Μέσα σε όλα τα στραβά που έχει το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που κατατέθηκε πρόσφατα προς ψήφιση στη βουλή προβλέπει και την κατάργηση του άρθρου 28 του Ν.3937/2011 για την μετεγκατάσταση της Ακρινής.
Η κυβέρνηση αλλά και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα δεν σέβεται τίποτα εκτός από την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας ολιγαρχών που τους «μπουκώνει» με άφθονο χρήμα που έχει παραχθεί από τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού.
Δεν σέβονται καν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν και καταδικάζουν τους πολίτες της Ακρινής και των γύρω οικισμών σε αργό θάνατο από τις αφόρητες περιβαλλοντικές συνθήκες που οι ίδιοι δημιούργησαν όπως δεν σεβάστηκαν τους νόμους και τους κανονισμούς ασφαλείας και έστειλαν 60 νέους ανθρώπους στον άλλο κόσμο μέσω της καρμανιόλας των Τεμπών.
Το ιστορικό:
- Οι κάτοικοι της Ακρινής μετά από έναν πολύχρονο και τιτάνιο πραγματικά αγώνα πετυχαίνουν το 2011 την ψήφιση, από τη συντριπτική πλειοψηφία της βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), ενός νόμου που προβλέπει την μετεγκατάσταση του οικισμού
- Ο νόμος αυτός ουδέποτε υλοποιήθηκε παρότι κυβέρνησαν διαδοχικά, (αλλά και μαζί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όλα τα κόμματα που ψήφισαν τον συγκεκριμένο νόμο
- Αντί αυτού η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά παπαγαλάκια της ισχυριζόμενοι ότι ο νόμος λήγει (λες και είναι κονσέρβα) παρουσίασε πέρσι στους κατοίκους ένα «εναλλακτικό σχέδιο» που δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες για τις οποίες οι κάτοικοι αγωνίστηκαν για την μετεγκατάσταση του οικισμού τους και το μόνο που προβλέπει είναι η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών!!! Οι λόγοι που οι κάτοικοι της Ακρινής αγωνίστηκαν δυναμικά και χρησιμοποιώντας όλες της μορφές πάλης ήταν κυρίως η ρύπανση και η μόλυνση του οικισμού και της γύρω Περιοχής από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
- Οι κάτοικοι μέσω των φορέων τους προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφασίζει (απόφαση 2346/2022) ότι ο νόμος ισχύει κανονικά και πρέπει να υλοποιηθεί.
- Οι κάτοικοι καταφεύγουν σε δημοψήφισμα με το ερώτημα, μετεγκατάσταση ή «εναλλακτικό σχέδιο» και αποφασίζουν, με συντριπτική πλειοψηφία 75%, ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! Υπουργοί, κυβερνητικοί βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης και άλλοι παράγοντες δηλώνουν πως θα σεβαστούν το δημοψήφισμα που αντανακλά τη βούληση των κατοίκων…..
Και τελικά έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση, να καταργήσει αντί να υλοποιήσει, τον νόμο, «γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια» εκτός από τον νόμο και την απόφαση του ΣτΕ και τη βούληση των κατοίκων. Ποιοι; Αυτοί που σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι «σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη βούληση του λαού».
Πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα ψηφίσουν οι 4 κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Κοζάνης οι οποίοι στις λαϊκές συνελεύσεις της Ακρινής έδιναν διαβεβαιώσεις στους κατοίκους ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης και τη βούληση των κατοίκων
Η πλειοψηφία όμως των κατοίκων βάζουν πάνω απ όλα τα ζητήματα υγείας και καθαρού περιβάλλοντος γι αυτό και προκρίνουν το θέμα της Μετεγκατάστασης.
Ακόμα και αν οι κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ), θεώρησαν πως έπαψαν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα λόγω της απολιγνιτοποίησης που θα έφερνε κλείσιμο ΑΗΣ και Ορυχείων σήμερα δεν ισχύει αφού ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δουλεύει κανονικά και το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου επίσης θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Όταν η εκτελεστική εξουσία δεν σέβεται ούτε τους νόμους, ούτε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ούτε την ανθρώπινη ζωή Ο ΑΓΩΝΑΣ των κατοίκων, με όλες τις μορφές ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Να αποσυρθεί τώρα το άρθρο που καταργεί τον νόμο!
Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση!
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του Περιβάλλοντος!
Εμείς ως «ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία», εκτός από τις προτάσεις μας που πατάν πάνω στην υπάρχουσα πραγματικότητα, θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν, να στηρίζουμε έμπρακτα και δυναμικά τους αγώνες των κατοίκων της Ακρινής για την μετεγκατάσταση αλλά και ολόκληρης της Περιοχής για δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ολοκληρωμένες εργασιακές σχέσεις όπως και το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον.