• Latest

Μακεδονικό: Τι θα γίνει με τα ελληνικά προϊόντα – κίνδυνοι μετά τη συμφωνία

22 Ιουνίου 2018
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Και τώρα οι δυό τους. Κοίλα και Μακεδονικός για το πρωτάθλημα

25 Απριλίου 2026
Πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο. Βίντεο

Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου 1 και 2 Μαΐου 2026

25 Απριλίου 2026
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις συνέχεια ανοιχτό το WiFi στο κινητό

25 Απριλίου 2026
Έρχονται φωτοβολταϊκά μπαλκονιού με κόστος έως 1.000 ευρώ

Έρχονται φωτοβολταϊκά μπαλκονιού με κόστος έως 1.000 ευρώ

25 Απριλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Χειροπέδες σε διαιτητή Taekwondo – Ζητούσε 1.000 ευρώ από κάθε αθλητή για να «στήνει» αγώνες

25 Απριλίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Καθαρισμός οικοπέδων: Υποχρεώσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

25 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άνδρας επιτέθηκε στην 81χρονη γειτόνισσά του, επειδή τον ενοχλούσαν μυρωδιές από το σπίτι της

25 Απριλίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Αναστάτωση σε σχολείο: 16χρονη απειλούσε με σουγιά συμμαθήτριές της

25 Απριλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Στη Βουλή το αδιέξοδο των 120 γουνοποιών που δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα στήριξης»

Πόλεμος ξανά για τη γούνα

25 Απριλίου 2026
Βλάστη: Στι εκδηλώσεις του Αγίου Μάρκου ο Μητροπολίτης Αθανάσιος. Παρων ο Βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

Βλάστη: Στι εκδηλώσεις του Αγίου Μάρκου ο Μητροπολίτης Αθανάσιος. Παρων ο Βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

25 Απριλίου 2026
Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών

Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών

25 Απριλίου 2026
Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)

Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)

24 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μακεδονικό: Τι θα γίνει με τα ελληνικά προϊόντα – κίνδυνοι μετά τη συμφωνία

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όνομα Μακεδονία δεν αναφέρεται απλώς σε μια γεωγραφική έκταση αλλά και σε μια μακραίωνη ιστορία και ως τέτοιο μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερο κύρος και αναγνωρισιμότητα σε ένα προϊόν.

Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα έχουν επενδύσει σε τέτοιες εμπορικές ονομασίες και ανησυχούν ότι μέσα από τη διαδικασία της συμφωνίας οι βόρειοι γείτονές μας θα διεκδικήσουν και αυτοί τα οφέλη από την ταυτότητα «μακεδονικός».

Η ανησυχία επιτείνεται και από συγκεκριμένη παράγραφο της συμφωνίας όπου ρητά αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Παραχωρήσεις

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν έτσι ότι μέσα από την όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες θα υπάρξουν αναγκαστικά σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά ως προς τη χρήση των ενδείξεων «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός».
Τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το ζήτημα έκρουσε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μιλώντας στο Export Summit VI που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) υποστήριξε ότι η υπόθεση των εμπορικών σημάτων των μακεδονικών εταιρειών, με τη χρήση του «μακεδονικός», μπορεί να εξελιχθεί σε «εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη», ενώ υπογράμμισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την Μακεδονία μας, τον τουρισμό μας, τις μακεδονικές επιχειρήσεις, τα μακεδονικά προϊόντα που είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικά προϊόντα».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, να μπούμε στις διαδικασίες πιστοποίησης και κατοχύρωσης των σημάτων επιχειρήσεων και προϊόντων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις συγκεκριμένες διαδικασίες, που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επεσήμανε μάλιστα ότι τόνισε ότι οι στην Ελλάδα για εσωτερική χρήση έχουμε 64 κατοχυρώσεις σημάτων και προϊόντων από μακεδονικές επιχειρήσεις, δέκα για ευρωπαϊκή χρήση και καμία για διεθνή, όταν όπως επισήμανε ο ίδιος, στην πΓΔΜ τα αντίστοιχα νούμερα αφορούν σε 137 για εσωτερική χρήση, καμία για την Ευρώπη και δύο για διεθνή.

