Ένα άτομο που έχει μολυνθεί με την μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδώσει την νόσο, ακόμα και δύο μέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από το νέο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος του κοροναϊού, γνωστό και ως Δέλτα, μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για σχεδόν δύο ημέρες πριν ακόμα να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με μελέτη από το περιοδικό Nature.
Η Δέλτα μεταδίδεται πριν ακόμα τα συμπτώματα
Η προσυμπτωματική μετάδοση ήταν ένα χαρακτηριστικό των προηγούμενων παραλλαγών του κορωνοϊού, ωστόσο σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των λοιμώξεων εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προσυμπτωματικής φάσης.
«Το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, εν μέρει, επειδή τα άτομα που έχουν μολυνθεί μεταφέρουν και αποβάλλουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο από τις προηγούμενες παραλλαγές» εξηγεί ο δρ. Stefen Ammon, ιατρικός διευθυντής της ομάδας COVID-19 Task Force for DispatchHealth.
«Ενώ η προηγούμενη παραλλαγή της covid-19 ήταν τόσο μεταδοτική όσο το κοινό κρυολόγημα, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από την εποχική γρίπη, την πολιομυελίτιδα, την ευλογιά, του Έμπολα και την γρίπη των πτηνών και είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά», προσθετεί.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια αλλά επικίνδυνη η εξάπλωση
Λόγω αυτής της αυξημένης μεταδοτικότητας, η Δέλτα αποτελεί την κυρίαρχη παραλλαγή του ιού παγκοσμίως.
Και ενώ τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από την covid-19, μελέτες επισημαίνουν ότι ακόμα και πλήρως εμβολιασμένα άτομα που προσβάλλονται από την Δέλτα, μπορεί να έχουν ιικά φορτία τόσο υψηλά όσο εκείνα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων, γεγονός που σηματοδοτεί τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης.
Αν και το στέλεχος Δέλτα έχει αναπτύξει την ικανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφεύγει εν μέρει την ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, τα νέα δεν είναι μόνο άσχημα επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Δύο νέες μελέτες αναφέρουν ότι το ιικό RNA μειώνεται ταχύτερα σε εμβολιασμένα άτομα παρά σε μη εμβολιασμένα, υποδηλώνοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους», επισημαίνει ο δρ. Jason Gallagher, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και κλινικός φαρμακοποιός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Temple στη Φιλαδέλφεια.
Πηγή: vita.gr