Διακόπτες κατεβάζουν σταθμοί της ΔΕΗ.
Τις τελευταίες ημέρες του διανύει ο λιγνιτικός σταθμός Αμύνταιου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, ο σταθμός αναμένεται να σβήσει τα φουγάρα του στις 30 Απριλίου. Διακόπτες κατεβάζει επίσης το Μάιο και ο ΑΗΣ Καρδιάς, με τη διαφορά ότι δεν είναι για πάντα. Οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς αναμένεται ότι θα επαναλειτουργήσουν την επόμενη χειμερινή περίοδο – περί τα μέσα Οκτωβρίου – προκειμένου να τροφοδοτήσουν το δίκτυο τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Όσον αφορά στους περίπου 400 εργαζόμενους του Αμύνταιου, ο σχεδιασμός προβλέπει ορισμένοι από αυτούς να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας και οι υπόλοιποι να μετακινηθούν σε άλλες μονάδες. Για τους συναδέλφους τους στον σταθμό της Καρδιάς, το πιθανότερο είναι να μετακινηθούν για τους επόμενους μήνες στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για να επιστρέψουν και πάλι στις θέσεις τους, λίγους μήνες μετά, πριν ξεκινήσει ο ερχόμενος χειμώνας.
Όσο για τον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, η καθυστέρηση των διαδικασιών για την έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων – τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από την τωρινή – μπορεί να παρατείνουν το σβήσιμο της μονάδας, η οποία παραμένει ανενεργή εδώ και περίπου ένα τρίμηνο. Η υπόσχεση των αρμοδίων ότι οι διαδικασίες θα έτρεχαν και ότι η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε τρεις μήνες τελικά δεν εκπληρώθηκε.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση και θα παραμείνει για άλλες περίπου τρεις εβδομάδες, βάσει των όσων προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία υπογραφής της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τον υπουργό και η έγκρισή της από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προτού δοθεί στη ΔΕΗ το τελικό «σήμα» για να λειτουργήσει τη μονάδα της Μελίτης. Οι αρμόδιοι προσδιορίζουν την ημέρα που θα πάρουν και πάλι μπροστά οι μηχανές μετά τα μέσα του Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της υφιστάμενης μονάδας Μελίτης Ι καθώς και της Μελίτης ΙΙ (η οποία επρόκειτο να κατασκευαστεί) ακυρώθηκαν από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του έτους, μετά από αίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace Ελλάς και ClientEarth.
Πηγή:insider.gr