Για την «λεγιονέλλωση» ή «νόσο των κλιματιστικών» ή «νόσος των λεγεωνάριων» μίλησε σήμερα ο καθηγητής παθολόγος – λοιμωξιολόγος. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ξεκαθαρίζοντας κάποια πράγματα, τώρα ειδικά που τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ εξαιτίας του καύσωνα.
Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας η οποία προκαλείται από το βακτήριο λεγιονέλλα, με τον ασθενή να παρουσιάζει υψηλό πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα.
«Είναι παλιά ιστορία που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, τότε για πρώτη φορά έγινε η διάγνωση αυτής της νόσου και η αιτία της βρέθηκε», είπε αρχικά μιλώντας στο Action24 o Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει: «να καταρρίψουμε ένα μύθο που υπάρχει ότι σχετίζεται με τα κλιματιστικά. Αυτά τα κοινά κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας δεν σχετίζονται με τη νόσο των λεγεωνάριων».
Τόνισε πως: «προκαλείται από στάσιμα νερά και από κλιματιστικά παλαιού τύπου τα οποία ήταν υδρόψυκτα και είναι κεντρικά, κλιματίζουν δηλαδή ολόκληρο το κτίριο. Τώρα πλέον ελάχιστα κτίρια έχουν τέτοιου τύπου κλιματιστικό, καθώς χρησιμοποιούν αερόψυκτο σύστημα, όπου εκεί δεν υπάρχει θέμα».
Στη συνέχεια ανέφερε πως «θέμα υπάρχει με τη στασιμότητα του νερού σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα στο δίκτυο του νερού, όταν παραμένει για μήνες το νερό μέσα στις σωληνώσεις. Εκεί μπορεί να αναπτυχθεί το βακτήριο και όταν πάμε εμείς να ανοίξουμε τη βρύση και δεν την αφήσουμε να τρέξει αρκετά, για να ξεπλυθεί ο σωλήνας, εκεί μπορεί να υπάρξει ζήτημα».
Αναφορικά με τις ιδιότητες του βακτηρίου ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως: «προκαλεί μια μορφή πνευμονίας, η οποία μοιάζει πολύ με τις πνευμονίες της κοινότητας, έχει δηλαδή υψηλό πυρετό, βήχα, πόνος στον θώρακα κ.α.», ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει να απευθυνθούμε οπωσδήποτε σε γιατρό αφού δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 20 με 30 περιστατικά. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα», είπε κλείνοντας ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Πηγή: Newsbeast.gr