Υποκρισία και θράσος στο θέμα της απολιγνιτοποίησης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνεντεύξεων που έδωσε στους Ρ/Σ Παραπολιτικά FM και Alpha 98,9 FM.
O ίδιος έθεσε πέντε ερωτήματα προς την αξιωματική αντιπολίτευση –αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ- σκιαγραφώντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, τονίζοντας ότι «θα πείσει ακόμα και τους πιο κακόπιστους».
«Καταλαβαίνω την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης γιατί μετά από 50-60 χρόνια αλλάζει η ζωή τους. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του», είπε ο κ. Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας στη συνέχεια τα ερωτήματα:
Πρώτον, Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον, με πρόσχημα την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. «Το κόμμα αυτό, το υποτιθέμενο οικολογικό κόμμα, μας λέει «Ζήτω ο λιγνίτης». Πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη !»
Δεύτερον, ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λέει να παραμείνει λίγα χρόνια ακόμη ο λιγνίτης, επιχείρησε να πουλήσει κάποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα δυο φορές, τη δεύτερη φορά δε χωρίς κατώφλι. Δηλαδή θα μπορούσαν να πουληθούν ακόμη και με ένα ευρώ και δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής. «Διότι οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει βαρίδι για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει χάσει μόνο το 2018 200 εκατ. ευρώ από τον λιγνίτη και το 2019 300 εκατ. ευρώ και αυτό λόγω του ότι άλλαξε η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκεί που θεωρούνταν πλεονέκτημα, τώρα πλέον έχει καταντήσει μειονέκτημα. Γι’ αυτό δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων, διότι ποιος τρελός θα πήγαινε να πάρει λιγνιτικές μονάδες και να πληρώνει λεφτά κάθε χρόνο ;»
Τρίτον, τώρα θυμήθηκαν τη Γερμανία για να πουν ότι «το δικό μας χρονοδιάγραμμα είναι πιο γρήγορο, πιο φιλόδοξο από το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της Γερμανίας. Καταρχάς, ξεχνούν ότι σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σταματήσει τελείως τέτοιου είδους λειτουργίες. Στέκονται στη Γερμανία που θα πάει πιο πίσω. Ξεχνούν όμως ότι ο λιθάνθρακας, αυτού του είδους τα ορυκτά στη Γερμανία έχουν μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη -όπως λέγεται-. Άρα, η γερμανική ΔΕΗ, η RWE, δεν «μπαίνει μέσα», όπως η ΔΕΗ. Είναι οριακά κερδοφόρα, διότι πλεονεκτεί το δικό τους καύσιμο σχέση με το δικό μας λιγνίτη».
Τέταρτον, ξεχνάνε ότι η ΔΕΗ – όπως την κατάντησαν εκείνοι – προφανώς δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, διότι ίσα – ίσα έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε. «Πώς μπορούμε κάθε χρόνο ελαφρά τη καρδία να παρατείνουμε τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και να έχουμε τη ΔΕΗ σε αυτήν την κατάσταση; Εάν δεν είχαμε πάρει έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι – μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ – αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίησης ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά. Η ΔΕΗ θα είχε κλείσει, με όλες τις δραματικές συνέπειες στη οικονομία. Γι΄αυτό απορώ ακόμη πώς έχει αυτό το απόθεμα θράσους ο ΣΥΡΙΖΑ».
Πέμπτον, πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ξεχνάνε «οι εισαγγελείς», «οι υπερασπιστές του λιγνίτη» σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων – και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης – μειώθηκε από τις 30.000 γιγαβατώρες στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών, διότι προφανώς έβλεπαν – έστω και ελλιπώς- ότι υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση. Η εξέλιξη με τους ρύπους στο χρηματιστήριο του διοξειδίου του άνθρακα είναι τέτοια που επιβάλλεται να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση και για λόγους οικονομικούς και για λόγους περιβαλλοντικούς.
«Υπάρχει ένα πολιτικό θέατρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν και κάποιες δυνάμεις που κινούνται δορυφορικά σε αυτό το πλαίσιο ή εκφράζουν έναν λαϊκισμό οι οποίοι θεωρούν σκόπιμο να πουν αυτά που λεν, νομίζοντας ότι γίνονται συμπαθείς και ξέροντας ότι θα τους εκδικηθεί ένα πράγμα: Η πραγματικότητα. Κάνουν φοβερά κοντόφθαλμη αντιπολίτευση, αλλά είναι πρόβλημά τους. Υπήρξε μια απαράδεκτη διαχείριση, μια «ελαφρότητα» στη διαχείριση της ΔΕΗ από τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός ΠΕΝ περιέγραψε στη συνέχεια περιληπτικά τα μέτρα για τις λιγνιτικές περιοχές που ανακοίνωσε από το βήμα της προχθεσινής ημερίδας στην Πτολεμαΐδα:
Ø Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ
Ø Συμφωνία των ΕΛΠΕ με μεγάλη γερμανική εταιρεία (θα υπογραφεί την επόμενη ημέρα) για μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 205 MW στην περιοχή της Κοζάνης
Ø Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, πλήρως χρηματοδοτούμενο από την επιχείρηση
Ø Ταχεία έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, εν είδει δραστηριότητας-«γέφυρα» ιδίως για τους εργολαβικούς εργαζόμενους
Ø Ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-Τηλεθέρμανση
Ø Προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις σχεδιαζόμενες χρήσεις των εδαφών
Ø Διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές (ΠΟΤ)
Ø Καταβολή του λιγνιτικού πόρου της ΔΕΗ, ύψους 130 εκατ. ευρώ
Ø Επιχορήγηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο
Ø Δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων (waste-to-energy) σε συνεργασία με τον τοπικό ΦΟΔΣΑ
Ø Αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ø Ειδικά φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ø Συνολικοί πόροι ύψους 3,7-4,4 δις. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές
«Το βασικό μας θέμα απέναντι σε όλους αυτούς τους «κατ΄ επάγγελμα εισαγγελείς»- πολιτικούς και κοινωνικούς- είναι εμείς να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Θεωρώ ότι θα έχουν καταλάβει ότι έχουμε σχέδιο ακόμα και οι πιο κακόπιστοι», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης