο με το κέρασμα αρνιών

Το Μικρόκαστρο γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο και τηρεί το έθιμο με το κέρασμα αρνιών

17 Ιανουαρίου 2026
Βόιο: Ένας αιώνας «Αρετής»- Η «αρχόντισσα» της Κορυφής έγινε 100 χρονών

Βόιο: Ένας αιώνας «Αρετής»- Η «αρχόντισσα» της Κορυφής έγινε 100 χρονών

17 Ιανουαρίου 2026

Εκλογές στον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού

17 Ιανουαρίου 2026
Εορδαία: Σύλληψη 44χρονου από την υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Εορδαία: Σύλληψη 44χρονου από την υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

17 Ιανουαρίου 2026
κλοπη, πορτοφολι

Κοζάνη: Μπήκε στο σπίτι 79χρονου και έκλεψε χρήματα

17 Ιανουαρίου 2026
Βόιο:  Έκοψε την βασιλόπιτα με τους προέδρους των Κοινοτήτων ο Χρήστος Ζευκλής. Φωτογραφίες

Βόιο: Έκοψε την βασιλόπιτα με τους προέδρους των Κοινοτήτων ο Χρήστος Ζευκλής. Φωτογραφίες

17 Ιανουαρίου 2026
Έναρξη κατασκευής μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας

ΔΕΗ: Με γοργούς ρυθμούς «θερμαίνεται» η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στη Δυτική Μακεδονία – Η επένδυση των 80 εκατ. που διασφαλίζει την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων

16 Ιανουαρίου 2026
Οι «καβαλάρηδες του Κρόκου» στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα

Οι «καβαλάρηδες του Κρόκου» στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα

16 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στελέχωσης στο Ακτινολογικό Τμήμα του Μποδοσάκειου»

16 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟ.ΜΑ.Θ) με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη

Συνάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟ.ΜΑ.Θ) με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη

16 Ιανουαρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026

16 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση: Περνά «κόσκινο» κοινωνικά επιδόματα 14 δισ. ευρώ -Μειώσεις δικαιούχων

sierafm by sierafm
8 Ιουνίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας
0
SHARES
41
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων, παράλληλα με στοχευμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα τη σταδιακή σύγκλιση τριτέκνων με τους πολύτεκνους και στο βάθος αναμόρφωση του συνόλου της προνοιακής πολιτικής με γενναίες αυξήσεις στα επιδόματα, αλλά και παράλληλα νέα περιουσιακά κριτήρια, περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Στόχος, αφενός το σύστημα να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, αφετέρου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών και η καλύτερη παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών, να υπάρχει πλήρης εικόνα των παροχών αλλά και των δικαιούχων και τα χρήματα να διοχετεύονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Η αρχή έγινε με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη) και προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού συστήματος – μητρώου, όπου θα καταγράφονται όλα τα επιδόματα και οι ενισχύσεις (χρηματικές ή είδους) που δίνει το κράτος –από παιδιού, θέρμανσης, ενοικίου, αναπηρίας, έως και φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ.– αλλά και όλοι οι δικαιούχοι.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά τον έλεγχο εκατοντάδων διαφορετικών μοντέλων χορήγησης επιδομάτων και με σημαντική καθυστέρηση, θα προωθηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ του περασμένου φθινοπώρου. Πρόκειται για το σχέδιο αύξησης των επιδομάτων, κατά κύριο λόγο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος τέκνων και του επιδόματος ενοικίου, παράλληλα με την αναμόρφωση του συνόλου των επιδομάτων. Οι συναρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ενιαίο σχέδιο, με νέα, υψηλότερα ποσά, αλλά και διαφορετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επηρεάζοντας κυρίως τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγασης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο εξορθολογισμός των επιδομάτων θα οδηγήσει και σε μείωση των δικαιούχων, ώστε τα χρήματα να διατεθούν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Στο τραπέζι το θέμα των προσλήψεων τριτέκνων και πολυτέκνων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις προκειμένου οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν επιπλέον πρόνοιες, σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τις παροχές που δίνονται στους πολύτεκνους. Να σημειωθεί ότι, ήδη, στο «Σπίτι μου ΙΙ» οι τρίτεκνοι εξισώνονται με τους πολύτεκνους, με απόλυτη επιδότηση στο επιτόκιο δανεισμού από την τράπεζα. Αντιστοίχως, στα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι τρίτεκνοι λογίζονται ως πολύτεκνοι. Στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται, σε συνεργασία των υπουργείων Οικογένειας και Εσωτερικών, να συζητηθεί το θέμα των προσλήψεων τριτέκνων και πολυτέκνων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Στη δομική αναμόρφωση των επιδομάτων, που ανέρχονται σε περίπου 13 δισ. ευρώ, με επιβολή και περιουσιακών κριτηρίων (εκτός των εισοδηματικών) όπου δεν υπάρχουν καθώς και αυστηροποίηση των ελέγχων, αναμένεται να βοηθήσει το νέο εργαλείο που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μητρώο επιδομάτων. Οπως χαρακτηριστικά άλλωστε αναφέρεται στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα το 2022 ανήλθαν στο 24,29% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξημένες κατά 2,1% σε σχέση με το 2021. Στόχος του υπουργείου είναι το μητρώο να λειτουργήσει πιλοτικά ήδη από το 2025, με ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έως τον Ιούνιο 2026, με συμμετοχή φορέων όπως ΟΠΕΚΑ, ΔΥΠΑ, ΕΦΚΑ κ.ά. Στην πλήρη λειτουργία του και με την υποχρεωτική ενσωμάτωση όλων των φορέων (ΟΠΕΚΑ, ΔΥΠΑ, περιφέρειες, δήμοι κ.λπ.), κάθε παροχή θα πρέπει να δηλώνεται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες. Βάσει του σχεδιασμού, θα ενσωματωθεί σε πλατφόρμα gov.gr, υπό την εποπτεία της ΑΑΔΕ, και θα διασυνδεθεί με το Taxisnet για διασταυρώσεις εισοδημάτων/περιουσίας. Η καταγραφή περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 επιδόματα και φορολογικά δεδομένα δικαιούχων. Αρχικά, έως τον Ιούνιο του 2026 θα ενταχθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, της ΔΥΠΑ, το επίδομα θέρμανσης, ενοικίου, ανεργίας και παιδιού, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν φοιτητικά και στεγαστικά επιδόματα, καθώς και επιδόματα του ΕΦΚΑ. Στην πράξη, και στην πλήρη εφαρμογή του, θα υπάρχει ένα σύστημα για όλα, ώστε να μπορεί να γίνεται συνεχής διασταύρωση και να ελέγχονται συγκεντρωτικά όλα τα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαφάνειας, θα υπάρχει και προσωπική καρτέλα στο gov.gr, όπως το myERGANI ή το myAADE.

Διαφάνεια και έλεγχος

Με τη δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων το κράτος εισέρχεται σε μια νέα εποχή διαχείρισης των κοινωνικών και οικονομικών ενισχύσεων. Ολοι οι φορείς που διαχειρίζονται κοινωνικές ή οικονομικές ενισχύσεις θα υποχρεούνται να δηλώνουν τις παροχές που χορηγούν σε ένα κεντρικό, ψηφιακό μητρώο. Ετσι, για πρώτη φορά το Δημόσιο θα διαθέτει ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των παροχών που χορηγούνται. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, με τη διαρκή διασταύρωση των δεδομένων θα αποτρέπεται, για παράδειγμα, η διπλή λήψη επιδομάτων από τον ίδιο δικαιούχο ή η καταβολή παροχών σε άτομα που δεν πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια. Και βέβαια, το κράτος θα μπορεί να σχεδιάζει πιο στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές, γνωρίζοντας ποιοι και πόσοι πολίτες λαμβάνουν ενισχύσεις και σε ποια εισοδηματική και κοινωνική κατηγορία ανήκουν. Η διασταύρωση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων θα διασφαλίζει ότι τα επιδόματα κατευθύνονται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, περιορίζοντας τις αδικίες και τις ανισότητες.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Tags: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Previous Post

Έρχεται ψηφιακή κάρτα εργασίας και στο Δημόσιο

Next Post

48χρονος προσέγγισε 15χρονο σε καφετέρια και του έδωσε σημείωμα με άσεμνο περιεχόμενο

Next Post
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

48χρονος προσέγγισε 15χρονο σε καφετέρια και του έδωσε σημείωμα με άσεμνο περιεχόμενο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Εξάσφαιρος ο Μακεδονικός, έπεσε ξύλο στην Ξηρολίμνη
  • Το Μικρόκαστρο γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο και τηρεί το έθιμο με το κέρασμα αρνιών
  • Βόιο: Ένας αιώνας «Αρετής»- Η «αρχόντισσα» της Κορυφής έγινε 100 χρονών
  • Εκλογές στον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού
  • Εορδαία: Σύλληψη 44χρονου από την υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr