Θεωρούσες μέχρι τώρα ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι μόνο ένας τρόπος για να δώσεις γεύση στο φαγητό σου; Τότε, σίγουρα, κάνεις μεγάλο λάθος. Έρευνες δείχνουν ότι αυτοί οι μικροί θησαυροί της φύσης μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα: βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στη ρύθμιση του σακχάρου, ακόμα και στη βελτίωση της μνήμης. Κι όλα αυτά, με λίγα μόνο κουταλάκια την ημέρα!
Ρίγανη: Πρωταθλήτρια στα αντιοξειδωτικά
Η ρίγανη αποδεικνύεται θησαυρός σε πολυφαινόλες – αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή και ίσως μειώνουν τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Σύμφωνα με το The Journal of Nutrition (2022), μελέτη σε άτομα με καρδιαγγειακό κίνδυνο έδειξε ότι 7 γρ. από μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών την ημέρα (περίπου 3 κουταλάκια) βελτίωσαν τα καλά βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την υγεία του μικροβιώματος.
Κανέλα: Σταθεροποιεί το σάκχαρο
Αν έχεις προδιαβήτη ή τύπου 2 διαβήτη, η κανέλα είναι το μπαχαρικό σου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition (2024), άτομα με προδιαβήτη που κατανάλωναν 4 γρ. (περίπου 1½ κουταλάκι) κανέλας καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες, εμφάνισαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προτίμησε την κανέλα Κευλάνης (Ceylon) αντί για την Cassia, καθώς περιέχει λιγότερη κουμαρίνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Κουρκουμάς: Αντιφλεγμονώδης “χρυσός”
Ο κουρκουμάς και το δραστικό του συστατικό, η κουρκουμίνη, έχουν ερευνηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Σύμφωνα με ανασκόπηση στο περιοδικό Prostaglandins and Other Lipid Mediators (2024), η κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά δείκτες φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, σε άτομα με υπάρχουσες παθήσεις. Μαγείρεψέ τον με λίγο μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη αυξάνει την απορρόφησή του έως και 2.000%!
Τζίντζερ: Καταπραΰνει το στομάχι
Το τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλες και shogaols που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και καταπολεμούν τη ναυτία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (2024), άτομα που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και κατανάλωναν 1,2 γρ. ξηρού τζίντζερ καθημερινά (περίπου ½ κουταλάκι) ανέφεραν λιγότερη ναυτία, εμετούς και κόπωση.
Tip: Μπορείς να το προσθέσεις φρέσκο, ακαθάριστο, τριμμένο ή ακόμα και κατεψυγμένο στο γιαούρτι ή στα smoothies σου.
Δυόσμος: Για ήρεμο έντερο
Ο δυόσμος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε μενθόλη, βοηθά στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα και τον πόνο, ειδικά σε όσους έχουν ευερέθιστο έντερο (IBS). Σύμφωνα με το BMC Complementary and Alternative Medicine (2019), τα άτομα που πήραν κάψουλες με έλαιο δυόσμου είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να νιώσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα, σε σχέση με όσους πήραν placebo.
Γαρίφαλο: Το φυσικό παυσίπονο
Το γαρίφαλο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τον πονόδοντο, και τώρα υπάρχει επιστημονική βάση. Έρευνα στο Journal of Dentistry (2006) έδειξε ότι το gel γαρίφαλου ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με την αναισθητική ουσία βενζοκαΐνη στο να μουδιάζει τον πόνο. Αν δεν βρίσκεις gel, μπορείς να μασήσεις προσεκτικά ολόκληρο γαρίφαλο, αλλά με μέτρο γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Δενδρολίβανο: Τόνωση στη μνήμη
Το δενδρολίβανο μπορεί να τονώσει τη διάθεση και τη μνήμη σου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients (2020), άτομα που κατανάλωσαν 1 γρ. εκχυλίσματος δενδρολίβανου καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες εμφάνισαν καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη πνευματική διαύγεια. Δεν φτάνει μόνο το φρέσκο ή ξερό δενδρολίβανο που ρίχνεις στα φαγητά, αλλά και έτσι μπορείς να έχεις μικρά οφέλη μακροπρόθεσμα.