ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης πάνω στο θέμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της αντιμετώπισης των φαινομένων ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας όλο το προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώνονται με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση του νερού αποκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής της. Η ΚΥΑ έρχεται να προστεθεί στην δρομολογούμενη απόφαση της κυβέρνησης για συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α.
Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ, είτε σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές στην κατεύθυνση παραπέρα εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες και έργα, καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Κρύβεται συνειδητά η πραγματική αιτία όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το νερό, το σχεδιασμό και τα έργα υποδομής που σχετίζονται με αυτό, που δεν είναι άλλη από την αντιλαϊκή πολιτική στη διαχείρισή του, που γίνεται με κριτήριο το κέρδος και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών και κτηνοτρόφων, του λαού.
Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, στους σιδηρόδρομους, στην ενέργεια και τώρα στο νερό.
Τεράστιες ευθύνες έχουν επίσης και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στήριξαν αυτές τις πολιτικές και εφαρμόζουν το χαράτσωμα του λαού και την εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών αναγκών, καλλιεργώντας παράλληλα εφησυχασμό για να διευκολύνουν κυβερνητικές επιλογές προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. ΛΈΝΕ ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΣ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΑΦΗΣΤΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ.. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΜΠΙΖΝΑ Προτείνουν μια διαφορετική αντιλαϊκή διαχείριση.
Παρόλο που τόσο η περιοχή μας, όσο και η χώρα ολόκληρη, έχει διαθέσιμες ποσότητες νερού που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας, η ανορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την συγκέντρωση, διοχέτευση και κατανομή του νερού, για ύδρευση και άρδευση δημιουργεί ξανά και ξανά τα ίδια προβλήματα. Το διάστημα που μας πέρασε γίναμε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών τόσο στις τοπικές κοινότητες όσο και στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Πτολεμαΐδας. Επανειλημμένες βλάβες και διακοπές νερού στο δίκτυο ύδρευσης, η ύπαρξη ενός δικτύου ύδρευσης που σε μεγάλο ποσοστό είναι κατασκευασμένο από ακατάλληλα υλικά-αμιαντοσωλήνες που έχει πλέον απαγορευτεί η χρήση του, παράπονα από τους δημότες για την ποιότητα του πόσιμου νερού, χωριά που μένουν χωρίς νερό το καλοκαίρι κλπ.
Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις που προχωρούν με fast track διαδικασίες, που δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην πολεμική βιομηχανία και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που δολοφονούν τους λαούς απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, ψάχνουν για δικαιολογίες που μια σειρά απαραίτητων έργων δεν προχωράνε εδώ και δεκαετίες, ενώ η αναβάθμιση των δικτύων και υποδομών δεν χρηματοδοτούνται.
Για εμάς η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μόνο σε αυτό το έδαφος όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Εορδαίας να παλέψει και να διεκδικήσει:
- Καμία συγχώνευση ΔΕΥΑ.
- Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Αποκλειστικά κρατική διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να μη θιχτούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ήδη εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.
- Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος.
- Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, των αναγκαίων τεχνικών έργων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους.
- Εξασφάλιση σε όλα τα χωριά του νομού νερού για τις ανάγκες κατοίκων, των αγροτών και κτηνοτρόφων.