Ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που περιλαβάνει την θέσπιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά έναν κύκλο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην παιδεία. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα επί δικαίου, με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας παιδείας και τις ανάγκες για έρευνα, γνώση. Με λίγα λόγια την αναζήτηση της χειραφέτησης με στόχο την ελευθερία.
Για το νέο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας επιτυγχάνεται πλήρης και απόλυτη αναβάθμιση με τη δημιουργία 7 σχολών και 28 τμημάτων. Επίσης, δημιουργείται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με έδρα την Κοζάνη και 8 επιμέρους Ινστιτούτα.
Στην Π.Ε. Κοζάνης δημιουργούνται:
- Πενταετής Πολυτεχνική σχολή με 5 τμήματα, και έδρα την Κοζάνη.
- Σχολή Οικονομικών επιστημών με 5 τμήματα, και έδρα την Κοζάνη.
- Σχολή επιστημών Υγείας με 3 τμήματα, και έδρα την Πτολεμαΐδα.
- Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης με έδρα την Κοζάνη.
- Ινστιτούτο Βιβλίου και Βιβλιοθηκονομίας με έδρα την Κοζάνη.
- Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας με έδρα την Πτολεμαΐδα.
Επίσης προβλέπονται διετή Πανεπιστημιακά προγράμματα επαγγελματικής εκπαιδευσης.
Είναι ενδεικτικό του δημιουργικού κλίματος και της συνεννόησης με την ηγεσία του Υπουργείου και την Ακαδημαική κοινότητα, πως κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις του πολιτικού προσωπικού και της Ακαδημαικής κοινότητας για τα εξής:
- Δημιουργία ενός νέου Ινστιτούτου Βιβλίου και Βιλιοθηκονομίας στην Κοζάνη.
- Έναρξη από την νέα Ακαδημαική χρονιά του τμήματος εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα.
- Δημιουργία νέου τμήματος παραγωγής οπτικουακουστικών μέσων στην Κοζάνη από την μεθεπόμενη Ακαδημαική χρονιά.
Έχουμε επομένως, μια ενίσχυση της δυναμικής του Πανεπιστημίου Δ.Μ., όχι απλά πάνω από τη συνήθη πρακτική αλλά και πέρα από κάθε προσδοκία. Επιτυγχάνουμε μια τόσο σημαντική δομή ακριβώς διότι στοχεύουμε να εξυπηρετήσουμε δύο στρατηγικούς στόχους.
Ο πρώτος είναι ότι η δυτική Μακεδονία έχει υψηλή γεωπολιτική αξία και μέσω αυτής της διαδικασίας βγαίνει από την απομόνωση, ώστε να ανακτά όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Δεύτερος είναι η προοπτική για μια δίκαιη μετάβαση από την οικονομία της λιγνιτικής παραγωγής (που συρικνώνεται) σε μια νέα οικονομία με επίκεντρο τη γνώση και στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη. Γεγονός που απαιτεί αυξημένη αίσθηση ευθύνης για την περιοχή μας. Την οποία και αναλάβαμε γιατί αν δεν είμαστε εμείς, τότε ποιοι;
Το νέο πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο μας, πράγματι βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας ανορθωτικής προσπάθειας για τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.
Η επιτυχία της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας ώστε να καταφέρουμε να δικαιώσουμε το πεπρωμένο μας.
Μίμης Δημητριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης