• Latest
ΛΥΚΟΣ

Λήψη διαχειριστικών μέτρων & ενεργειών για τα περιστατικά εμφάνισης λύκων σε κατοικημένες περιοχές

23 Οκτωβρίου 2019
SL2: Σπουδαία νίκη με ανατροπή πέτυχε η Κοζάνη κόντρα στον ΠΑΟΚ Β’

Γ’ Εθνική: Πήρε το ντέρμπι η Κοζάνη

7 Δεκεμβρίου 2025
ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μπλόκο Κόμβου Φιλώτα Δήμου Αμυνταίου. Κλείσιμο δρόμου και τη Δευτέρα

7 Δεκεμβρίου 2025
Τα Σέρβια άναψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους

Τα Σέρβια άναψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους

7 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Κανονικά η κυκλοφορία στο Βελβεντό

7 Δεκεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

7 Δεκεμβρίου 2025
Γρεβενά: Συνέλαβαν 53χρονο αλλοδαπό απατεώνα

Γρεβενά: Συνέλαβαν 53χρονο αλλοδαπό απατεώνα

7 Δεκεμβρίου 2025
Σκύλος

Νεκρό αγοράκι 2 ετών: Έπαιζε με το πίτμπουλ στην αυλή – Πώς έγινε η τραγωδία

7 Δεκεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Στηρίζουμε τα τοπικά ΚΤΕΛ ενάντια στον αιφνίδιο “θάνατο” αποκλεισμού από τους διαγωνισμούς, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση

7 Δεκεμβρίου 2025

Κατολίσθηση στο Βελβεντό, απαγόρευση κυκλοφορίας

7 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης:Αναβολή πρωταθλημάτων Α΄ και Β΄ Κατηγορίας για το Σαββατοκύριακο

6 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Εγνατία Οδός: Που απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

6 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών μας

6 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λήψη διαχειριστικών μέτρων & ενεργειών για τα περιστατικά εμφάνισης λύκων σε κατοικημένες περιοχές

sierafm by sierafm
23 Οκτωβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΛΥΚΟΣ
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε άμεση ετοιμότητα και εγρήγορση τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται σε περιστατικά προσέγγισης άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές, μετά την καταγραφή περιστατικών εμφάνισης λύκων σε περιοχές της πόλης της Κοζάνης καθώς και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Για την αξιολόγηση των περιστατικών και τη διαχείριση του φαινομένου, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τις προηγούμενες μέρες στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπροσώπων του Δήμου Κοζάνης, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΛΓΑ Κοζάνης, και της ΚΟΜΑΘ.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις καταγγελίες, όλα τα περιστατικά εμφάνισης λύκων όπως στην περιοχή της εκκλησίας «Παναγίας Φανερωμένης,» στην Ε.Ο. προς τη Δ.Κ. Κρόκου, στην περιοχή «Παναγία» Κοζάνης καθώς και της καταγγελίας κτηνοτρόφου προς το Δασαρχείο Κοζάνης, για επίθεση λύκων στο κοπάδι του και της εναπόθεσης από πολίτη μεγάλης μάζας υπολειμμάτων ζωικής προέλευσης σε συγκεκριμένη περιοχή, προσελκύοντας έτσι τους λύκους.

Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ζεύγος λύκων το οποίο δρα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Κοζάνης και πιθανόν πρόκειται για την οικογένεια λύκων που είχε εντοπιστεί και πέρυσι στην περιοχή Κοζάνης-Λευκόβρυσης, η οποία είχε μεν απομακρυνθεί αλλά λόγω της εξοικείωσης με τον περιβάλλοντα χώρο και την εξεύρεση τροφής, ξαναεπέστρεψε.

Υπογραμμίστηκε ότι ως φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζονται άγρια ζώα κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθώς η επιδίωξη τροφής σε ανθρώπινα περιβάλλοντα είτε με τη συλλογή τροφής από απορρίμματα, είτε οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων, ευνοούν την εμφάνιση και παραμονή τους σε μια περιοχή.

