Ο λαός μας, οι δημότες του δήμου μας, συνεχίζουν να υφίστανται μια πολιτική η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νερό ως εμπορεύσιμο είδος, εδώ και 32 χρόνια.
Η επιβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους στα τιμολόγια κατανάλωσης του νερού πηγάζει από το ν. 1069/80. Τότε ξεκίνησε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε δημοτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη «δίκαιη» οδηγία τη ΕΕ και, υποθετικά, θα ίσχυε για μια δεκαετία, αλλά η παράταση συνεχίζεται. Η επιβάρυνση του ειδικού τέλους με ΦΠΑ 24% (όπως πάγιο και το τέλος αποχέτευσης) και το 13% στην τιμή του νερού καταλήγουν στην πληρωμή του νερού ως χρυσάφι! Οι ΔΕΥΑ μετατρέπονται πλήρως σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις που το βάρος της συντήρησης του εκσυγχρονισμού και της όποιας ανάπτυξης νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας το σηκώνουν, σχεδόν αποκλειστικά, οι τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών). Έτσι δικαίως αποκαλούν το νερό, νεράκι!
Πρόσφατα ψηφίστηκε και καινούργιος νόμος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ με την οποία το κόστος διαχείρισης του νερού μετατίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά. Νομοθετήθηκε νέο χαράτσι, το επονομαζόμενο «Περιβαλλοντικό Τέλος», το οποίο επιβάλλεται αυθαίρετα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, για δήθεν κατασκευή έργων που απαιτούνται, σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης των νερών, όταν για δεκαετίες ολόκληρες, σχεδόν, κανένα έργο δεν κατασκευάστηκε για διαχείριση και ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων. Οι ΔΕΥΑ γίνονται φοροεισπράκτορες που καταθέτουν αυτό το τέλος στο «πράσινο Ταμείο» συμπληρώνοντας έτσι τη φοροληστεία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων του λαού μας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι μηδενική και έργα αυτόνομα ύδρευσης και αποχέτευσης, όμβριων και αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Συνεχίζεται η «επιδότηση» της ΔΕΗ-ΑΕ από τις ΔΕΥΑ, δηλαδή, από τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την τιμολόγηση των καταναλώσεων με το οικιακό τιμολόγιο.
Η ΔΕΥΑΚ οδηγήθηκε με ευθύνη, φυσικά και των δημοτικών αρχών, προηγούμενων και της τωρινών, να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, ως ΑΕ, «ξεχνώντας» και πάλι τον κοινωφελή χαρακτήρα της. Έτσι δεν σταματάει ο προϋπολογισμός της να συνοδεύει τις αντιλαϊκές εντολές του κεντρικού κράτους, της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των χθεσινών, μέσα στο ανυπόφορο, για το λαό, (πολιτικό) κλίμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και του δρόμου της «δίκαιης ανάπτυξης» στη συνέχεια.
Η ΔΕΥΑΚ, παρόλο που διαχειρίζεται ένα πρώτιστο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το νερό, δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική με ευθύνη και της σημερινής δημόσιας αρχής αφού συνεπάγεται, στο όνομα του εφικτού και του ρεαλισμού, με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Φυσικά γνωρίζουμε τους περιορισμούς, όπως:
• Την παντελή έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και την αντιμετώπιση των ΔΕΥΑ ως επιχειρήσεων που φέρουν σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων και στοχεύουν στη διάλυση των υπηρεσιών των δήμων, ώστε να παραδοθούν, ως φιλέτα, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
• Την φορολόγησή τους με 23%, θεωρώντας τις ΔΕΥΑ Εμπορικές Επιχειρήσεις.
• Την δραστική μείωση του μόνιμου προσωπικού.
• Την πληθώρα των αντιλαϊκών νόμων για τις ΔΕΥΑ από το 1980 μέχρι το 2017.
Όλα τα παραπάνω φρενάρουν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με την επαρκέστατη, φθηνή και ποιοτική παροχή του κοινωνικού αγαθού, δηλαδή του νερού, αλλά και την υλοποίηση των απαραίτητων και σύγχρονων τεχνικών έργων, τόσο στις τοπικές κοινότητες, όσο και στην ΔΕ των δήμων Κοζάνης.
Ωστόσο δεν προσφεύγουμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση στην εύκολη λύση της αποδοχής αυτής της κατάστασης, της προσαρμογής και στην ουσία της υποταγής στις οικονομικές συνθήκες, στις προσχηματικές διαβουλεύσεις, στα ευχολόγια, στις “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” περί βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΚ και αποφυγή ιδιωτικοποίησής της, στις συνεχείς επικλήσεις ευρωπαϊκών οδηγιών, στις εφαρμογές των άδικων νόμων, στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και ψευδαισθήσεων, σε φιλολαϊκούς δήθεν σχεδιασμούς ταυτιζόμενους με ανάλογους κυβερνητικούς, σε λαϊκισμούς και προεκλογικές σκοπιμότητες… και στην αποφυγή των αγωνιστικών διεκδικήσεων-συγκρούσεων όπως πράττει και η σημερινή δημοτική Αρχή.
Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε σκέψεις και θέσεις της Δ/νσης ΔΕΥΑΚ, στο όνομα της ισότητας, την αύξηση της τιμής του νερού σε Τοπικές Κοινότητες. Για όλους αυτούς τους λόγους που αναπτύξαμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση, με την ίδια συνέπεια όλων των προηγούμενων ετών, έτσι και σήμερα, καταψηφίζουμε την διατήρηση του ειδικού τέλους του 80%, προτείνοντας, “εδώ και τώρα” την άμεση κατάργησή του.
Η Δημοτική Αρχή δεν εξαντλεί ότι περιθώρια υπάρχουν , ώστε να παραχθούν ελαφρύνσεις με ουσιαστική μείωση της τιμής του νερού, αλλά και την έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων, σύγχρονων και αναγκαίων τεχνικών έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, ώστε να παρέχεται άφθονο και άριστης ποιότητας νερό στους πολίτες του δήμου μας. Ειδικά για τις κατηγορίες των αδύναμων οικονομικά καταναλωτών του δήμου μας, των ενταγμένων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο Ύδρευσης, που για το 2017 ελάχιστοι ωφελήθηκαν (περίπου 150) !! θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει και μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο ο αριθμός της αλλάζοντας τα κριτήρια εισοδήματος και εντάσσοντας και άλλες κατηγορίες ατόμων, αλλά και να μειωθούν πιο πολύ η τιμή του νερού και του πάγιου , τόσο για τους καταναλωτές της Κοζάνης, όσο και των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων, αλλά με την έγκαιρη ενημέρωσή τους . Η βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου θα πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να ελαφρυνθούν η να απαλλαγούν πολύ περισσότερες οικογένειες. Κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς νερό και να ενισχυθεί η πολιτική του διακανονισμού.
Εδώ καλείται η κυβέρνηση να δείξει την ευαισθησία της για τους εξαθλιωμένους της πολιτικής της και να επιδοτήσει τις ΔΕΥΑ, όπως επιδοτεί τη ΔΕΗ-ΑΕ για την απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης των δικαιούχων του ΚΕΑ.
Στην κυρίαρχη λογική που βλέπει τη λαϊκή ανάγκη για νερό, είτε ως κόστος, είτε ως πεδίο κερδοφορίας και συμπίπτει με τη λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των αστικών κομμάτων, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, η δική μας λογική είναι εκ δια μέτρου αντίθετη.
Αντιμετωπίζουμε τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό ανάπτυξης, την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή, μόνο, η ανάπτυξη μπορεί να είναι φιλολαϊκή, να αξιοποιεί τις δυνατότητες του τόπου μας, να δώσει διέξοδο, ιδιαίτερα, στην νεολαία από την ανεργία, να είναι το νερό, πραγματικά, κοινωνικό αγαθό. Αυτή η γραμμή ανάπτυξης είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από τν ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Με την κοινωνικοποίηση των συγκεκριμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.
Παράλληλα θα αγωνιστούμε μαζί με το λαό του δήμου, αισιοδοξώντας ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία του, μέσα οπό την εμπειρία του θα ορθώσει το ανάστημά του για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τα παρακάτω:
• Την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων και σύγχρονων τεχνολογιών των τεχνικών έργων εξασφάλισης της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του φθηνού και άριστης ποιότητας του δημοσίου-κοινωνικού αγαθού, του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
• Χρηματοδότηση για την κατασκευή ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας από εθνικούς και κοινωνικούς πόρους.
• Την πρόσληψη του αναγκαίου και μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και σύγχρονα μισθολογικά δικαιώματα.
• Την κατάργηση του ειδικού τέλους του 80%, του ΦΠΑ, και των παγίων ύδρευσης και αποχέτευσης.
• Αύξηση δημοτικών τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους της περιοχής μας ( τράπεζες,, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. )
• Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και ειδικά σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
• Μειωμένο Τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ και διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της τιμολόγησης του νερού σε κατηγορίες που εντάσσονται στο μειωμένο τιμολόγιο.
Έτσι συγχαίρουμε τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων της Κοζάνης και τους αγωνιζόμενους Συνταξιούχους που παρευρίσκονται σήμερα στο χώρο συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου που διεκδικούν και απαιτούν την κατάργηση του ειδικού τέλους του 80%.
Κοζάνη 16.3.2018