Το ανώτατο δικαστήριο επέτρεψε στους γονείς ενός κοριτσιού, που έχασε τη ζωή του το 2012 όταν παρασύρθηκε από τρένο, την πρόσβαση στον λογαριασμό του στο Facebook. Οι κληρονόμοι ενός θανόντα στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε λογαριασμούς του στο Facebook, έκρινε χθες το ανώτατο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι ένας λογαριασμός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κληροδοτείται όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιστολές.
Το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε ότι οι γονείς μιας 15χρονης, η οποία παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από τρένο του υπογείου σιδηροδρόμου το 2012, μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης τους στο Facebook, τον οποίο η εταιρεία κλείδωσε για λόγους ιδιωτικότητας.
Οι γονείς του κοριτσιού ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό της για να διακριβώσουν αν ο θάνατός της οφείλεται σε ατύχημα ή ήταν αυτοκτονία. Το Facebook είχε μετατρέψει το προφίλ του κοριτσιού σε «memorial page» (δηλαδή, σελίδα στη μνήμη της), όπου η πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη δεν είναι δυνατή παρότι το περιεχόμενο παραμένει στους εξυπηρετητές δικτύου του Facebook.
Κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ της παροχής πλήρους πρόσβασης στους γονείς στα δεδομένα του λογαριασμού της κόρης τους, αλλά το Facebook είχε ασκήσει έφεση επί της απόφασης. Η υπόθεση αυτή έφερε αντιμέτωπους τον κολοσσό της Σίλικον Βάλεϊ με τους γονείς του κοριτσιού. Αρχικά οι γονείς είχαν ζητήσει την άδεια από το Facebook για πρόσβαση στο προφίλ της κόρης τους, αλλά όταν η εταιρεία αρνήθηκε το ζευγάρι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, κέρδισε πρωτόδικα την υπόθεση το 2015 αλλά το εφετείο του Βερολίνου την ανέτρεψε. Οι γονείς δεν επιδιώκουν μόνο να κλείσουν την υπόθεση για να αισθανθούν δικαίωση, αλλά, όπως προκύπτει και από τα δικαστικά έγγραφα, ελπίζουν οι πληροφορίες που περιέχονται στον λογαριασμό της κόρης τους να ξεκαθαρίσουν αν ο οδηγός του τρένου δικαιούται αποζημίωση, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση που προκύψει ότι ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία.
Οι γονείς υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του λογαριασμού της κόρης τους στο Facebook είναι το ίδιο νομικά με εκείνο ενός προσωπικού ημερολογίου ή επιστολών, που θα επιστρέφονταν στους οικείους κάποιου μετά τον θάνατό του, ακριβώς όπως η κληρονομιά.
Πηγή:aftodioikisi.gr