Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την υλοποίηση του εργοστασίου παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου σε περιοχή της χώρας μας.
Σε έναν εκ των πρωταγωνιστών στην τεχνολογία του «πράσινου» υδρογόνου θα εξελιχθεί η χώρα μας, μόλις υλοποιηθεί η μονάδα παραγωγής νέου τύπου κυψελών καυσίμου HT-PEM σε αγροτεμάχιο στην Κοζάνη.
Το έργο -υπό την ονομασία “Green HiPo”- θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διμερούς σύμπραξης μεταξύ της «ελληνικής καταγωγής», με έδρα τις ΗΠΑ, Advent Technologies και της γερμανικής BASF, με τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται το περασμένο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, η σύγχρονη βιομηχανική μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία στοχεύει στην ανάπτυξη κυψελών καυσίμου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας και μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αντίστοιχα.
Η Advent πιστεύει ότι οι νέου τύπου κυψέλες καυσίμου HT-PEM είναι μια ανώτερη επιλογή για την αεροπορία, τα βαρέα φορτηγά, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη θαλάσσια χρήση. Το Green HiPo έχει άξονα υλοποίησης την εξαετία και αναμένεται να δημιουργήσει 650 θέσεις εργασίας.
«Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει το συνδυασμό της τεχνογνωσίας της Advent σε συστήματα κυψελών καυσίμου με την τεχνογνωσία της BASF στην ανάπτυξη καταλυτών και μεμβρανών, δημιουργώντας μια ισχυρή συνέργεια που θα οδηγήσει σε νέες καινοτόμες λύσεις στη βιομηχανία κυψελών καυσίμου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies Δρ. Βασίλης Γρηγορίου.
Το Green HiPo αποτελεί ένα Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ – Important Project of Common European Interest, IPCEI), που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γρηγορίου, το 2023 τέθηκε αντιμέτωπο με καθυστερήσεις, αλλά πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πέρα από την ηλεκτροκίνηση, εστιάζει στη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών, καθώς είναι διαθέσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει περίπου το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας του τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας.
Tο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει την καθοριστική αρμοδιότητα της αδειοδότησης και λειτουργίας των πρατηρίων διάθεσης του καυσίμου, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να προχωρήσει η υδρογονοκίνηση στη χώρα μας.
Αναφορικά με την εταιρεία Advent, μέσα στο 2023 ξεκίνησε νέες -και σφυρηλάτησε ήδη υπάρχουσες – συνεργασίες με εταιρείες που πρωταγωνιστούν στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπως οι Airbus, οι Siemens Energy και οι Hyundai Motor Company.
πηγή:carandmotor.gr