Συχνά η ανοχή των λύκων στις ανθρώπινες δραστηριότητες και υποδομές και η εξοικείωση τους με τον άνθρωπο, έγκειται στις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις/προσεγγίσεις με ανθρώπους χωρίς να έχει προκύψει κάποιο αρνητικό ερέθισμα και στην ανεύρεση εύκολης τροφής.

Για τη δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος και την εξάλειψη της δυνατότητας περαιτέρω φωλεοποίησης της οικογένειας των λύκων στην περιοχή, αποφασίστηκαν μια σειρά μέτρων και ενεργειών με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και φορέων, όπως η εξάλειψη εστιών παροχής εύκολης τροφής με την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων και το συχνό πλύσιμο των κάδων στην περιοχή όπου έχει παρατηρηθεί κίνηση ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα, η σωστή ενημέρωση των πολιτών από το Δήμο Κοζάνης προς την κατεύθυνση προσεκτικής συλλογής και αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων, την απομάκρυνση τυχόν ανθρωπογενών τροφικών πηγών για τους λύκους, τον περιορισμό των κατοικίδιων ζώων ή των οικόσιτων εντός αποτελεσματικής περίφραξης κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και την αποφυγή προσέγγισης του ζώου χωρίς λόγο.

Για την καταγραφή των κινήσεων των λύκων και την παρακολούθηση της περιοχής, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μέσα από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Καστοριάς του «Αρκτούρου» και τη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, για την παροχή επιπλέον αξιόπιστων πληροφοριών για τη συμπεριφορά τους.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης θα προβεί στην ενημέρωση των κτηνοτρόφων ώστε να προβαίνουν στην ενδεδειγμένη διαχείριση των νεκρών ζώων ή άλλων ζωικών υπολειμμάτων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εύκολη πηγή τροφής για τους λύκους.

Πολίτες που ενδεχομένως εντοπίσουν πτώμα (πρόσφατο) σκύλου, γάτας ή λύκου να μην επιχειρήσουν να το αγγίξουν με γυμνά χέρια λόγω αυξημένης πιθανότητας μεταφοράς λύσσας αλλά να ειδοποιήσουν αμέσως το Κτηνιατρικό Εργαστήρι Κοζάνης.

Ως ιδιαίτερα σημαντική στη διαχείριση του φαινομένου κρίθηκε η συμβολή των κυνηγών, οι οποίοι σε περίπτωση που εντοπίσουν στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία λύκου, θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα  τις δασικές υπηρεσίες ή την Ελληνική Αστυνομία.

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ήδη προχωρήσει στην εντατικοποίηση των περιπολιών για την επιτήρηση της περιοχής καθώς και στην ενημέρωση των κατοίκων για τους τρόπους που πρέπει να συμπεριφέρονται σε περίπτωση αλληλεπίδρασης ανθρώπου-λύκου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι τόσο της Κοζάνης όσο και των άλλων περιοχών που παρατηρήθηκαν λύκοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης-αποφυγής προσέγγισης με τους λύκους, να μην προσπαθήσουν να τους πλησιάσουν για κανένα λόγο και σε περίπτωση που αντιληφθούν την παρουσία τους να ειδοποιήσουν αμέσως τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας  στο τηλ. 24610-95505 (αριθμός τηλεφώνου επιφυλακής) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Tags: ΛΥΚΟΣ
Previous Post

46χρονος έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας στα Γρεβενά

Next Post

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γ’ Εθνική: Πήρε το ντέρμπι η Κοζάνη
  • Μπλόκο Κόμβου Φιλώτα Δήμου Αμυνταίου. Κλείσιμο δρόμου και τη Δευτέρα
  • Τα Σέρβια άναψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους
  • Κανονικά η κυκλοφορία στο Βελβεντό
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr