Στους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους των περιοχών που έχουν μπει στο κάδρο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία νέων, ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας προσφύγων πέρασε την Πέμπτη η σκυτάλη των συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι κυκλικές συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών διήρκεσαν για περισσότερες από εννέα ώρες με κάποιους από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να δίνουν το παρών μέσω skype. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν γύρω στις 8.30 μ.μ. με την Κρήτη να είναι η τελευταία περιοχή που τέθηκε επί τάπητος.
Το ραντεβού των κυβερνητικών στελεχών με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται “Τα Νέα”, οι συζητήσεις επεκτάθηκαν σε όλο το πλέγμα για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού με αιχμή ωστόσο τις προσφυγικές δομές σε νησιά και ενδοχώρα. Και ενώ για την περίπτωση των νησιών η απόφαση για τη δημιουργία πέντε νέων κλειστών – προαναχωρησιακών κέντρων είναι ειλημμένη, υπό διαπραγμάτευση παραμένουν οι νομοί της ενδοχώρας που θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Όπως προέκυψε από τις μαραθώνιες συζητήσεις, οι νομοί που φαίνεται να προκρίνονται τουλάχιστον σε πρώτη φάση είναι οι εξής: Φθιώτιδας (κατά πληροφορίες κοντά στη ΒΙΠΕ Λαμίας), Λάρισας (ενδεχομένως στο Κυψελοχώρι), Ηλείας (ενδεχομένως στο Επιτάλιο), Ηρακλείου (ενδεχομένως στο Φαιστό), Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας καθώς και σε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι σημαντικότερες αντιδράσεις εκφράστηκαν από φορείς της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα του νομού Ηλείας, ενώ αταλάντευτοι στην άρνησή τους για δημιουργία νέων κλειστών κέντρων εμφανίστηκαν και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.