Οι δύο διαστάσεις

Ως προς την ουσία του ζητήματος υπάρχουν δύο διαστάσεις. Από τη μια, το καθεστώς της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, από την άλλη τα εμπορικά σήματα. Ως προς το πρώτο ζήτημα η ονομασία «Μακεδονικός» έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους από την Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία (Υ.Α. Αριθ. 110822 – ΦΕΚ 87Β/20.9.1932, Υ.Α Αριθ. 340576/1.9.1989 – ΦΕΚ 694/Β/15.9.1989) και την Κοινοτική Νομοθεσία (Κανονισμοί (ΕΚ): 1234/2007, 607/2009, 753/2002, 1234/2007, 491/2009, 2009/C 187/01). Η Ελληνική Προστατευόμενη Ένδειξη για τους οίνους «Μακεδονία» είναι κατοχυρωμένη στην επίσημη Κοινοτική βάση e-bacchus. Χρησιμοποιείται μόνο για ελληνικούς οίνους που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και από συγκεκριμένες ποικιλίες οινοστάφυλων. Η κατοχύρωση αυτή αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και επεκτείνεται στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες. Γι’ αυτό το λόγο και μέχρι τώρα η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όποτε χρειάστηκε να πάρει θέση είναι πώς δεν μπορούν να κυκλοφορούν κρασιά από την πΓΔΜ με την ένδειξη «Μακεδονικός / Μακεδονία». Αντίστοιχη προστασία υπάρχει για τις επωνυμίες «Τσίπουρο Μακεδονίας» και «Ούζο Μακεδονίας».
Παρ’ όλα αυτά οι οινοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ η συμφωνία για την ΠΓΕ «Μακεδονία» είναι απροστάτευτη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Vaeni Νάουσα και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης υποστήριξε ότι «αν περάσει αυτή η συμφωνία θα καταστραφούμε», τονίζοντας ότι «αυτή την στιγμή 11 από τα 16 συνολικά κρασιά μας έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΓΕ Μακεδονία. Εξάγουμε σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τώρα θα έρθουν οι Σκοπιανοί και θα “κλέψουν” αγορές που κάναμε πολλά χρόνια για να τις κερδίσουμε. Οι Σκοπιανοί θα μπούνε σε αυτές τις αγορές με τα χαμηλά κόστη παραγωγής και τους μηδενικούς φόρους που έχουν και εμείς δεν θα έχουμε κανένα μέλλον».

Ως προς τα εμπορικά σήματα και ονόματα, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, μια που παρότι δεν μπορεί να υπάρξει μια καθολική διεκδίκηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς αυτή αφορά προϊόντα που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που τα συνδέουν με μια ορισμένη περιοχή και όχι απλώς προϊόντα που κατασκευάζονται σε μια περιοχή. Ωστόσο, είναι σαφές ότι χωρίς μια επιθετική προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν τη μαζική και έγκαιρη διεθνή κατοχύρωση εμπορικών σημάτων με τον προσδιορισμό «Μακεδονία / Μακεδονικός» αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με την προοπτική να χάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτός ο προσδιορισμός μπορεί να προσδώσει.

Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μια πλευρά της διαπραγμάτευσης που μπορεί να μην έχει τους «συμβολισμούς» τους οποίους έχουμε συνηθίσει να ασχολούμαστε σε σχέση με το «Μακεδονικό» (όνομα, ταυτότητα, ιστορία), αλλά στην πραγματικότητα έχει πολύ πιο άμεσο αντίκτυπο για πολλές επιχειρήσεις και για χιλιάδες παραγωγούς και εργαζομένους.

Πηγή:tanea.gr

Tags: ΖΑΕΦ
Previous Post

Έξι ενδιαφερόμενοι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Next Post

Οι The Coconaut Rockers στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Next Post
ΑΡΣΙΣ

Οι The Coconaut Rockers στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Και τώρα οι δυό τους. Κοίλα και Μακεδονικός για το πρωτάθλημα
  • Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου 1 και 2 Μαΐου 2026
  • Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις συνέχεια ανοιχτό το WiFi στο κινητό
  • Έρχονται φωτοβολταϊκά μπαλκονιού με κόστος έως 1.000 ευρώ
  • Χειροπέδες σε διαιτητή Taekwondo – Ζητούσε 1.000 ευρώ από κάθε αθλητή για να «στήνει» αγώνες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr