Καθώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης γίνονται όλο και πιο μακροπρόθεσμες, η λειψυδρία αναμένεται να γίνει εντονότερη απειλή στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η χώρα μας προβλέπεται να ανεβάσει την κατά κεφαλή χρήση ύδατος από τα 1000 κυβικά μέτρα (ήδη υπερβολικά υψηλή) στα 1200, μέχρι το 2050. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πως η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των 25 κρατών παγκοσμίως, που αναμένεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν λειψυδρία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση της συγκεκριμένης λίστας, την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται «στα κόκκινα»: Στο νούμερο 2 της κατάταξης, πίσω μόνο από το Μπαχρέιν.
Η λίστα αυτή των χωρών που κινδυνεύουν με λειψυδρία προέκυψε από έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Πόρων (WRI), ανάλυση της οποίας δημοσιεύθηκε στη Washington Post.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αυξανόμενος πληθυσμός και η άνοδος της θερμοκρασίας θα επιβαρύνουν τα αποθέματα γλυκού νερού στον κόσμο, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο το διαθέσιμο νερό για πόση, μπάνιο και καλλιέργεια τροφίμων.
Η ανάλυση δείχνει ότι έως το 2050, επιπλέον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν σε άνυδρες περιοχές και περιοχές με υψηλό «υδατικό στρες», όπου καταναλώνεται τουλάχιστον το 40% της παροχής ανανεώσιμου νερού κάθε χρόνο. Τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού –3,3 δισεκατομμύρια συνολικά άνθρωποι– ζουν σήμερα σε τέτοιες περιοχές. Το «υδατικό στρες» είναι ένα μέτρο της ζήτησης για τη διαθέσιμη παροχή νερού μιας περιοχής. Η υψηλότερη βαθμολογία στον κατάλογο σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι ανταγωνίζονται για το νερό – και η περιοχή τους βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε μια μελλοντική λειψυδρία.
Πηγή: cnn.gr