Εσείς το ξέρετε πως η πνευματική σας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και το έντερό σας; Η υπερβολική ανησυχία, και το άγχος ή η αγωνία μπορούν ν’ αυξήσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος και τη βλάβη του πεπτικού βλεννογόνου.
Η λειτουργική δυσπεψία είναι μια ασθένεια η οποία πρακτικά προκαλείται από το άγχος ή την αγωνία, επηρεάζει το στομάχι και προκαλεί φλεγμονή στον πεπτικό βλεννογόνο. Έχει χαρακτηριστεί ως μια πολύ κοινή συναισθηματική διαταραχή που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και προκαλεί συμπτώματα όπως καούρα, ναυτία, ή στομαχόπονο.
Η λειτουργική δυσπεψία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται απότομα και είναι έντονη. Όμως, η χρόνια γαστρίτιδα μπορεί να διαρκέσει χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί.
Μια λιγότερο συχνή μορφή αυτής της ασθένειας είναι η διαβρωτική γαστρίτιδα, και γενικά δεν προκαλεί μεγάλη φλεγμονή, αλλά μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και έλκη στα τοιχώματα του στομάχου.
Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως μια μόλυνση, άγχος, τραυματισμό ή διαταραχές του ανοσοποιητικού. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το συναισθηματικό άγχος και η κατάθλιψη ίσως επηρεάζουν την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών όπως είναι και η λειτουργική δυσπεψία.
Ευτυχώς, τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ορισμένες φυσικές θεραπείες.
Λειτουργική δυσπεψία – Αιτίες
Η λειτουργική δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε από τους ακόλουθους παράγοντες:
- Άγχος
- Αγωνία
- Νευρικότητα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Εμετό
- Μολύνσεις που έχουν προκληθεί από αλλεργίες ή ιούς
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Φτωχή διατροφή
Ωστόσο, πέραν από τα παραπάνω, η λειτουργική δυσπεψία εμφανίζεται κυρίως εξαιτίας ενός βακτηρίου που ονομάζεται Ελικοβακτήριο του πυλωρού, η οποία αυξάνεται με τα συμπτώματα που αναφέραμε προηγουμένως. Επίσης, αν κατακλύζεστε από την καθημερινή σας ρουτίνα, μαζί με τις οικογενειακές ευθύνες μπορεί να χειροτερέψετε την κατάσταση.
Αυτό το βακτήριο ζει σε ποσοστό 60 με 80% στα ανθρώπινα στομάχια. Συνήθως είναι ασυμπτωματικό αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον προστατευτικό πεπτικό βλεννογόνο.
Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας;
Τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας ίσως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάμεσα στα πιο κοινά είναι:
- Εμετός
- Μαύρα κόπρανα
- Αίσθημα καύσου στο στομάχι
- Απώλεια όρεξης
- Κοιλιακός πόνος
- Βαρυστομαχιά
- Ναυτία
- Ανήσυχο στομάχι
- Καούρα
«Η καλή υγεία είναι κάτι που δεν αγοράζεται. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος αποταμιευτικός λογαριασμός.»
– Anne Wilson Schaef –
Αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας
Για ν’ αντιμετωπίσετε αυτή την ασθένεια, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ελαφριά και υγιεινή διατροφή ώστε να βοηθήσετε τη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβετε λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, σούπες, ρύζι και πολύ νερό, ανάμεσα σε άλλα, στα γεύματά σας.
Ταυτόχρονα, η συναισθηματική σταθερότητα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας. Το γεγονός ότι διατηρείτε μια πνευματική ισορροπία βοηθά το σώμα να συντηρείται και έτσι σώμα και πνεύμα θα βρίσκονται σε αρμονία και θα λειτουργούν υγιεινά.
Γι’ αυτό, θα πρέπει να μάθετε, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζεστε το άγχος επειδή μπορεί να είναι υπεύθυνο για την αύξηση της παραγωγής γαστρικού οξέος και να προκαλέσει βλάβη στη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου. Αντιθέτως, η άσκηση αποτελεί την καλύτερη λύση για την εξάλειψη του άγχους και τη διέγερση της παραγωγής ορμονών.
Επιπλέον, σας προτείνουμε να περιορίσετε την κατανάλωση αναλγητικών. Αν υποφέρετε από επεισόδια λειτουργικής δυσπεψίας και παίρνετε φάρμακα, ίσως να έχετε μια προσωρινή ανακούφιση. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε κατευθείαν κάποιον ειδικό, επειδή μπορεί να σας γράψει κάτι αποτελεσματικότερο για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τις εκκρίσεις οξέος και την προστασία του βλεννογόνου.
Λειτουργική δυσπεψία – Θεραπείες
Στο σπίτι, το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγχετε τη διατροφή σας και ν’ απαλλαγείτε από το άγχος.
Να θυμάστε ότι το φαγητό παίζει πάντα ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Όχι μόνο αποτρέπει την αναστάτωση του στομάχου βραχυπρόθεσμα, αλλά θα προστατεύσει και το πεπτικό σύστημα μακροπρόθεσμα. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφών, όξινων τροφών, γαλακτοκομικών προϊόντων, και ζαχαρωδών ή πικάντικων φαγητών.
Σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε τροφές με προβιοτικά επειδή μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να διεγείρουν την τακτική κίνηση του εντέρου. Αυτά τα συμπληρώματα τοποθετούν καλά βακτήρια στην πεπτική οδό, τα οποία βοηθούν στην αναστολή της εξάπλωσης του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού.
- Επίσης, όπως δείχνουν οι έρευνες, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μέλι, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, βοηθά στη σημαντική μείωση της παρουσίας του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού στην πεπτική οδό.
- Μπορείτε να δοκιμάσετε και μια γεμάτη κουταλιά μαγειρικής σόδας (9 γρ.) καθώς βοηθά να τερματίσετε την καούρα που προκαλείται από τη λειτουργική δυσπεψία.
- Η αλόη βέρα είναι ένα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από την καούρα, αλλά συνεισφέρει και στη μείωση των επιπτώσεων της λειτουργικής δυσπεψίας.
- Τα αιθέρια έλαια, όπως μέντα ή τζίντζερ, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο στομάχι.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή και να χειροτερέψει τη λειτουργική δυσπεψία. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις αλλαγές στον τρόπο ζωή σας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας. Το πιθανότερο είναι αν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, να τρώτε υγιεινά, και να κοιμάστε καλά, να νιώσετε πολύ καλύτερα.
Πηγή:meygeia.gr