Σημαντική κάλυψη προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δ, με τα mRNA να θεωρούνται σχετικά περισσότερο αποτελεσματικά. Προς εξέταση το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης αν και δεν φαίνεται ακόμη απαραίτητη.
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, γνωστή ευρύτερα και ως ινδική μετάλλαξη, καθώς φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουμε ήδη, δεν είναι αντίστοιχα αποτελεσματικά όπως στις μέχρι σήμερα μεταλλάξεις. Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.
Όπως ανέφερε πριν από 2 μέρες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
“Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%” ανέφερε η καθηγήτρια. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα προστατεύει το πολύ το 50% του πληθυσμού.
Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση ενός νέου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.
“Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας” συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης σημείωσε ότι η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική. “Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος” τόνισε η καθηγήτρια.
Μετάλλαξη Δέλτα
Σύμφωνα επίσης με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, η μετάλλαξη Δέλτα πιθανώς -ακόμα δεν έχουμε πολύ ισχυρά στοιχεία- να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα.
“Το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο. Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
“Σε κάθε περίπτωση, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει λοιπόν να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής προστασίας” υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τρίτη δόση
Η συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία, αφορά στο να προλάβουμε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δ με επιπλέον εμβολιασμό. Κάτι τέτοια προς το παρόν δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι “ενώ η δεύτερη δόση που αναφέρουμε ξανά και ξανά είναι το μεγάλο όπλο για την προστασία μας, πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσεως”.
“Ο επιφανής ερευνητής με αντικείμενο κυρίως τα εμβόλια Covid και όχι μόνο, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό. Κατά την εκτίμησή του, η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα” επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.
Πηγή: cnn.gr