Κακόβουλο λογισμικό «χρέωσε» 21.100.000 smartphones σε όλο τον πλανήτη
Ενα κακόβουλο λογισμικό Android, που θυμίζει Λερναία Υδρα και προκάλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο χτύπημα που έπληξε ποτέ την Google, εντόπισαν ερευνητές της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Check Point. Το Expensive Wall, όπως ονομάστηκε -αφού τον τελευταίο καιρό κατά κύριο λόγο «κρυβόταν» σε εφαρμογές με ταπετσαρίες οθόνης στο Google Play-, μέχρι σήμερα έχει μολύνει 21.100.000 συσκευές!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω λογισμικό έστελνε ψευδή μηνύματα κειμένου και χρέωνε τα θύματα για υπηρεσίες που δεν είχαν αγοράσει. Κατά το πρόσφατο «χτύπημα», το Expensive Wall μόλυνε τουλάχιστον 50 εφαρμογές οι οποίες κατεβάστηκαν από τους χρήστες του Google Play 4.200.000 φορές.
Η Check Point, μάλιστα, ενημέρωσε στις 7 Αυγούστου την Google για τη δράση του λογισμικού και η εταιρία-κολοσσός της τεχνολογίας κατέβασε από το Play όλες τις μολυσμένες εφαρμογές. Ωστόσο, ελάχιστες ημέρες μετά, μέσω διαφορετικών εφαρμογών, το Expensive Wall κατάφερε να μολύνει ακόμα 5.000 συσκευές μέχρι να γίνει αντιληπτό τέσσερις μέρες μετά και να αντιμετωπιστεί εκ νέου.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους, υπό την ονομασία Expensive Wall βρίσκεται στην πραγματικότητα μια οικογένεια κακόβουλων λογισμικών, καθένα από τα οποία είναι έτοιμο να «χτυπήσει» τα τηλέφωνα και τις άλλες έξυπνες συσκευές των χρηστών, όταν το προηγούμενο εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται.
Το προηγούμενο «χτύπημα» του Expensive Wall είχε ανιχνευτεί από τη McAffee τον Ιανουάριο και τότε κρυβόταν σε εφαρμογές σχετικές με τη λήψη φωτογραφιών. Συνολικά, από τότε μέχρι σήμερα, από το συγκεκριμένο λογισμικό την πάτησαν συνολικά 21.100.000 άνθρωποι!
Η Google ανέλαβε δράση και εξαφάνισε άμεσα από το διαδικτυακό κατάστημά της όλες τις μολυσμένες εφαρμογές, ωστόσο τόσο η εταιρία όσο και η Check Point δεν μπορούν ακόμα να υπολογίσουν πόσα χρήματα απέσπασαν οι χάκερ από την απάτη, ώστε να γνωρίζουν την πλήρη έκταση της ζημιάς. Και παρότι δεν εξαπατήθηκαν όλοι όσοι κατέβασαν τις μολυσμένες ταπετσαρίες, αφού κάποιοι αντιλήφθηκαν την απάτη, η επικινδυνότητα του Expensive Wall δεν έγκειται στην απόσπαση μόνο χρημάτων αλλά και δεδομένων από τη συσκευή που μόλυνε.
Πηγή:www.dimokratianews.gr