Το πολύ μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν ακόμη 100 κωδικοί ΚΑΔ που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο της έβαλε και μπλόκο στις επιχειρήσεις που έσπευσαν να αλλάξουν κύριο ΚΑΔ για να ενταχθούν στα μέτρα. Με την διεύρυνση του καταλόγου, ο αριθμός των μισθωτών που δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ, θα φτάσει ακόμη και στα 1,8 εκατομμύρια.
Οι επαγγελματικοί κλάδοι που εντάσσονται στη λίστα με τους ΚΑΔ εντάσσονται στην αναστολή πληρωμών φόρων και δόσεις ρυθμίσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο, αναστολή των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως οι πρωτοβουλίες τον Απρίλιο θα είναι ακόμη πιο διευρυμένες, αφού αναγνώρισε ότι η κατάσταση τον επόμενο μήνα για την οικονομία θα είναι πιο δύσκολη από σήμερα. Ερωτηθείς για το εάν σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης για τους μακροχρόνιους ανέργους παρέπεμψε ουσιαστικά στο υπουργείο Εργασίας. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση» σημείωσε.
Παράλληλα η διεύρυνση των ΚΑΔ σημαίνει και επέκταση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μέσω της ένταξης περίπου 100 νέων κωδικών στις έκτακτες ρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τον μήνα Απρίλιο καθώς προέβλεψε ότι οι συνθήκες στην οικονομία για τον επόμενο μήνα θα είναι εξίσου άσχημες με τις τωρινές. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και αποφάσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.
Μπλόκο από την ΑΑΔΕ
Οι κύριοι ΚΑΔ που είχαν οι επιχειρήσεις στις 20 Μαρτίου και όχι όσοι άλλαξαν κύριο ΚΑΔ μετά από αυτή την ημερομηνία εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.
Με αφορμή ερωτήματα λογιστών -φοροτεχνικών, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων σχετικά με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που υπάγονται στην παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ΦΠΑ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα εξής:
Πρόκειται για τους ΚΑΔ, οι οποίοι ήταν κύριοι και ενεργοί στις 20 Μαρτίου 2020, όπως προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις 1053/2020 (Β’ 949) και 1054/2020 (Β’ 950). Συνεπώς, οποιαδήποτε μεταβολή σε ΚΑΔ μετά τις 20 Μαρτίου 2020, για προγενέστερο χρονικό διάστημα, δεν λαμβάνεται υπόψη για την υπαγωγή στα μέτρα στήριξης.
Επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας με τους ΚΑΔ.
Κανονικά το Δώρο Πάσχα από τις εκτός ΚΑΔ επιχειρήσεις
Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη υποχρεωτικά θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού, δηλαδή δεν έχουν κλείσει και αυτές που είναι εκτός λίστα των ΚΑΔ και μετά την διεύρυνση, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News.
Ειδικότερα στην σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπεται ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά μέχρι την μεγάλη Τετάρτη για επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, τροφίμων, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες και γενικότερα όλες όσες δεν έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Ωστόσο η ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό είτε λόγω αναγκαστικής παύσης λειτουργίας είτε λόγω μείωσης τζίρου. Έτσι μπορούν να το καταβάλλουν μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανοιχτή ημερομηνία που θα επιλέξει ο εργοδότης. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με την αναλογία που έχουν εργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν θα πάρουν δώρο την αναλογία που τους αντιστοιχεί.
Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν δικαιούνται – σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα σήμερα – αναλογία του Δώρου που έχει θεμελιωθεί από 1η Ιανουαρίου 2020 και έως την ημερομηνία της απαγόρευσης λειτουργίας με κρατική εντολή. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους δικαιούνται ολόκληρο Δώρο.
Για παράδειγμα:
- μισθωτός με μισθό 700 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 350 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε εμπορικό κατάστημα το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά την λειτουργία του στις 17 Μαρτίου δικαιούται να λάβει δώρο 233,94 ευρώ.
- μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε εστιατόριο, το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά την λειτουργία του στις 13 Μαρτίου δικαιούται να λάβει δώρο 253, 47 ευρώ.
Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Πηγή:dikaiologitika.gr